WELL BEING

Η σημασία της ζάχαρης στην καθημερινότητά μας


Τζουλιάννα Καρνέζη

6 Σεπτεμβρίου 2023

Η σημασία της ζάχαρης στην καθημερινότητά μας
pexels
Η ζάχαρη είναι ένα είδος υδατάνθρακα που βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα, ποτά, φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Η ζάχαρη έρχεται σε μια ποικιλία διαφορετικών μορφών, από φυσικά σάκχαρα όπως η φρουκτόζη που βρίσκεται στα φρούτα και το μέλι ή η λακτόζη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα μέχρι τη σακχαρόζη (επιτραπέζια ζάχαρη) που προσθέτουμε στο τσάι ή τον καφέ μας ή χρησιμοποιούμε στο ψήσιμο.

Η επιτραπέζια ζάχαρη θεωρείται συχνά ως πηγή κενών θερμίδων. Ωστόσο, προσφέρει γλυκιά γεύση και απόλαυση σε φαγητά και ποτά και παρέχει πολυάριθμα λειτουργικά οφέλη σε πολλά τρόφιμα.

Η ζάχαρη μπορεί να είναι μια γρήγορη και αποτελεσματική πηγή ενέργειας για το σώμα

Η ζάχαρη μπορεί να προσφέρει μια σχετικά γρήγορη, εύγευστη πηγή ενέργειας που μας βοηθά σε περιόδους χαμηλής ενέργειας. Επίσης μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για αθλητές ή άτομα που συμμετέχουν σε υψηλά επίπεδα παρατεταμένης σωματικής δραστηριότητας και μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της απόδοσης και της αντοχής.

Όταν συμμετέχουμε σε άσκηση υψηλής έντασης ή αντοχής, το σώμα μας χρησιμοποιεί γλυκογόνο, μια αποθηκευμένη μορφή γλυκόζης στους μύες και στο συκώτι. Η κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να βοηθήσει στην αναπλήρωση των αποθεμάτων γλυκογόνου και να καθυστερήσει την κόπωση σε περιόδους παρατεταμένης άσκησης.

Jenny.Gr
pexels

Η ζάχαρη μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της διάθεσης

Η ζάχαρη μπορεί επίσης να επηρεάσει τη διάθεσή μας αυξάνοντας τα επίπεδα σεροτονίνης και ντοπαμίνης στον εγκέφαλό μας. Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που ρυθμίζει τη διάθεση και τη συμπεριφορά και η ντοπαμίνη αναφέρεται συχνά ως ο νευροδιαβιβαστής της «καλής αίσθησης» επειδή σχετίζεται με την ευχαρίστηση, την ανταμοιβή και το κίνητρο.

Η απελευθέρωση της ντοπαμίνης μπορεί να δημιουργήσει μια προσωρινή τόνωση της διάθεσης και να ενισχύσει τα συναισθήματα ευτυχίας και ευεξίας. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί άνθρωποι στρέφονται σε ζαχαρούχα τρόφιμα (ονομάζονται επίσης comfort food) ως μια μορφή συναισθηματικής άνεσης σε περιόδους στρες ή θλίψης.

Φυσικά, αυτές οι φυσικές επιδράσεις μπορούν επίσης να ληφθούν από άλλα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες, όπως τα φρούτα και το γιαούρτι, αλλά είναι εντάξει να απολαμβάνετε ζαχαρούχα τρόφιμα, όπως σοκολάτα για να αισθάνεστε καλά κατά καιρούς - απλά μην το παρακάνετε.

Η ζάχαρη προσθέτει γεύση σε πολλά φαγητά

Η ζάχαρη προσθέτει γεύση και γλυκύτητα σε πολλά από τα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώνουμε, καθιστώντας τα πιο ευχάριστα και εύγευστα. Βοηθά επίσης στην εξισορρόπηση της οξύτητας σε ορισμένα τρόφιμα, καθιστώντας τα πιο ευχάριστα στην κατανάλωση και μπορεί να εξισορροπήσει τις πικρές ή ξινές γεύσεις και να προσφέρει μια αίσθηση ισορροπίας στο συνολικό γευστικό προφίλ του φαγητού.

Εκτός από την ενίσχυση της γεύσης, η ζάχαρη προσθέτει επίσης υφή για να δημιουργήσει μια επιθυμητή αίσθηση στο στόμα σε ορισμένα τρόφιμα. Αυτό είναι σύνηθες σε τρόφιμα όπως τα αρτοσκευάσματα και τα επιδόρπια. Για παράδειγμα, μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία μιας τρυφερής και υγρής υφής στα κέικ και τα μπισκότα, ενώ παρέχει μια τραγανή υφή σε καραμελωμένα επιδόρπια.

Η ζάχαρη παίζει σημαντικό ρόλο στην απόλαυση και παρέχει πολυάριθμα οφέλη που συχνά παραλείπονται από τις συζητήσεις για τη διατροφή. Μπορούμε να καταναλώνουμε ζάχαρη με μέτρο και να επιλέγουμε πηγές ζάχαρης που είναι πυκνές σε θρεπτικά συστατικά και παρέχουν άλλα οφέλη για την υγεία. Επιλέγοντας αυτά τα είδη τροφών, μπορούμε να απολαμβάνουμε τα πολλά οφέλη της ζάχαρης χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο την υγεία μας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.