WELL BEING

4 πρωινά λάθη που μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές ύπνου


JTeam

24 Ιανουαρίου 2024

4 πρωινά λάθη που μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές ύπνου
Ο τρόπος που ξεκινάς την ημέρα σου, είναι καθοριστικός για έναν ποιοτικό βραδινό ύπνο

Οι διαταραχές ύπνου γίνονται όλο και πιο συχνό, ταλαιπωρώντας μια τεράστια μερίδα του παγκόσμιου πληθυσμού. Το αποτέλεσμα αυτό όμως, δεν μας κάνει εντύπωση, αφού υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τον ύπνο και ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν βοηθά σε ένα ήρεμο και ποιοτικό βράδυ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα σωστό πρόγραμμα στον ύπνο ξεκινά από την ώρα που θα ξυπνήσεις. Το πρωινό σου ξύπνημα, όπως επίσης και οι πρωινές σου συνήθειες είναι πολύ σημαντικές. Αν νιώθεις μόνιμα εξαντλημένος μέσα στην ημέρα σου, αν δυσκολεύεσαι το βράδυ να αποκοιμηθείς και αν έχεις διακοπτόμενο βραδινό ύπνο, ξεκινά με το να αλλάξεις τις παρακάτω πρωινές συνήθειες.
Σύμφωνα με τον Δρ Τσέστερ Γου, πιστοποιημένο ψυχίατρο και ειδικό στην ιατρική του ύπνου, οι 4 πρωινές συνήθειες που είναι λάθος και επιζήμιες, έχουν ως εξής:

Jenny.Gr
pexels
  • Τα πολλαπλά snooze στο ξυπνητήρι

Το να κοιμάσαι να σε ξυπνάει το ξυπνητήρι να πατάς snooze και να ξανακοιμάσαι, είναι κάτι το οποίο θες να αποφύγεις. Τα απανωτά ξυπνητήρια και ο ελαφρύς ύπνος ενδιάμεσα, μπερδεύουν τον εγκέφαλο και διαταράσσουν την σωστή λειτουργεία του, καθώς επίσης και την έκκριση της κορτιζόλης. Προσπάθησε να θέτεις ένα και μόνο ξυπνητήρι και μόλις χτυπήσει να καταφέρνεις να σηκωθείς, και να ξεκινήσεις τη μέρα σου ήρεμα και σταθερά. Έτσι θα αποφεύγεις ένα ελαφρύ και διακοπτόμενο ύπνο. Και επίσης θα εκκρίνεις τις σωστές ορμόνες μόλις γίνεται ξεκάθαρο στον εγκέφαλο σου, πως έχεις ξυπνήσει.

  • Το να μένεις στο σκοτάδι, αφού έχεις ξυπνήσει

Το φως, είτε το ηλιακό, είτε το ηλεκτρικό, διακόπτει αποτελεσματικά την παραγωγή μελατονίνης από τον εγκέφαλο και ενημερώνει το σώμα μας ότι η μέρα έχει πια ξεκινήσει. Για αυτόν τον λόγο οι ειδικοί ύπνου εκτίθενται στο φως - κατά προτίμηση στο φυσικό φως - για τουλάχιστον μισή ώρα κάθε πρωί. Η έκθεση στο φως κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ισορροπίας του κιρκάδιου ρυθμού μας.

  • Το να έχεις ακανόνιστο ωράριο ύπνου

Το σταθερό ωράριο στον ύπνο, είναι επίσης καθοριστικό. Έχε μια συγκεκριμένη ώρα που πας στο κρεβάτι σου, αλλά και μια συγκεκριμένη ώρα που ξυπνάς. Πάντοτε να ακούς και τις ανάγκες του σώματος σου. Έχει αποδειχθεί πως το σταθερό ωράριο στον ύπνο, συμβάλλει πολύ αποτελεσματικά σε έναν βαθύ, ποιοτικό και ξεκούραστο βραδινό ύπνο.

  • Το να πίνεις κατευθείαν καφέ, ή να έχεις ανθυγιεινό πρωινό

Ο οργανισμός χρειάζεται μερικό χρόνο για να προετοιμαστεί για μια ακόμη ημέρα. Το ξεκινάς αμέσως τη μέρα σου με καφέ, και ανθυγιεινό πρωινό μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία στις ορμόνες και απότομη αύξηση του γλυκαιμικού δείκτη στο αίμα, κάτι το οποίο οδηγεί σε ακόμη περισσότερη ορμονική ανισορροπία. Επομένως ξεκίνα με νερό και έπειτα από μια ώρα περίπου επέλεξε ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνη.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.