WELL BEING

4 λόγοι που παίρνουμε βάρος τον χειμώνα


JTeam

29 Νοεμβρίου 2023

4 λόγοι που παίρνουμε βάρος τον χειμώνα
IG @emilisindlev
Είναι απόλυτα φυσιολογικό, να έχουμε κάποια παραπάνω κιλά τους χειμερινούς μήνες -και αυτοί είναι λόγοι

To να διατηρήσουμε σταθερό και ισορροπημένοτο βάρος μας, δεν είναι και η πιο εύκολη υπόθεση, μιας και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες -διάθεση, διατροφή, άσκηση, συναισθηματική κατάσταση, και ορμονικές διαταραχές, είναι μόνο μερικοί από αυτούς.

Πέρα από αυτά, όμως, τα κιλά μας επηρεάζονται και από την εποχή την οποία διανύουμε, μιας και οι συνήθειες αλλάζουν. Μπαίνοντας πλέον στον χειμώνα, είναι πολύ πιθανό το βάρος να αυξηθεί και να αποκτήσουμε, μερικά παραπάνω κιλά. Κάτι απόλυτα φυσιολογικό, αφού το σώμα αποθηκεύει περισσότερο λίπος τους χειμερινούς μήνες, και επίσης οι πολλές από τις συνήθειες τις εποχής, ενισχύουν περισσότερο το περιττό βάρος.

4 λόγοι που παίρνουμε βάρος τους χειμερινούς μήνες

Λιγότερο ηλιακό φως και επομένως λιγότερη βιταμίνη D

Eίναι γεγονός πως τα λιποκύτταρα όταν εκτίθενται σε ηλιακή ακτινοβολία και παράγουν περισσότερη βιταμίνη D, καταλήγουν να συρρικνώνονται και άρα να αποθηκεύουν λιγότερο λίπος. Eπίσης η βιταμίνη D, είναι καθοριστική για την παραγωγή ορμονών που ρυθμίζουν την όρεξη, και τον μεταβολισμό. Όσο λιγότερη, τόσες περισσότερες διαταραχές έχουμε.

Δεν ιδρώνουμε τόσο

Δεν χρειάζεται και πολλή επεξήγηση, αλλά το καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες ιδρώνουμε πολύ πιο εύκολα, και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κάτι το οποίο βοηθά τον οργανισμό, να αποτοξινωθεί, να αποφεύγει την κατακράτηση, να χάνει λίπος, αλλά και να ενισχύεται ο μεταβολισμός.

Πρωινά πλούσια σε ζάχαρη και σφολιάτα

Με τις ζεστές θερμοκρασίες, επιθυμούμε πιο ελαφριά και δροσιστικά γεύματα. Σε αντίθεση με τον χειμώνα, που αναζητάμε comforting, νόστιμα και χορταστικά γεύματα. Το πιο σημαντικό όμως είναι το πρωινό, και αυτό γιατί καθορίζει τον γλυκαιμικό δείκτη στο αίμα μας, για την υπόλοιπη ημέρα. Και τώρα είναι η εποχή που γιορτινά γλυκά γίνονται το πρωινό μας, ή ενδίδουμε σε κέικ, σφολιάτες, κρουασάν κλπ. Εάν το πρώτο γεύμα της ημέρας είναι πολύ πλούσιο σε ζάχαρη και προκαλεί αύξηση του σακχάρου στο αίμα, το σώμα θα απαιτεί ζάχαρη όλη την ημέρα για να παραμείνει σε αυτό το επίπεδο σακχάρου στο αίμα. Επομένως προτιμούμε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες και καλά λιπαρά, όπως τα αβγά, το αβοκάντο, ή το γιαούρτι.

Συναισθηματική πείνα

Μπορεί αυτός να μην είναι αποκλειστικά ένας παράγοντας που εξαρτάται από την εποχή, ωστόσο τον χειμώνα σημειώνονται πολύ μεγαλύτερα ποσοστά συναισθηματικής πείνας. Η μικρότερη διάρκεια της ημέρας, οι περισσότερες ώρες που περνάμε στο σπίτι, και η μειωμένη σωματική άσκηση, οδηγούν στο να αναζητάμε διαρκώς τροφή, και να έχουμε αυξημένη όρεξη.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.