WELL BEING

Οι 7 συνήθειες που μπορούν να επιβραδύνουν τη βιολογική γήρανση κατά 6 χρόνια


Ερασμία Αρβανιτά

10 Νοεμβρίου 2023

Οι 7 συνήθειες που μπορούν να επιβραδύνουν τη βιολογική γήρανση κατά 6 χρόνια
Pexels
Το να παλεύεις με τον χρόνο μπορεί κάποιες φορές να μην οδηγεί πουθενά

Ωστόσο, θα σε ωφελήσει να γνωρίζεις κάποια πράγματα που μπορείς να κάνεις για να επιβραδύνεις τη βιολογική γήρανση.

Μία νέα μελέτη αποκάλυψε ότι η διατήρηση υψηλής καρδιαγγειακής υγείας, μπορεί να επιβραδύνει τη βιολογική γήρανση κατά μέσο όρο έξι χρόνια. Τα ευρήματα της έρευνας, βασίστηκαν σε δεδομένα από 6.500 ενήλικες. Οι ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου Κολούμπια, ουσιαστικά υπολόγισαν τη φαινοτυπική ηλικία των συμμετεχόντων και την αυξανόμενη φαινοτυπική ηλικία των συμμετεχόντων.

Το συμπέρασμα της μελέτης είναι το εξής: Όσα άτομα διατηρούν καλή καρδιαγγειακή υγεία έχουν αρνητική φαινοτυπική επιτάχυνση της ηλικίας. Αντιθέτως, τα άτομα με κακή καρδιαγγειακή υγεία μπορεί να είναι πιο γερασμένα απ΄όσο είναι ηλικιακά.

Τι είναι η βιολογική γήρανση;

Η βιολογική γήρανση περιλαμβάνει το σύνολο των φυσιολογικών αλλαγών που συμβαίνουν καθώς μεγαλώνουμε. Όλες οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα μας, επηρεάζονται κυρίως από μεταβολές της γονιδιακής λειτουργίας που σχετίζονται με την ηλικία.

Οι αλλαγές αυτές επηρεάζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, του μεταβολισμού, του καρδιαγγειακού συστήματος και του εγκεφάλου και μπορούν δυνητικά να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία μας.

Οι 7 συνήθειες που μπορούν να επιβραδύνουν τη βιολογική γήρανση

Καλός ύπνος

Επτά με εννιά ώρες ύπνου κάθε βράδυ, είναι απαραίτητες. Ο επαρκής ύπνος προάγει την ανάπλαση των κυττάρων, βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών.

Ισορροπημένη διατροφή

Στόχο σου πρέπει να είναι ένα υγιεινό διατροφικό μοτίβο, που περιλαμβάνει τρόφιμα ολικής αλέσεως, πολλά φρούτα και λαχανικά, άπαχη πρωτεΐνη, ξηρούς καρπούς, σπόρους.

Σωματική άσκηση

Είναι σημαντικό να εντάξεις στην καθημερινότητά σου τη σωματική δραστηριότητα. Ιδανικά, να βάλεις στο πρόγραμμά σου 2,5 ώρες μέτριας έντασης ή 75 λεπτά έντονης σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα

Διαχείριση υγιούς σωματικού βάρους

Η επίτευξη και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους έχει πολλά οφέλη προκειμένου να αποφύγεις την εμφάνιση διάφορων παθήσεων.

Διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα

Η διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε αποδεκτά επίπεδα μπορεί να σε κρατήσει υγιή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τα επίπεδα κάτω από 120/80 mm Hg είναι τα βέλτιστα.

Υγιή επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου

Τα υψηλά επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση καρδιακών παθήσεων. Παράλληλα, το μεγαλύτερο μέρος της τροφής που τρώμε μετατρέπεται σε γλυκόζη (ή σάκχαρο στο αίμα), την οποία το σώμα μας χρησιμοποιεί ως ενέργεια. Με την πάροδο του χρόνου, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να βλάψουν την καρδιά, τα νεφρά, τα μάτια και το νευρικό σύστημα.

Αποχή από το κάπνισμα

Η αποχή από τη χρήση προϊόντων εισπνεόμενης νικοτίνης, όπως τα παραδοσιακά τσιγάρα, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και το άτμισμα, είναι επίσης ένα πολύ βήμα για μία καλύτερη υγεία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.