WELL BEING

Τροφές που καίνε περισσότερες θερμίδες από όσες περιέχουν: Μύθος ή αλήθεια;


Τζουλιάννα Καρνέζη

11 Απριλίου 2024

Τροφές που καίνε περισσότερες θερμίδες από όσες περιέχουν: Μύθος ή αλήθεια;
pexels
Υπάρχουν πολλά άρθρα στο διαδίκτυο που γράφουν για τροφές οι οποίες «έχουν θερμογόνο δράση στο σώμα, με αποτέλεσμα να βοηθάνε στην καύση περισσότερων θερμίδων». Τι ισχύει όμως;

Διαβάζω τώρα τελευταία μερικά άρθρα στο διαδίκτυο που αναφέρουν ότι υπάρχουν τροφές που «έχουν θερμογόνο δράση στο σώμα, με αποτέλεσμα να βοηθάνε στην καύση περισσότερων θερμίδων». Και πολλοί θα σκεφτείτε ότι αυτό είναι τέλειο και σίγουρα θα αναζητήσετε τέτοιες τροφές, ώστε να τις τρώτε και να χάσετε κιλά.

Όμως ενώ αυτή η θεωρία φαίνεται πολύ καλή, δυστυχώς δεν είναι αληθινή. Εξάλλου όπως έχω επισημάνει και σε παλαιότερα άρθρα μου, η διατροφή και το πώς επηρεάζει το σώμα μας, είναι πολύ πιο πολύπλοκο από αυτό που φαντάζεστε ή διαβάζετε κατά καιρούς…

Τροφογενής θερμογένεση

Η αλήθεια είναι πως μετά την πρόσληψη τροφής παρατηρείται μια αύξηση του μεταβολικού ρυθμού, που ονομάζεται τροφογενής θερμογένεση, και διαρκεί περίπου 5 ώρες μετά το γεύμα. Αυτή η θερμογένεση εξαρτάται επίσης από τα σύσταση της τροφής και γενικά ισούται με το 10% περίπου του ενεργειακού περιεχομένου.

Για παράδειγμα εάν καταναλώσουμε ένα γεύμα 1000 kcal η ενέργεια που αναλογεί στην τροφογενή θερμογένεση είναι περίπου με 100 kcal. Δηλαδή τόση ενέργεια χρησιμοποιεί ο οργανισμός για να πέψη, να επεξεργαστεί και να μεταβολίσει τα συστατικά του γεύματος. Ένα παράδειγμα τροφών που αυξάνουν την τροφογενή θερμογένεση είναι το τζίντζερ και η καψαϊκίνη που τη συναντούμε στις κόκκινες καυτερές πιπεριές.

Επίσης άλλα παραδείγματα είναι η καφείνη και η νικοτίνη στο τσιγάρο, που αυξάνουν τη δαπάνη θερμίδων γιατί προκαλούν την διέγερση του συμπαθητικού συστήματος.

Jenny.Gr

Θα σας αδυνατίσουν όμως αυτές οι τροφές;

Δυστυχώς όχι. Παρόλο που κάποιες τροφές αυξάνουν την ενεργειακή δαπάνη, δεν συνεισφέρουν στην απώλεια βάρους ή και να συνεισφέρουν, αυτή η συνεισφορά είναι αμελητέα. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει μαγική τροφή ή μεμονωμένο είδος τροφών που θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος αμέσως. Αντί λοιπόν να προσπαθείτε να τρώτε τροφές που «καίνε θερμίδες», εστιάστε στα θετικά που μπορούν να οδηγήσουν σε πραγματικές αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η ισορροπημένη διατροφή και η άσκηση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.