WELL BEING

Ο γυναικείος εγκέφαλος αλλάζει σχήμα και δομή κατά τη διάρκεια της περιόδου - Τι αλλαγές συμβαίνουν στη συμπεριφορά


JTeam

5 Δεκεμβρίου 2023

Ο γυναικείος εγκέφαλος αλλάζει σχήμα και δομή κατά τη διάρκεια της περιόδου - Τι αλλαγές συμβαίνουν στη συμπεριφορά
Σύμφωνα με νέα έρευνα, τα μεταβαλλόμενα επίπεδα το ορμονών επηρεάζουν τον όγκο και το μέγεθος διάφορων περιοχών του γυναικείου εγκεφάλου

Επειδή δεν βλέπουμε πολλά όργανα από το σώμα μας, είναι πραγματικά δύσκολο να αντιληφθούμε τις αλλαγές που δέχονται. Και μέχρι τώρα μπορεί να γνωρίζουμε πολλά για την γυναικεία περίοδο, ωστόσο χρειάζονται πολλές ακόμη έρευνες που θα μας προσφέρουν ακόμη περισσότερα δεδομένα, πόσο μάλλον για συγκεκριμένες παθήσεις που αφορούν την έμμηνο ρύση.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, ο εγκέφαλος αλλάζει σημαντικά κατά τη διάρκεια μιας περιόδου, εξαιτίας των μεταβολών που δέχεται στις ορμόνες. Οι αλλαγές αυτές, μπορούν να επηρεάσουν τόσο τις σκέψεις, τη λήψη αποφάσεων, τη συμπεριφορά, όσο και τις πράξεις.

Πάμε όμως να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο έμμηνος κύκλος μιας γυναίκας, καθορίζεται από την παραγωγή και την ροή των ορμονών που προετοιμάζουν το σώμα της για μια επικείμενη εγκυμοσύνη. Αυτή η διαδικασία δεν μεταμορφώνει μόνο τα γυναικεία αναπαραγωγικά όργανα, αλλά αναδιαμορφώνει τον ίδιο τον εγκέφαλο. Μέσα από έρευνες που πραγματοποίησαν εγκεφαλικές σαρώσεις σε γυναίκες που βρίσκονταν σε διάφορα στάδια του έμμηνου κύκλου τους, διαπιστώθηκε ότι ο όγκος ή το πάχος ορισμένων περιοχών του εγκεφάλου αλλάζει σε συνάρτηση με τα επίπεδα των ορμονών στο σώμα.

Jenny.Gr


Οι περιοχές που δέχτηκαν τις περισσότερες αλλαγές, είναι αυτές του μεταιχμιακού συστήματος, μια ομάδα εγκεφαλικών δομών που σχετίζονται με τα συναισθήματα, τη μνήμη και τη συμπεριφορά.

Τι αλλαγές φέρνουν στην συμπεριφορά, οι αλλαγές αυτές στη δομή του εγκεφάλου

Σύμφωνα με την Ανδριάνα Μπέλτζ, αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, αυτές οι αλλαγές στον εγκέφαλο μπορούν δυνητικά να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο ενεργούμε, σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε στην καθημερινή μας ζωή.

Στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Σάντα Μπάρμπαρα, μια επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε προηγμένες μεθόδους απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού (MRI) για να χαρτογραφήσει τις δομικές αλλαγές σε ολόκληρο τον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια τριών φάσεων του εμμηνορροϊκού κύκλου: της ωορρηξίας, της εμμήνου ρύσεως και του μέσου ωχρού κύκλου. Η μέση ωχρινική φάση λαμβάνει χώρα μεταξύ ωορρηξίας και εμμήνου ρύσεως και χαρακτηρίζεται από μια κορύφωση της ορμόνης προγεστερόνης. Στην έρευνα συμμετείχαν 30 νεαρές γυναίκες με φυσιολογικό κύκλο, στις οποίες έγινε επίσης αιμοληψία για την ακριβή καταγραφή των επιπέδων των ορμονών τους κατά τη στιγμή των σαρώσεων.

Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις των οιστρογόνων και της ωχρινοτρόπου ορμόνης συσχετίστηκαν και οι δύο με αλλαγές που υποδηλώνουν ταχύτερη μεταφορά πληροφοριών, όπως είδαν οι ερευνητές κατά την απεικόνιση της φαιάς ουσίας του εγκεφάλου. Η φαιά ουσία είναι ο βαθύτερος εγκεφαλικός ιστός που αποτελείται από νευρικές ίνες που αναμεταδίδουν πληροφορίες από και προς τμήματα του εξωτερικού εγκεφαλικού φλοιού. Σύμφωνα με την έρευνα, όταν η ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη αυξάνεται τότε η φαιά ουσία γίνεται παχύτερη. Αντίθετα, η ορμόνη της προγεστερόνης συσχετίστηκε αρνητικά, δηλαδή η εμφάνιση της συνδέεται με μικρότερο πάχος φλοιού στις περισσότερες περιοχές του εγκεφάλου.

Σε μια δεύτερη μελέτη που πραγματοποιήθηκε, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στον ιππόκαμπο και στις γύρω περιοχές του μέσου κροταφικού λοβού, οι οποίες υποστηρίζουν ένα ευρύ φάσμα γνωστικών και συναισθηματικών λειτουργιών. Πραγματοποίησαν αιμοληψίες σε κάθε ένα από τα έξι στάδια για να συσχετίσουν τις αλλαγές στον εγκέφαλο με τις συγκεντρώσεις των οιστρογόνων και της προγεστερόνης.

Η αύξηση των οιστρογόνων συνδέθηκε με την την επέκταση του παραϊπποκάμπειου φλοιού, μιας περιοχής του φλοιού της φαιάς ουσίας που παίζει ρόλο στην κωδικοποίηση και στην ανάκτηση της μνήμης. Η αύξηση της προγεστερόνης συνδέθηκε με μεγαλύτερο όγκο στον περιρρινικό φλοιό, μια περιοχή που λαμβάνει αισθητηριακές πληροφορίες και είναι επίσης σημαντική για τη μνήμη.

Από την άλλη, τα υψηλά οιστρογόνα σε συνδυασμό με χαμηλή προγεστερόνη συνδέθηκαν με μια διευρυμένη περιοχή του ιππόκαμπου, μια περιοχή απαραίτητη για την αυτοβιογραφική μνήμη. Οι δύο μελέτες εξέτασαν διαφορετικά ανατομικά χαρακτηριστικά του εγκεφάλου και έτσι τα αποτελέσματά τους δεν μπορούν να συγκριθούν άμεσα. Η πρώτη σάρωσε ολόκληρο τον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένης της φαιάς ουσίας, και μέτρησε το πάχος του φλοιού, ενώ η δεύτερη εστίασε σε μια περιοχή του εγκεφάλου με φαιά ουσία και ανέλυσε τον όγκο του φλοιού.

Kαι οι δύο μελέτες όμως, επιβεβαιώνουν ότι η μορφολογία του εγκεφάλου αλλάζει κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, με συνέπεια και ταυτόχρονα με τα επίπεδα των ορμονών.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.