WELL BEING

3 μορφές άσκησης που πρέπει να δοκιμάσεις, σύμφωνα με το Χάρβαρντ


JTeam

27 Ιανουαρίου 2024

3 μορφές άσκησης που πρέπει να δοκιμάσεις, σύμφωνα με το Χάρβαρντ
IG @mondaybody
Τι δείχνει νέα έρευνα του Harvard Health Publishing

Θα μπορούσαμε να πούμε πως το 2023 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για το wellness και την γυμναστική. Διάφορα είδη άσκησης προσαρμοσμένα σε κάθε γούστο και ρουτίνα, έκαναν την εμφάνιση τους προκειμένου να παρακινήσουν όλο και περισσότερους να γυμναστούν και τελικά τα κατάφεραν. Είτε πιλάτες, είτε personal training, είτε προγράμματα ΗΙΙΤ και γιόγκα, μπήκαν στην καθημερινότητα των πολιτών και την έκαναν καλύτερη, πιο υγιής, πιο λειτουργική και με περισσότερη ενέργεια.

Μπορεί να μην είναι όλες οι ημέρες ίδιες, αλλά το να βάλεις την άσκηση σου σε προτεραιότητα, μόνο οφέλη μπορεί να σου προσφέρει. Και το Χάρβαρντ το γνωρίζει καλά αυτό, γι' αυτό σου προτείνει 3 μορφές άσκησης που αξίζει να δοκιμάσεις, μαζί με τα πλεονεκτήματα τους, αλλά και τα αδύναμα σημεία τους.

  • Κυκλική προπόνηση

Η κυκλική προπόνηση είναι μια μορφή προετοιμασίας του σώματος που συνδυάζει προπόνηση αντοχής, προπόνηση δύναμης και υψηλής έντασης αερόβια προπόνηση. «Οι ασκήσεις επικεντρώνονται στην ευκινησία, στην ισορροπία ή στην αντοχή και οι κινήσεις εναλλάσσονται μεταξύ άνω και κάτω μέρους του σώματος, προκειμένου να αποφευχθεί η καταπόνηση κάποιας μυϊκής ομάδας», δηλώνει ο Michael Bento, personal trainer στο συνεργαζόμενο με το Χάρβαρντ Massachusetts General Hospital. Με λίγα λόγια, δεν γυμνάζεις μόνο μια συγκεκριμένη ομάδα μυών, πχ πόδια ή πχ πλάτη. Αλλά βάζεις ασκήσεις στο πρόγραμμά σου που ενεργοποιούν το καρδιαγγειακό σύστημα, τις αντοχές σου και την ενδυνάμωση των μυών σου.

Θετικά: Η προπόνηση αυτή μπορεί να έχει κάθε φορά διαφορετικές ασκήσεις για διαφορετικές ομάδες μυών, με αποτέλεσμα να μην βαριέσαι. Επιπλέον, γυμνάζεστε συνολικά και εξασκείτε πολλές πτυχές του σώματος σας και του καρδιαγγειακού.

Αρνητικά: Μπορεί να γίνει πολύ απαιτητική, ειδικά όταν είστε αρχάριοι. Γι' αυτό επικοινωνούμε πάντα τις ανάγκες και τις δυνατότητες μας με τον προπονητή.

  • «Σχοινιά μάχης / Λάστιχα»

Σε αυτή τη μορφή άσκησης εστιάζουμε στην αντίσταση και κατ' επέκταση στην ενδυνάμωση των μυών μας, με το δικό μας σωματικό βάρος. Μαζί με την βοήθεια των «σχοινιών μάχης» ή ενός λάστιχου, μπορούμε να έχουμε μια ασφαλής και αποτελεσματική προπόνηση, για όσους θέλουν να έχουν πιο καλλίγραμμο σώμα.

Θετικά: Και σε αυτή τη μορφή άσκησης υπάρχει ποικιλία και μεγάλος εύρος ασκήσεων.

Αρνητικά: Χρειάζεται προσοχή σε θέματα με μυοσκελετικά πχ αυχενικό, ή κάποιο πρόβλημα στους ώμους ή τη μέση.

Jenny.Gr
  • Προπόνηση μέσω απευθείας διαδικτυακής μετάδοσης

Πρόκειται για live ηλεκτρονική προπόνηση, και έκανε την εμφάνιση της στα χρόνια της πανδημίας. Πολλοί προσαρμόστηκαν και όχι μόνο τους βόλεψε η συγκεκριμένη μορφή άσκησης, αλλά τους εξοικονομεί χρόνο και επίσης προσφέρει άνεση, αφού γυμνάζεσαι από το σπίτι. Είναι επίσης ιδανική για εσάς που κάνετε συχνά ταξίδια, αλλά δεν θέλετε να χάσετε την επαφή με την γυμναστική. Πολλές εταιρείες προσφέρουν συνδρομητικές υπηρεσίες άσκησης μέσω διαδικτυακής μετάδοσης, και εύκολα ακολουθείτε ασκήσεις από το κινητό σας με τον προπονητή να σας παρακολουθεί live.

Θετικά: Έχετε την άνεση του σπιτιού σας, εξοικονομείτε χρόνο και είναι πολύ πιο οικονομικός τρόπος σε σχέση με άλλες συνδρομές κανονικού γυμναστηρίου.

Αρνητικά: Ο προπονητής μπορεί να μη γνωρίζει τα όρια και τις ανάγκες σας και ίσως να μην μπορεί να δει αν εκτελείτε σωστά την άσκηση.


Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.