WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ο λόγος που κλαις λίγες ημέρες πριν την περίοδο σου ή κατά τη διάρκειά της


JTeam

28 Νοεμβρίου 2023

Ο λόγος που κλαις λίγες ημέρες πριν την περίοδο σου ή κατά τη διάρκειά της
Το κλάμα είναι από τα κύρια συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου

Είναι και αυτές οι φορές που νιώθεις απλά την ανάγκη, για ένα «καλό κλάμα», προκειμένου να ξεδώσεις και να αποφορτιστείς. Αυτήν ακριβώς την ανάγκη, είναι πολύ πιο πιθανό να την νιώσεις, λίγο πριν την περίοδο σου, ή κατά τη διάρκεια της. Οφείλουμε πάντως να σου υπενθυμίσουμε, πως η συναισθηματική σύγχυση, και το να είσαι ευάλωτη, είναι κύρια χαρακτηριστικά του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.

Ως προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS) χαρακτηρίζεται η χρονική περίοδος 4-6 ημερών προ της εμμήνου ρύσεως όπου εμφανίζει μεγάλη ποικιλία συμπτωμάτων, όπως εναλλαγές της διάθεσης, ευερέθιστο στήθος, μεγαλύτερη λαχτάρα για φαγητό, κόπωση, νευρικότητα ακόμη και αίσθημα κατάθλιψης.

Jenny.Gr

Οι αλλαγές που συμβαίνουν στον οργανισμό και συγκεκριμένα στις ορμόνες λίγο πριν την περίοδο, οδηγούν σε κλάμα, χωρίς να υπάρχει προφανής λόγος.

Τι ακριβώς συμβαίνει στον οργανισμό

Κατά την ωορρηξία, το σώμα απελευθερώνει ένα ωάριο, προκαλώντας μείωση των επιπέδων οιστρογόνων και προγεστερόνης. Αυτή η μετατόπιση μπορεί να προκαλέσει τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά συμπτώματα και να επηρεάσει τα επίπεδα σεροτονίνης – του νευροδιαβιβαστή που βοηθά στη ρύθμιση της διάθεσης, του ύπνου και της όρεξης. Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης συνδέονται με το κλάμα, και με αισθήματα μελαγχολίας. Επομένως μη πιέζεσαι, και κυρίως μη διστάζεις να αφήσεις τον εαυτό σου να αισθανθεί όπως ακριβώς σε προτρέπει εκείνη τη στιγμή.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.