WELL BEING

Πώς να διατηρήσεις δυνατή μνήμη και υγιή εγκέφαλο - Οι 5 συνήθειες που δεν πρέπει να ξεχνάς


JTeam

12 Αυγούστου 2023

Πώς να διατηρήσεις δυνατή μνήμη και υγιή εγκέφαλο - Οι 5 συνήθειες που δεν πρέπει να ξεχνάς
Οι απαραίτητες συνήθειες για να προστατέψεις τον εγκέφαλο σου από την άνοια και την γνωστική δυσλειτουργία

Όσο οι ημέρες και τα χρόνια περνούν, οι αποδόσεις του οργανισμού μας αρχίζουν σταδιακά να πέφτουν. Ο εγκέφαλος είναι μάλιστα από τα πρώτα όργανα, τα οποία μπορούν να εμφανίσουν τα σημάδια του χρόνου.

Σταδιακά η απώλεια μνήμης γίνεται όλο και πιο συχνή, καθώς περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη, όπως ο ιππόκαμπος και ο προμετωπιαίος φλοιός, μπορεί να συρρικνωθούν και αυτό να κάνει πιο δύσκολο το multitasking, τη διατήρηση της συγκέντρωσης και τη συγκράτηση πληροφοριών.

Ωστόσο υπάρχουν 5 συνήθεις που μπορούν να κρατήσουν σε εγρήγορση τον εγκέφαλο σου και να επιβραδύνουν τους ρυθμούς γήρανσης:

Νοητική διέγερση. Eίναι σημαντικό να εξασκείς το μυαλό σου, είτε μέσα από παιχνίδια, μουσική, συζητήσεις, ή δημιουργικές ασχολίες που απαιτούν νοητική άσκηση. Όσο περισσότερο απασχολείς το μυαλό σου, τόσο καλύτερα εξασκείς τη μνήμη σου.

Κοινωνικοποίηση: Όσες περισσότερες κοινωνικές επαφές έχεις τόσο το καλύτερο. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η κοινωνική απομόνωση συνδέεται με χαμηλότερη γνωστική λειτουργία.

Ύπνος: Καθοριστικός και ο ρόλος του ύπνου στην υγεία του εγκεφάλου. Με τον ύπνο ο εγκέφαλος απομακρύνει τοξίνες, αναπλάθεται, και αποκτά ενέργεια. Για τα περισσότερα άτομα, ο ύπνος 7 με 8 ώρες, είναι ιδανικός.

Σωματική δραστηριότητα: Δεν θα μπορούσε να λείπει η άσκηση από τη συγκεκριμένη λίστα, με τις συνήθειες που ενδυναμώνουν τον εγκέφαλο. Η αερόβια άσκηση βελτιώνει τα επίπεδα οξυγόνου και τη ροή του αίματος τον εγκέφαλο και βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του.

Διατροφή: Όλοι έχουμε ακούσει για τις τροφές που ενισχύουν την υγεία και την δύναμη του εγκεφάλου μας. Μπορείς να τις βρεις εδώ, και να εντάξεις περισσότερες από αυτές στην διατροφή σου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.