WELL BEING

Ωδή στο ζεστό μπάνιο: Τα οφέλη του για την υγεία και την ευεξία του οργανισμού


JTeam

8 Μαρτίου 2024

Ωδή στο ζεστό μπάνιο: Τα οφέλη του για την υγεία και την ευεξία του οργανισμού
pexels
Πέρα από χαλαρωτικό, το μπάνιο έχει εκπληκτικά οφέλη για το σώμα και το πνεύμα

Ένα απολαυστικό ζεστό μπάνιο αποτελεί βασικό μέρος μιας ρουτίνας αφιερωμένης στην αυτοφροντίδα. Στην πραγματικότητα, όλοι γνωρίζουμε τη χαλαρωτική του δύναμη, όμως τα οφέλη του είναι πολύ μεγαλύτερα από ό,τι πιστεύουμε.

Το μυαλό και το σώμα συνδέονται εγγενώς, ανταλλάσσουν συνεχώς πληροφορίες και ανταποκρίνονται μεταξύ τους. Τα συναισθήματά μας επηρεάζουν το σώμα μας και το σώμα μας επηρεάζει τα συναισθήματά μας. Το θεραπευτικό τελετουργικό του μπάνιο είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να απελευθερώσουμε το σώμα μας από αυτές τις αρνητικές ενέργειες.

5 καλοί λόγοι για να απολαμβάνουμε ένα ζεστό μπάνιο

Καταπολεμά το στρες και το άγχος

Οι ακανόνιστες διακυμάνσεις στον κιρκάδιο ρυθμό –οι καθημερινές βιολογικές αλλαγές που επηρεάζουν το σώμα και τον εγκέφαλό μας και μας λένε πότε να ξυπνήσουμε και πότε να κοιμηθούμε– είναι πιο συχνές σε άτομα που υποφέρουν από κατάθλιψη και άγχος . Οι αλλαγές σε αυτούς τους ρυθμούς οδηγούν επίσης σε αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος. Το ζεστό μπάνιο, εκτός από ένα χαλαρωτικό τελετουργικό από μόνο του, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αυξήσουμε τη θερμοκρασία του σώματος και να επανεκκινήσουμε τον κιρκάδιο ρυθμό του σώματος , επαναφέροντάς το σε μεγαλύτερη κανονικότητα

Αυξάνει το αίσθημα της ευτυχίας

Εκτός από τη μείωση της κορτιζόλης, ένα ζεστό μπάνιο μπορεί να ηρεμήσει το νευρικό σύστημα, ενθαρρύνοντας το σώμα να απελευθερώσει νευροδιαβιβαστές - όπως η σεροτονίνη - ουσίες που βοηθούν στη δημιουργία ενός αισθήματος ικανοποίησης και ευεξίας. Το δέρμα απελευθερώνει ενδορφίνες ως απόκριση στην επαφή του σώματος με το ζεστό νερό, όπως ακριβώς κάνει όταν αισθάνεται τον ήλιο στο δέρμα του. Πιστεύεται επίσης ότι το μπάνιο ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο διεγείρει την ακινησία, τη χαλάρωση, την ξεκούραση και την πέψη.

Jenny.Gr
pexels

Αποτρέπει τη φλεγμονή των μυών

Μια στιγμή χαλάρωσης για το μυαλό, το μπάνιο είναι επίσης μια θερμική θεραπεία για το σώμα που μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση διαφόρων τύπων σωματικών παθήσεων. Ένα ζεστό μπάνιο προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, αυξάνοντας τη ροή του αίματος στους μύες και βοηθώντας τους να χαλαρώσουν, ενώ η θερμότητα του νερού αυξάνει την ευκαμψία των ινών κολλαγόνου, μειώνοντας την ακαμψία που εμφανίζεται συχνά μετά τη σωματική άσκηση και βελτιώνοντας την κινητικότητα. Η αύξηση της ροής του αίματος μπορεί επίσης να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς, καθώς μειώνει το ιξώδες του αίματος, βοηθώντας τη ροή του μέσα στο σώμα.

Βελτιώνει τη λειτουργία των πνευμόνων

Η βελτιωμένη ροή αίματος σημαίνει ότι το οξυγόνο μπορεί να ρέει πιο ελεύθερα μέσω του σώματος, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της λειτουργίας των πνευμόνων και βοηθώντας μας να αναπνέουμε καλύτερα. Για το λόγο αυτό, το ζεστό μπάνιο είναι μια τελετουργία ιδιαίτερα κατάλληλη για όσους έχουν άσθμα ή όσους πάσχουν από χρόνια πνευμονοπάθεια.

Ενισχύει την άμυνα του ανοσοποιητικού

Η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος είναι ένα θεμελιώδες εργαλείο για να βοηθήσει το σώμα να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι ένα μπάνιο 20-30 λεπτών είναι αρκετό για την παραγωγή μεγαλύτερου αριθμού λευκών αιμοσφαιρίων, κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, που υπάρχουν στο αίμα, τα οποία έχουν ως αποστολή την άμυνα του οργανισμού από την επίθεση παθογόνων μικροοργανισμών ή ξένων σωμάτων. . Η προσθήκη φυσικών αιθέριων ελαίων που καταπολεμούν τα μικρόβια μπορεί να αυξήσει περαιτέρω την αποτελεσματικότητα του μπάνιου: ο ευκάλυπτος, το δεντρολίβανο και η μέντα έχουν αντιβακτηριακές ιδιότητες, καθώς και κάνουν το νερό να μυρίζει υπέροχα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.