Η αλήθεια είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η δυσκοιλιότητα προκαλείται από μια μη ισορροπημένη διατροφή η οποία είναι ανεπαρκής σε φυτικές ίνες. Από την άλλη πλευρά, μπορεί επίσης να προκληθεί από ορισμένα φάρμακα, ιατρικές καταστάσεις, καθώς και από διάφορες ανατομικές και φυσιολογικές αλλαγές στο σώμα.
Η δυσκοιλιότητα μπορεί να γίνει πολύ πιο σοβαρή εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Δεδομένου ότι μπορεί να μειώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται χωρίς καθυστέρηση και με τον κατάλληλο τρόπο.
Γι' αυτό η πρόληψη, η διάγνωση και η θεραπεία της δυσκοιλιότητας είναι εξαιρετικά σημαντικές για τη γενική υγεία και ευεξία. Βασικοί στόχοι της θεραπείας είναι η τόνωση της κινητικότητας του εντέρου, καθώς και η αντιμετώπιση ψυχοκοινωνικών παραγόντων που επιβραδύνουν την πέψη, προκαλούν δηλαδή τη δυσλειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Ενώ υπάρχουν πολλές αποδεκτές οδηγίες για τη διαχείριση της δυσκοιλιότητας, υπάρχουν επίσης πολλοί αβάσιμοι ισχυρισμοί. Τα αποτελέσματα των μελετών μερικές φορές παρερμηνεύονται, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση των συμπτωμάτων και επιπλοκών, καθώς και σε πρόσθετη ανησυχία. Γι αυτό λοιπόν είναι σημαντικό να αποκαλύψουμε τους κοινούς μύθους για τη δυσκοιλιότητα.
Μύθος 1: Οι κενώσεις πρέπει να συμβαίνουν κάθε μέρα
Κάθε σώμα είναι διαφορετικό. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι αισθάνονται την ανάγκη να επισκέπτονται την τουαλέτα τρεις φορές την ημέρα, ενώ άλλοι τρεις φορές την εβδομάδα – και οι δύο αυτές περιπτώσεις μπορεί να είναι απολύτως φυσιολογικές. Ωστόσο, παρόλο που όλοι έχουμε τον δικό μας πεπτικό ρυθμό, συνήθως λέμε ότι οι άνθρωποι που πηγαίνουν στην τουαλέτα λιγότερο από μία φορά την ημέρα έχουν αργή ή κακή πέψη, ειδικά όταν νιώθουν δυσφορία και έχουν το αίσθημα της ατελούς εκκένωσης του εντέρου. Αν νιώθετε την ανάγκη να πηγαίνετε τουαλέτα λιγότερο από τρεις φορές την εβδομάδα, πιθανότατα μιλάμε για δυσκοιλιότητα.
Μύθος 2: Η δυσκοιλιότητα έχει ως αποτέλεσμα την αυτοδηλητηρίαση
Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι λόγω της δυσκοιλιότητας το σώμα απορροφά τοξικές ουσίες από τα κόπρανα, γεγονός που οδηγεί σε δηλητηρίαση του σώματος και εμφάνιση πολλών ασθενειών, ακόμη και σε θάνατο. Αυτή η θεωρία έχει απορριφθεί εντελώς χάρη στη σύγχρονη επιστήμη. Τέτοιες «δυνητικές» συνέπειες της δυσκοιλιότητας δεν έχουν ποτέ αποδειχθεί και μπορούν μόνο να προκαλέσουν περιττό φόβο και κακή προσέγγιση στην αντιμετώπιση αυτού του θέματος.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τακτική πέψη είναι σημαντική για τη συνολική υγεία του οργανισμού και ότι η υγιής σχέση με το πεπτικό σύστημα μπορεί να αποτρέψει πολλά προβλήματα. Ωστόσο, πολλοί άλλοι παράγοντες επηρεάζουν επίσης την εμφάνιση ορισμένων ασθενειών και, δυστυχώς, μερικές φορές δεν μπορούν να προληφθούν.
Μύθος 3: Η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών είναι το μόνο που χρειάζεστε
Όσον αφορά την πέψη και τις τακτικές κινήσεις του εντέρου, οι φυτικές ίνες (διαλυτές και αδιάλυτες) συχνά αναφέρονται ως «υπερτροφή». Ωστόσο, δεν είναι όλες οι φυτικές ίνες ίδιες. Σύμφωνα με την έρευνα για τις επιδράσεις των ινών στη δυσκοιλιότητα, έχει διαπιστωθεί ότι οι αδιάλυτες φυτικές ίνες είναι πιο αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση της. Ωστόσο, οι αδιάλυτες φυτικές ίνες μπορούν να προκαλέσουν μετεωρισμό και ως εκ τούτου και δυσπεψία.
Πρέπει να έχουμε επίγνωση του γεγονότος ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ικανοποιούν την καθημερινή τους ανάγκη σε φυτικές ίνες, κάτι που είναι μια πολύ κοινή αιτία αργής πέψης. Ως εκ τούτου, συνιστούμε την αύξηση της πρόσληψης λαχανικών, φρούτων, δημητριακών ολικής αλέσεως και άλλων ειδών τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες. Ωστόσο δεν πρέπει να υπερβαίνετε τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα.
Επομένως, ακολουθήστε την ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη φυτικών ινών σύμφωνα με το φύλο και την ηλικία σας για ένα υγιές πεπτικό σύστημα. Για τους άνδρες αυτή η ποσότητα είναι 38 γρ. (για άνδρες κάτω των 50), 30 γρ. (για άνδρες άνω των 50 ετών) και για τις γυναίκες είναι 25 γρ. (κάτω από 50) και 20 γρ. (πάνω από 50) . Εάν καταναλώνετε φυτικές ίνες και εξακολουθείτε να έχετε πρόβλημα με την πέψη σας, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
Μύθος 4: Τα προβιοτικά μπορούν να εξαλείψουν τη δυσκοιλιότητα
Τα προβιοτικά είναι καλά βακτήρια που ζουν στα έντερα μας. Η ισορροπία της εντερικής μικροχλωρίδας είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και μπορεί να διαταραχθεί λόγω πολλών παραγόντων (θεραπεία με αντιβιοτικά, άγχος, ακατάλληλη διατροφή, χρόνιες παθήσεις). Τα προβιοτικά ενδείκνυνται σε μια ισορροπημένη διατροφή, αλλά τα στοιχεία σχετικά με τα προβιοτικά που λύνουν το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας δεν είναι αρκετά ισχυρά για να δικαιολογήσουμε τη συνήθη χρήση τους σε ασθενείς με δυσκοιλιότητα.
Οι αποδείξεις ότι τα προβιοτικά μπορούν να αποτρέψουν και να θεραπεύσουν τη διάρροια είναι ξεκάθαρες, αλλά όταν πρόκειται για δυσκοιλιότητα, δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά στοιχεία. Εξαίρεση αποτελεί η σύσταση λήψης προβιοτικών σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν προβλήματα δυσκοιλιότητας πιο συχνά. Παρόλο που δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της πρόσληψης προβιοτικών και της ανακούφισης της δυσκοιλιότητας, συνιστώνται σε ηλικιωμένους επειδή έχει διαπιστωθεί ότι στην περίπτωσή τους υπάρχει φυσιολογική μείωση του αριθμού των σημαντικών bifidobacteria στο έντερο.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.