WELL BEING

Αίμα μετά το σεξ: Όχι, δεν σου ήρθε νωρίτερα η περίοδος - Οι πιθανές αιτίες


JTeam

1 Απριλίου 2024

Αίμα μετά το σεξ: Όχι, δεν σου ήρθε νωρίτερα η περίοδος - Οι πιθανές αιτίες
Οι ειδικοί εξηγούν τους λόγους που υπάρχει αίμα στο εσώρουχό σου μετά το σεξ

Είσαι με το έτερον ήμισυ, περνάτε μια υπέροχη βραδιά κάνοντας σεξ και το πρωί ξυπνάς και βλέπεις στο εσώρουχό σου αίμα. Αν η πρώτη σκέψη που κάνεις είναι ότι η σεξουαλική επαφή συνέβαλε στο να σου έρθει γρηγορότερα η περίοδος, δεν είσαι η μόνη. Η αιμορραγία μετά το σεξ είναι συχνό φαινόμενο, ωστόσο τις περισσότερες φορές δε σχετίζεται με την έμμηνο ρήση, αλλά με άλλους παράγοντες.

«Είναι απίθανο το σεξ να συμβάλει στο να αρχίσει η περίοδος νωρίτερα», λέει η Δρ. Σέρι Ρος, γυναικολόγος και ειδικός σεξουαλικής υγείας των γυναικών. «Μπορεί να είναι μια χρονική σύμπτωση ότι η περίοδος ήρθε αμέσως μετά το σεξ», επισημαίνει.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, βέβαια, μπορεί αυτό που βλέπεις να είναι αίμα περιόδου, ωστόσο δε σημαίνει ακριβώς την έναρξη της περιόδου σου. «Το σεξ μπορεί να σε κάνει να πιστεύεις ότι περίοδός σου ήρθε νωρίτερα. Ιδιαίτερα, αυτό συμβαίνει, αν έχει παραμείνει στη μήτρα αίμα από την προηγούμενη περίοδο», συμπληρώνει.

Οι περισσότεροι ειδικοί, πάντως, συμφωνούν ότι κάθε σταγόνα αίματος που βλέπεις μετά το σεξ δε σχετίζεται με την περίοδο.

Jenny.Gr
Unsplash/Becca Tapert

Οι λόγοι που βλέπεις αίμα στο εσώρουχό σου μετά το σεξ - και δεν είναι η περίοδος

Αν ανήκεις στην κατηγορία εκείνων που έχουν αίμα μετά το σεξ, ένα από τα σημαντικότερα θέματα που πρέπει να λάβεις υπόψη είναι η συχνότητα, δηλαδή πρόκειται για κάτι που συμβαίνει κάθε φορά μετά την επαφή ή σπάνια; «Κάθε φορά που κάποιος μου λέει ότι έχει αιμορραγία μετά το σεξ, συζητάμε για το αν είναι κάτι που συμβαίνει μία φορά ή συνέχεια», λέει η Δρ. Ντάνιελ Τζόουνς, πιστοποιημένη από το διοικητικό συμβούλιο OB / GYN.

Αν το να έχεις αιμορραγία μετά τη σεξουαλική επαφή είναι σύνηθες φαινόμενο για σένα, τότε καλό θα ήταν να επισκεφτείς τον γυναικολόγο σου και να κάνεις έναν πλήρη γυναικολογικό έλεγχο, ώστε να είσαι σίγουρη ότι όλα λειτουργούν όπως πρέπει. Μετά από αυτό το τσεκ, ο γυναικολόγος θα είναι σε θέση να μελετήσει τα αποτελέσματα και να προσδιορίσει τον λόγο της αιμορραγίας.

«Όταν μιλάμε για την αιμορραγία μετά την ερωτική επαφή, τη χωρίζουμε σε δύο κατηγορίες. Υπάρχει η δομική, η οποία περιλαμβάνει τυχόν προβλήματα που σχετίζονται με τη μήτρα, τον τράχηλο, το αιδοίο ή τον κόλπο. Έπειτα, υπάρχει η συστηματική, η οποία περιλαμβάνει την αιμορραγία που προκαλείται από πράγματα, όπως αντιπηκτικά, αντιβιοτικά, προβλήματα θυρεοειδούς κι άλλα που συνδέονται με εξωτερικούς παράγοντες», εξηγεί η Τζόουνς.

Jenny.Gr
Unsplash/Imani Bahati

Οι ιατρικοί λόγοι που ενδεχομένως να κρύβονται πίσω από την αιμορραγία μετά το σεξ είναι η φλεγμονή του τραχήλου της μήτρας, ίσως ο πολύποδας στη μήτρα, τα χαμηλά οιστρογόνα που συνδέονται με την εμμηνόπαυση, η δυσπλασία του τραχήλου της μήτρας, ή - σε πιο σπάνιες περιπτώσεις - ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας.

Ωστόσο, η ειδικός εξηγεί ότι το έντονο σεξ ή τα ερωτικά παιχνίδια μπορούν επίσης να ερεθίσουν ή να τραυματίσουν τον τράχηλο με αποτέλεσμα να προκληθεί αιμορραγία. Παράλληλα, ορισμένα αντισυλληπτικά, το χάπι της επόμενης ημέρας ή ακόμα και το σπιράλ είναι ικανά να φέρουν κόκκινα σημάδια στο εσώρουχό σου.

Ακόμη, αν έχει περάσει καιρός από την τελευταία ερωτική επαφή σου, το σεξ μπορεί να τραυματίσει τον κόλπο σου και αποτέλεσμα αυτού του τραύματος να είναι η αιμορραγία. Επίσης, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα βρίσκονται στη λίστα με τις αιτίες της κολπικής αιμορραγίας.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος της αιμορραγίας μετά το σεξ, δεν θα είσαι σίγουρη, αν δεν επισκεφτείς τον γυναικολόγο σου. Συνεπώς, παρατήρησε τη συχνότητα του φαινομένου και πράξε αναλόγως.

Η αιμορραγία μετά το σεξ δε μειώνει τις πιθανότητες μιας εγκυμοσύνης

Είτε έχεις είτε δεν έχεις περίοδο μπορείς να μείνεις έγκυος, αν δεν χρησιμοποιείτε προφυλακτικό ή κάποια άλλη μέθοδο αντισύλληψης με τον σύντροφό σου. Αν πάλι, βρίσκεσαι σε μια φάση που προσπαθείς να κάνεις παιδί με τον αγαπημένο σου, δεν χρειάζεται να πανικοβληθείς ή να στενοχωρηθείς στη θέαση του αίματος μετά το σεξ, διότι μπορεί να μην σχετίζεται με την περίοδο.

Ωστόσο, γι’ αυτό θα είσαι 100% σίγουρη μετά από μερικές ημέρες κι όταν φυσικά κάνεις τεστ εγκυμοσύνης.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.