WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μιλάς στον ύπνο σου; Να τι προσπαθεί να σου πει το σώμα σου


Τζουλιάννα Καρνέζη

26 Δεκεμβρίου 2023

Μιλάς στον ύπνο σου; Να τι προσπαθεί να σου πει το σώμα σου
pexels
Σας έχει πει ποτέ κανείς ότι μιλάτε στον ύπνο σας;

Έως και το 65 τοις εκατό των ενηλίκων (και το 50 τοις εκατό των μικρών παιδιών) θα μιλήσουν στον ύπνο τους- επίσης γνωστό ως υπνολαλία - κάποια στιγμή στη ζωή τους, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου (AASM).

Οι περισσότεροι που μιλούν στον ύπνο τους δεν θυμούνται τίποτα για τις μεταμεσονύχτιες μουρμούρες τους – οι οποίες, μπορεί να κυμαίνονται από φλυαρίες έως προτάσεις και ακόμη και φωνές.

Ενώ η υπνολαλία θεωρείται ένας τύπος παραϋπνίας (δηλαδή, μια ανώμαλη συμπεριφορά που συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου), είναι συνήθως αβλαβής. Αλλά ο ακριβής λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό δεν είναι ακόμα καλά κατανοητός.

Αν το να μιλάτε στον ύπνο σας είναι κάτι περιστασιακό και συμβαίνει χωρίς άλλα προβλήματα, πιθανότατα δεν είναι ανησυχητικό. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι σημάδι μιας πιο σοβαρής πάθησης.

Εδώ, εξετάζουμε μερικούς από τους λόγους που μπορεί να μιλάτε στον ύπνο σας και πότε είναι καλή ιδέα να επισκεφτείτε έναν ειδικό ύπνου.

Έχετε στρες

Όποιος έχει πεταχτεί ποτέ στο κρεβάτι με ανησυχία μπορεί να βεβαιώσει ότι το άγχος σαμποτάρει τον ύπνο του. Πράγματι, το άγχος μπορεί να προκαλέσει πιο συχνές αφυπνίσεις. Και όταν ο ύπνος σας διαταράσσεται, είναι πιο πιθανό να μιλάτε όταν κοιμάστε.

Και ο κύκλος συνεχίζεται: Η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε αύξηση των ορμονών του στρες όπως η κορτιζόλη, η οποία στη συνέχεια διαταράσσει περαιτέρω τα πρότυπα ύπνου.

Εάν το άγχος σας κάνει να μιλάτε στον ύπνο σας, δοκιμάστε αυτές τις τεχνικές διαχείρισης του στρες για να σας βοηθήσουν να αποσυμπιεστείτε πριν πέσετε για ύπνο:

  • Διαβάστε ένα βιβλίο πριν τον ύπνο για να καθαρίσετε το μυαλό σας.

  • Δοκιμάστε μια εφαρμογή για καθοδηγούμενο διαλογισμό ή ασκήσεις αναπνοής .

  • Κάντε κάτι χαλαρωτικό για να βοηθήσετε το σώμα σας να χαλαρώσει μετά από μια κουραστική μέρα (ένα ζεστό μπάνιο ή κάποια ελαφριά γιόγκα πριν τον ύπνο ).

  • Περιορίστε τον χρόνο μπροστά στην οθόνη και την υπερβολική έκθεση στο φως στην κρεβατοκάμαρα πριν τον ύπνο.

  • Περιορίστε την καφεΐνη το απόγευμα και αποφύγετε την το βράδυ.

Έχετε διαταραχή μετατραυματικού στρες

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το να μιλάτε στον ύπνο σας μπορεί να είναι σύμπτωμα διαταραχής μετατραυματικού στρες ή PTSD. Το PTSD είναι μια διαταραχή ψυχικής υγείας που μπορεί να αναπτυχθεί εάν έχετε περάσει από μια τραυματική εμπειρία ή γεγονός.

Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα του PTSD είναι οι εφιάλτες. Κατά τη διάρκεια αυτών των άσχημων ονείρων, μπορεί να συμβούν σύντομες αφυπνίσεις και κουβέντα στον ύπνο. Άλλα χαρακτηριστικά του PTSD μαζί με τους εφιάλτες και τα προβλήματα ύπνου περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Αναδρομές στο παρελθόν ή αίσθηση ότι το συμβάν επαναλαμβάνεται

  • Νιώθετε μόνοι ή αποκομμένοι από τους άλλους

  • Απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες

  • Έχετε εκρήξεις θυμού ή άλλες ακραίες αντιδράσεις

  • Αίσθημα ανησυχίας, ενοχής ή λύπης

  • Τρομακτικές σκέψεις

  • Δυσκολία συγκέντρωσης

  • Έχετε σωματικό πόνο όπως πονοκεφάλους ή στομαχόπονους

  • Προβλήματα μνήμης

  • Αρνητικές πεποιθήσεις για τον εαυτό σας ή τους άλλους

  • Υπερεπαγρύπνηση

  • Χρήση ουσιών

Παρά το γεγονός ότι η ομιλία στον ύπνο συνδέεται συχνά με τα όνειρα (και τους εφιάλτες), μπορεί επίσης να συμβεί σε οποιοδήποτε στάδιο του ύπνου, σύμφωνα με την AASM. Εάν ζείτε με PTSD, απευθυνθείτε σε έναν θεραπευτή, ο οποίος μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας.

Πίνετε πολύ αλκοόλ πριν κοιμηθείτε

Αποδεικνύεται ότι μια νύχτα με ποτό μπορεί να επηρεάσει αρκετά την ποιότητα του ύπνου σας. Μπορεί επίσης να σας κάνει να μιλάτε στον ύπνο σας. Ενώ το αλκοόλ μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο γρήγορα, προκαλεί διαταραγμένο ύπνο αργότερα τη νύχτα.

Μια μελέτη του Αυγούστου 2019 στο Sleep διαπίστωσε ότι η κατανάλωση αλκοόλ εντός τεσσάρων ωρών πριν από τον ύπνο οδήγησε σε νυχτερινές αφυπνίσεις. Αυτά τα συχνά ξυπνήματα μπορούν στη συνέχεια να ξεκινήσουν την υπνολαλία. Προσπαθήστε να περιορίσετε την ποσότητα του αλκοόλ που πίνετε, ειδικά τις ώρες πριν τον ύπνο.

Jenny.Gr
unsplash

Έχετε υπνική άπνοια

Μερικές φορές η ομιλία στον ύπνο μπορεί να είναι σημάδι ενός πιο σοβαρού προβλήματος, όπως η υπνική άπνοια. Η υπνική άπνοια είναι μια κατάσταση όπου σταματάτε να αναπνέετε για σύντομες περιόδους ενώ κοιμάστε, λόγω απόφραξης των αεραγωγών σας. Αυτά τα επεισόδια μπορεί μερικές φορές ακόμη και να σας ξαφνιάσουν.

Όπως μάθαμε, οποιαδήποτε διακοπή του «φυσιολογικού» ύπνου (συμπεριλαμβανομένης της υπνικής άπνοιας) μπορεί να προκαλέσει υπνολαλία. Και όσο πιο σοβαρή είναι η υπνική άπνοια, τόσο πιο πιθανό είναι μιλάτε στον ύπνο σας. Εάν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε άπνοια ύπνου, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Έχετε άλλη μια διαταραχή που σχετίζεται με τον ύπνο

Πολλές άλλες διαταραχές που σχετίζονται με τον ύπνο μπορούν να προκαλέσουν υπνολαλία. Ανάλογα με τον τύπο της διαταραχής, μπορεί ακόμη και να φαίνεστε σαν να είστε ξύπνιοι καθώς μιλάτε (όπως με την υπνοβασία), να κινείστε ασυνήθιστα, να εκφράζετε συναισθήματα ή να κάνετε περίεργα α πράγματα.

Όπως και με την υπνική άπνοια, μιλήστε με τον γιατρό σας εάν εσείς, ο σύντροφός σας ή κάποιος στην οικογένειά σας παρατηρήσετε οποιαδήποτε μη φυσιολογική συμπεριφορά ύπνου. Μπορούν να σας παραπέμψουν σε έναν ειδικό ύπνου, ο οποίος μπορεί να εντοπίσει και να θεραπεύσει τυχόν υποκείμενα ζητήματα που προκαλούν την παραϋπνία.

Εν τω μεταξύ, μπορείτε να δοκιμάσετε να εξασκήσετε καλές συνήθειες ύπνου για να δείτε αν αυτό βοηθά τα συμπτώματά σας - όπως να ακολουθείτε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου, να κοιμάστε σε ένα καλό περιβάλλον (ένα δροσερό, σκοτεινό και ήσυχο δωμάτιο) και να περιορίσετε το αλκοόλ πριν τον ύπνο.

Πώς να σταματήσετε να μιλάτε στον ύπνο

Επειδή η ομιλία στον ύπνο δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητή - και η βασική αιτία κάθε περίπτωσης μπορεί να διαφέρει - δεν υπάρχουν συγκεκριμένες στρατηγικές που να υποστηρίζονται από την επιστήμη για να τη σταματήσουν.

Ωστόσο, η προτεραιότητα στις υγιεινές συνήθειες ύπνου μπορεί να είναι μια τεράστια βοήθεια όταν πρόκειται για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου σας. Δοκιμάστε αυτές τις γενικές συμβουλές για καλύτερο ύπνο:

  • Ακολουθήστε ένα κανονικό πρόγραμμα ύπνου (με άλλα λόγια, κοιμηθείτε περίπου την ίδια ώρα και ξυπνήστε περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα).

  • Επιδιώξτε επτά έως εννέα ώρες ύπνου τη νύχτα.

  • Δώστε στον εαυτό σας 30 έως 60 λεπτά ησυχίας, χωρίς οθόνη, για να χαλαρώσετε πριν τον ύπνο.

  • Ελαχιστοποιήστε και διαχειριστείτε τα επίπεδα άγχους σας.

  • Περιορίστε τη χρήση αλκοόλ.

  • Αποφύγετε την καφεΐνη για τουλάχιστον έξι ώρες πριν τον ύπνο.

  • Ασκηθείτε τακτικά.

  • Βεβαιωθείτε ότι το υπνοδωμάτιό σας είναι ήσυχο και σκοτεινό

Σε γενικές γραμμές, το να μιλάτε στον ύπνο σας δεν προκαλεί ανησυχία, εκτός εάν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα. Εάν η υπνολαλία βλάπτει την ποιότητα της ζωής σας και προκαλεί πράγματα όπως υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας ή δυσκολία στο πρωινό ξύπνημα, καλέστε τον γιατρό σας για σωστή διάγνωση.

Ομοίως, επισκεφτείτε έναν ειδικό ύπνου εάν τα επεισόδια υπνολαλίας εμφανίστηκαν ξαφνικά ή εάν περιλαμβάνουν συναισθήματα φόβου, κραυγές ή βίαιες ενέργειες.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.