WELL BEING

Το λάθος που κάνεις στα μηνύματα και μπορεί να δημιουργήσει παρεξηγήσεις


JTeam

3 Ιουνίου 2024

Το λάθος που κάνεις στα μηνύματα και μπορεί να δημιουργήσει παρεξηγήσεις
Freepik
Το κάνουμε όλοι, όταν στέλνουμε μηνύματα - επίσημα και μη

Αδιαμφισβήτητα, ζούμε στην εποχή των μηνυμάτων, αφού το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων προτιμά να επικοινωνεί μέσω γραπτού λόγου παρά προφορικά, είτε πρόκειται για δουλειά είτε για προσωπικά θέματα. Και για να είμαστε ειλικρινείς, και εμείς ανήκουμε σε αυτή την κατηγορία, καθώς τα μηνύματα είναι σύντομα, περιεκτικά και λιγότερο χρονοβόρα.

Η αλήθεια είναι, ωστόσο, πως η αμεσότητα του προφορικού λόγου δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συγκριθεί με τον γραπτό. Πολλές φορές, όταν γράφουμε κάτι, ο αποδέκτης του μηνύματος δεν είναι μαζί μας και έτσι δεν μπορεί να καταλάβει τον τρόπο και το ύφος που εμείς έχουμε διατυπώσει τα λόγια μας. Κάπως έτσι, δημιουργούνται παρεξηγήσεις χωρίς στην ουσία να υπάρχει κάποιο πραγματικό πρόβλημα.

Σύμφωνα με μια μελέτη, λοιπόν, το βασικό λάθος που κάνουμε όλοι μας σε ένα γραπτό μήνυμα είναι η εσφαλμένη χρήση των σημείων στίξης. Τα σημεία στίξης έχουν τη δύναμη να δώσουν συγκεκριμένο τόνο και ύφος σε όσα γράφουμε, με αποτέλεσμα μια «λάθος» τελεία να είναι ικανή να προκαλέσει δεύτερες σκέψεις στον αποδέκτη.

Jenny.Gr
Freepik

Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, οι τελείες προσδίδουν έναν επιθετικό χαρακτήρα κι ένα αυστηρό ύφος στην εκάστοτε πρόταση, οπότε αν δεν θέλεις να μεταδώσεις αυτό το vibe, καλό θα ήταν να τις αποφύγεις.

Σε αντιδιαστολή με τις τελείες, τα θαυμαστικά μπορούν να κάνουν το μήνυμά μας να φαίνεται πιο χαλαρό και χαρούμενο και αυτός είναι και ο λόγος που προτιμάτε η χρήση τους. Είναι ένας τρόπος για να δείξεις έναν συγκρατημένο ενθουσιασμό και γιατί όχι να φτιάξεις και τη διάθεση του συνομιλητή σου.

Εν κατακλείδι, την επόμενη φορά που θα μπεις στη διαδικασία να χρησιμοποιήσεις τελείες στο κείμενό σου, σκέψου το ξανά, διότι τώρα γνωρίζεις τις σκέψεις που μπορεί να δημιουργηθούν στον συνομιλητής σου. Εκτός, βέβαια, αν επιθυμείς να περάσεις κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα και αυτό το κείμενο σου έδωσε μια καλή ιδέα.


Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.