WELL BEING

Η Σκανδιναβική Μέθοδος Ύπνου που προτιμούν όλο και περισσότερα ζευγάρια


Ζένια Πιττακή

18 Ιανουαρίου 2024

Ζευγάρι κοιμάται
© Unsplash
Τι είναι και πώς μπορεί να σε γλιτώσει από τα κοιμάστε χωριστά

Η Σκανδιναβική Μέθοδος Ύπνου φαίνεται ότι γίνεται όλο και πιο δημοφιλής ανάμεσα σε ζευγάρια που έχουν διαφορετικές ανάγκες ύπνου. Αν και έρευνες έχουν δείξει ότι το να μοιράζεσαι το κρεβάτι με το σύντροφό σου μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του βραδινού ύπνου, στην πραγματικότητα ο καθένας κοιτάζει τη δική του βολή – και καλά κάνει.

Έτσι αντί για ήρεμο ύπνο τη νύχτα, πολλοί έρχονται αντιμέτωποι με το ροχαλητό, το παραμιλητό ή το έντονο στριφογύρισμα του συντρόφου τους. Ακόμη, πολύ συχνά βρίσκονται να «παλεύουν» για να τα σκεπάσματα αφού είτε ο ένας τα τραβάει υπερβολικά είτε δεν μπορούν να συμφωνήσουν στο είδος του σκεπάσματος λόγω διαφορετικής θερμοκρασίας σώματος (πόσες φορές θες να χουχουλιάσεις κάτω από το πάπλωμα αλλά ο άλλος ζεσταίνεται;).

Τι είναι η Σκανδιναβική Μέθοδος Ύπνου

Η Σκανδιναβική Μέθοδος Ύπνου περιλαμβάνει ένα ζευγάρι που κοιμάται στο ίδιο κρεβάτι αλλά χρησιμοποιεί διαφορετικά σκεπάσματα, ακόμη και από διαφορετικά υλικά -σεντόνι, κουβέρτα, πάπλωμα.

Το νόημα είναι ότι με αυτή τη μέθοδο ο καθένας σκεπάζεται όσο ελαφριά ή βαριά θέλει και παράλληλα διατηρεί τον προσωπικό του χώρο στο κρεβάτι που μοιράζεται με το σύντροφό του.

Ζευγάρι κοιμάται
© Pexels

Ποια ζευγάρια την προτιμούν

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα απλό και οικονομικό τρικ που βελτιώνει τον ύπνο των ζευγαριών. Η μέθοδος οφείλει το όνομά της στις χώρες από τις οποίες προήλθε και είναι δημοφιλής, όπως η Σουηδία και η Δανία. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα «κερδίζει έδαφος» και στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, χάρη κυρίως στο TikTok και χρήστες όπως τη Σουηδή Cecili Blomdahl.

Κατά πόσο βελτιώνει πράγματι την εμπειρία ύπνου των ζευγαριών κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος αν δεν το δοκιμάσει. Βέβαια, η Νορβηγία, η Σουηδία και η Δανία βρίσκονται στην κορυφαία δεκάδα χωρών για ποιοτικό ύπνο, οπότε ίσως να είναι και αυτός ένας λόγος!

Οι διαφορετικές κουβέρτες δεν έχουν όμως ηχομονωτικές ιδιότητες, οπότε αν το πρόβλημα στο να μοιράζεσαι το κρεβάτι με τον σύντροφό σου είναι ηχητικό -ροχαλητό, παραμιλητό, κτλ- τότε μάλλον χρειάζεσαι πιο δραστικές μεθόδους όπως ξεχωριστά κρεβάτια σε ξεχωριστά δωμάτια. Ή την ηρεμία σου στον ύπνο ή την αγκαλιά του αγαπημένου σου, όλα μαζί δεν γίνονται...

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.