Το μπότοξ ανήκει με διαφορά στις πιο δημοφιλείς ενέσιμες θεραπείες, με κυρίαρχη θέση στον κόσμο της ομορφιάς και της δερματολογίας. Η βοτουλινική τοξίνη, η οποία είναι και το δραστικό συστατικό, βοηθά με τις ρυτίδες έκφρασης, και την ελαστικότητα του δέρματος, όπως επίσης και την ανάκτηση του χαμένου όγκου.
Την ίδια στιγμή όμως, η συγκεκριμένη τοξίνη λειτουργεί και ως θεραπεία για διάφορα ιατρικά ζητήματα, ενώ από την άλλη δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν παρατηρηθεί παρενέργειες.
Το μπότοξ ανακαλύφθηκε τυχαία
Όχι κανένας γιατρός ή επιστήμονας δεν σκέφτηκε να δημιουργήσει ένα συστατικό, το οποίο θα χρησιμοποιείται προκειμένου να απαλύνει τα σημάδια γήρανσης. Η βοτουλινική τοξίνη Α, ανακαλύφθηκε εντελώς τυχαία και μάλιστα πριν από αρκετά χρόνια. Συγκεκριμένα το 1820 ένας Γερμανός επιστήμονας, μελετούσε μια περίπτωση τροφικής δηλητηρίασης. Ο Dr. Justinus Kerner προσπαθούσε να κατανοήσει γιατί μία συγκεκριμένη μερίδα λουκάνικων είχε οδηγήσει σε δηλητηρίαση, αρκετούς συμπολίτες του. Κατά την έρευνά του, ανακάλυψε ότι στο κρέας υπήρχε μία τοξίνη που είχε αναπτυχθεί και ευθυνόταν για τη δηλητηρίαση. Ονόμασε την ανακάλυψή του «botulism» από τη λατινική λέξη botulus που σημαίνει λουκάνικο. Σήμερα, η βοτουλινική τοξίνη έχει ελεγχθεί εξονυχιστικά από τους ερευνητές και έχει «εξελιχθεί» στη δημοφιλή και ασφαλή ουσία που χρησιμοποιείται παγκοσμίως.
Το μπότοξ και ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος
Τόσο ο πρώτος, όσο και ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος, έκαναν τους στρατιώτες και τους επιστήμονες να αναζητούν κάθε πιθανούς τρόπους εξόντωσης των αντιπάλων. Κάπως έτσι, ορισμένοι επιστήμονες στον Β' Παγκόσμιο πόλεμο, ισχυρίστηκαν πως η βοτουλινική τοξίνη Α, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χημικό όπλο γιατί ήταν 100 φορές πιο δυνατό από το υδροχλωρικό οξύ. Ωστόσο το μπότοξ δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ ως χημικό όπλο, γιατί ήταν πολύ δύσκολο να το περάσουν στον οργανισμό των αντιπάλων, και επειδή χρειάζονταν μεγάλη ποσότητα.
Ξεκίνησε ως θεραπεία για τον στραβισμό
Θα σε κρατήσουμε λίγο ακόμη στο παρελθόν, και συγκεκριμένα θα σε πάμε στο 1989, όπου η βοτουλινική τοξίνη εγκρίθηκε για πρώτη φορά από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων FDA. Τότε όμως, κανείς δεν φαντάζονταν αυτό που θα ακολουθήσει και ο αρχικός λόγος που εγκρίθηκε, ήταν για τη θεραπεία του βλεφαρόσπασμου και του στραβισμού.
Περίπου 11 εκατομμύρια άνθρωποι κάνουν μπότοξ
Είναι ένα πραγματικά εντυπωσιακό νούμερο, αλλά κάθε χρόνο περίπου 11 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως επιλέγουν να κάνουν μπότοξ, σύμφωνα με το Youth Haus. Ήταν μάλιστα μια από τις θεραπείες που δεν παρατηρήθηκε μείωση στη ζήτηση, κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Το μπότοξ δρα κατά της κατάθλιψης
Σύμφωνα με μελέτη στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Psychiatric Research», το μπότοξ μπορεί να βοηθήσει σημαντικά και άτομα με κατάθλιψη. Και αυτό γιατί μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις, να «μπλοκάρει» τις αρνητικές σκέψεις. Στη μελέτη αυτή, που είναι η πρώτη στο είδος της, μετά από μία δόση μπότοξ στους συμμετέχοντες με κατάθλιψη, τα συμπτώματα της ασθένειας μειώθηκαν κατά 47% μετά από έξι εβδομάδες. Πρόκειται για μια βελτίωση που διατηρήθηκε για τουλάχιστον 16 εβδομάδες. Αντιθέτως, στην ομάδα ελέγχου που έλαβε ψευδοφάρμακο (placebo), σημειώθηκε μόλις 9% μείωση των συμπτωμάτων.
Μεγάλη αύξηση του μπότοξ και στους άνδρες
Μπορεί να έχουμε συνδέσει την συγκεκριμένη θεραπεία ομορφιάς με τον γυναικείο πληθυσμό, ωστόσο το μπότοξ αφορά και τους άνδρες και από το 2020 έχει παρατηρηθεί μεγάλη ζήτηση και από τον ανδρικό πληθυσμό. Σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών, το 2020 πραγματοποιήθηκαν πάνω από 265.000 θεραπείες βοτουλινικής τοξίνης σε άντρες.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.