WELL BEING

Θέλεις να βελτιώσεις δραστικά την υγεία του εγκεφάλου σου; Ακολούθησε αυτές τις συμβουλές


Ερασμία Αρβανιτά

3 Νοεμβρίου 2023

Θέλεις να βελτιώσεις δραστικά την υγεία του εγκεφάλου σου; Ακολούθησε αυτές τις συμβουλές
Unsplash
Ο εγκέφαλος αποτελεί το πιο σημαντικό όργανό μας, ωστόσο πολλές φορές δε λαμβάνει την απαραίτητη προσοχή 

Ως το κέντρο εντολών του σώματός μας, ο εγκέφαλος απαιτεί την απαραίτητη φροντίδα ώστε να διατηρηθεί αλλά και να ενισχυθεί η απόδοσή του. Όπως ακριβώς βουρτσίζουμε τα δόντια μας για να αποφύγουμε μία απονεύρωση, έτσι και το μυαλό χρειάζεται την απαραίτητη «περιποίηση» προκειμένου να διατηρηθεί στο μέγιστο η λειτουργία του.

Ακολουθούν μερικές συνήθειες που θα βελτιώσουν άμεσα την υγεία του εγκεφάλου σου.

Βγες για περπάτημα με φίλους

Η συνεπής σωματική άσκηση είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να διατηρήσεις - και να βελτιώσεις - την υγεία του εγκεφάλου σου. Ένα χαλαρό περπάτημα με φίλους ή οποιαδήποτε αερόβια άσκηση θα βοηθήσει τον εγκέφαλό σου αλλά και την πνευματική σου διέγερση. Ο συνδυασμός σωματικής άσκησης και κοινωνικής σύνδεσης είναι άκρως αποτελεσματικός για τη μείωση του άγχους και την ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου.

Κάνε διαλογισμό για 10 λεπτά

Το άγχος είναι ο εχθρός της υγιούς λειτουργίας του εγκεφάλου. Η επιστήμη έχει εδώ και καιρό διαπιστώσει ότι η έκθεση σε χρόνιο στρες μπορεί να μειώσει την υγεία και τη μνήμη του εγκεφάλου. Ένα χρήσιμο «εργαλείο» για την καταπολέμηση του άγχους και της ανησυχίας, είναι η τακτική πρακτική του διαλογισμού.

Απομάκρυνε τις αρνητικές σκέψεις

Το να είσαι κυνικός δεν είναι μόνο κακό για τη διάθεσή σου. Είναι κακό και για τον εγκέφαλό σου. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι η επαναλαμβανόμενη αρνητική σκέψη είναι ένας πιθανός δείκτης για αυξημένο κίνδυνο άνοιας. Το να «εκπαιδεύσεις» τον εαυτό σου να βρίσκει τη χρυσή τομή ασκώντας την ευγνωμοσύνη μπορεί να είναι ένα ισχυρό αντίδοτο. Σίγουρα, όμως, η αλλαγή νοοτροπίας δεν είναι κάτι απλό.

Διατήρησε μια συγκεκριμένη ώρα ύπνου

Ο ύπνος παίζει καθοριστικό ρόλο στο πόσο καλά λειτουργεί ο εγκέφαλος. Πολλοί ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της στέρησης ύπνου και της νόσου του Αλτσχάιμερ. Αυτή η σύνδεση οφείλεται στο γεγονός ότι η στέρηση ύπνου δε δίνει τη δυνατότητα στον εγκέφαλο να καθαρίσει τις τοξίνες.

Ξεκίνησε ένα νέο ομαδικό άθλημα

Η μάθηση είναι ένα άλλο βασικό κομμάτι για την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου. Αν θέλεις να διατηρήσεις πραγματικά τον εγκέφαλό σου σε εγρήγορση, οποιοδήποτε χόμπι ή ομαδικό άθλημα, θα σε ωφελήσει. Κάθε δραστηριότητα που συνδυάζει τη σωματική άσκηση, τη μάθηση και την κοινωνική αλληλεπίδραση είναι εγγυημένα ενισχυτική για τον εγκέφαλο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.