WELL BEING

Ξυπνάς στη μέση της νύχτας; Να τι πρέπει να κάνεις για να ξανακοιμηθείς


JTeam

29 Μαρτίου 2024

Ξυπνάς στη μέση της νύχτας; Να τι πρέπει να κάνεις για να ξανακοιμηθείς
Unsplash/Hayley Murray
Το να ξυπνάς μέσα στη μέση της νύχτας, δεν είναι κι ό,τι καλύτερο

Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο το να ξυπνάμε μέσα στη μέση της νύχτας. Λίγο το άγχος, λίγο οι διάφορες σκέψεις που μπορεί να μας ταλανίζουν, λίγο οι οργανικές ανισορροπίες, λίγο κάποιος ενοχλητικός θόρυβος, δεν θέλει και πολύ για να ξυπνήσεις ξαφνικά ενώ κοιμάσαι το βράδυ.

Σύμφωνα με τον Δρ Ράντολφ Γουίλις, ιατρικό διευθυντή στο «Clinic Les Alpes», υπάρχουν και πολλοί παράγοντες που μπορεί να σε δυσκολεύουν να χαλαρώσεις. «Μπορεί να έχετε καταναλώσει αρκετή ποσότητα φαγητού ή ποτού, να είστε στρεσαρισμένοι ή να έχετε κάποιες οργανικές ανισορροπίες. Ακόμη ίσως σας ενοχλεί το φως, το ροχαλητό του συντρόφου σας ή ο θόρυβος από έξω».

Ωστόσο, πάντα υπάρχει τρόπος για να κοιμηθείς ξανά, ακόμα κι αν ξυπνήσεις στη μέση της νύχτας. Κι αυτά τα 4 tips, θα σε βοηθήσουν να το πετύχεις.

Πάρε βαθιές ανάσες

Οι βαθιές ανάσες είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να κάνεις το σώμα και το μυαλό σου να χαλαρώσουν ξανά. Οι ειδικοί, συνιστούν τη μέθοδο 4-7-8, η οποία περιλαμβάνει εισπνοή τεσσάρων δευτερολέπτων από τη μύτη, κράτηση της αναπνοής για επτά δευτερόλεπτα και στη συνέχεια εκπνοή από το στόμα για οκτώ δευτερόλεπτα. Έτσι, θα βάλεις το σώμα σου σε μια χαλαρή κατάσταση, που θα φέρει ύπνο.

Άκουσε χαλαρωτική μουσική

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η ακρόαση μουσικής ή λευκών ήχων, μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αποκοιμηθούν γρηγορότερα και να ξυπνήσουν λιγότερες φορές (ή και καθόλου) κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η μουσική είναι ένας καλός τρόπος για να τονώσεις το πνευμονογαστρικό σου νεύρο, το οποίο μεταφέρει σήματα μεταξύ του εγκεφάλου και της καρδιάς.Με αυτόν τον τρόπο, θα χαμηλώσεις τον καρδιακό σου ρυθμό και θα κοιμηθείς ξανά, πιο εύκολα.

Jenny.Gr
Unsplash/S L

Πείσε τον εαυτό σου ότι απλώς θέλεις θα χαλαρώσεις

Η βαθιά ανάπαυση χωρίς ύπνο (NSDR), είναι ελεγχόμενη χαλάρωση, χωρίς ωστόσο να αφήνεις το σώμα σου να διολισθήσει στο πρώτο στάδιο του ύπνου. Αν και η τεχνική προορίζεται για την ημερήσια αποκατάσταση εάν δεν έχεις κοιμηθεί σωστά, η NSDR μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε αυτή την περίπτωση. Για το κάνεις, επικεντρώσου σε μια συγκεκριμένη σκέψη που βοηθά το μυαλό και το σώμα σου να χαλαρώσουν. Κράτα αυτή τη σκέψη στο προσκήνιο του μυαλού σου και άφησε το άγχος και την ένταση να φύγουν.

Πες «ναι» στην προοδευτική μυϊκή χαλάρωση (PMR)

Αυτή η τεχνική περιλαμβάνει την προοδευτική ένταση και στη συνέχεια τη χαλάρωση κάθε μυός του σώματος. Μπορείς να ξεκινήσεις από το κάτω μέρος του σώματος, όπως τα πόδια και στη συνέχεια να προχωρήσεις μέχρι το κεφάλι σου. Αφού τεντώσεις έναν μυ, προσπάθησε να τον κρατήσεις σε σύσπαση για τουλάχιστον πέντε δευτερόλεπτα και, στη συνέχεια, άφησέ τον αργά για να χαλαρώσει. Αυτό, θα δώσει άλλη αίσθηση στο σώμα σου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.