WELL BEING

10 σημάδια που επιβεβαιώνουν πως έχεις τοξική μητέρα


JTeam

5 Ιουνίου 2024

10 σημάδια που επιβεβαιώνουν πως έχεις τοξική μητέρα
Pexels
Δεν είναι πάντα εύκολο να καταλάβεις έναν τοξικό γονέα

Έχεις αναρωτηθεί και εσύ, αν η μητέρα σου είναι τοξική; Έχεις προβληματιστεί από συμπεριφορές της και έχεις αποκτήσει δεύτερες σκέψεις για τη σχέση σας; Αν η απάντησή σου είναι καταφατική, τότε η μητέρα σου ενδέχεται να βλάπτει την ψυχική υγεία σου και να μην το έχεις αντιληφθεί ή συνειδητοποιήσει ως σήμερα.

Πολλές φορές, η σχέση που έχει μια μητέρα με την κόρη της μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση, ωστόσο αν χαθεί η ισορροπία και ξεπεραστούν τα όρια, τότε μια δύσκολη σχέση γίνεται τοξική. Μία ψυχολόγος, ειδική σε θέματα οικογένειας, συγκέντρωσε σε μια λίστα τα δέκα σημάδια που αποκαλύπτουν ότι η μητέρα σου είναι τοξική και συνεπώς η σχέση σας δεν είναι υγιής.

Αν βρεις ομοιότητες διαβάζοντας την παρακάτω λίστα, τότε ήρθε η στιγμή να κάνεις μια μεγάλη συζήτηση με τη μητέρα σου και να θέσεις τα όριά σου. Όποια κι αν είναι η ηλικία σου, αυτά τα σημάδια μαρτυρούν πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στη σχέση σας, που σε καμία περίπτωση δεν σου κάνει καλό.

Jenny.Gr
Freepik

Τα σημάδια που δείχνουν ότι η μητέρα σου είναι τοξική

1.Η συνεχής κριτική

Αν η μητέρα σου έχει μια άποψη για ό,τι συμβαίνει στη ζωή σου και ασκεί έντονη κριτική, με αποτέλεσμα να σου δημιουργεί ανασφάλεια και να σου προκαλεί το αίσθημα ότι δεν είσαι αρκετά καλή για τίποτα, τότε τα πράγματα είναι σοβαρά. Το να ασκείς συνεχώς κριτική, να κάνεις αρνητικά σχόλια και να τονίζεις τις αποτυχίες του άλλου είναι ένα δείγμα τοξικότητας. Αν δεν θέλει να είναι αυτός ο άνθρωπος, που αργά ή γρήγορα θα απομακρύνει το παιδί του από τη ζωή του, ήρθε η ώρα να αλλάξει.

2.Συναισθηματική χειραγώγηση

Σε περίπτωση που η μητέρα σου σε κάνει να νιώθεις ενοχές, σου δημιουργεί ντροπή και σου προκαλεί ανασφάλεια, το μόνο σίγουρο είναι ότι θέλει να σε χειραγωγήσει και αναζητά τον τρόπο. Η συναισθηματική χειραγώγηση είναι συχνό φαινόμενο από τους γονείς, που θέλουν να έχουν τη ζωή των παιδιών τους στα χέρια τους.

3.Έλλειψη ορίων

Η ενηλικίωση δεν είναι μόνο το σημείο εκείνο που πρέπει να θέτεις τα όριά σου. Αν αισθάνεσαι πως η μητέρα σου επεμβαίνει συνεχώς στη ζωή σου λες και είσαι ακόμα το ανήλικο παιδί της, πρέπει να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου και να δράσεις άμεσα.

4.Ναρκισσισμός

Ο ναρκισσισμός στη σχέση μεταξύ γονέα και παιδιού συμβαίνει, όταν η μητέρα αγνοεί τις ανάγκες και τα θέλω του παιδιού της. Αυτός ο γονέας δεν έχει αυτογνωσία του ρόλου του και μέσα από αυτή την πράξη, βλάπτει το παιδί του.

5.Να υπάρχει ζήλεια ή ανταγωνιστικότητα

Όταν μια μητέρα ανταγωνίζεται ή ζηλεύει το παιδί της, δεν υπάρχει κάποια δικαιολογία. Είναι προβληματικό από μόνο του και σίγουρα πρέπει να αλλάξει.

6.Χειραγώγηση

Αρνείται την πραγματικότητα, τα λόγια σου και γενικότερα όσα πιστεύεις σε τόσο έντονο βαθμό, που σε ωθεί να αναρωτιέσαι για την κρίση σου και να αμφισβητείς τη λογική σου.

7.Να παριστάνει το θύμα

Επιδιώκει να παριστάνει το θύμα, προκειμένου να περνάει ο λόγος της και να γίνεται πάντα ό,τι θέλει.

8.Να προσπαθεί να σε ελέγξει

Αν η μητέρα σου προσπαθεί να έχει τον έλεγχο της ζωής σου, είναι σούπερ τοξική. Βάλε τα όριά σου και τόνισέ της πως είναι δική σου ζωή.

9.Να σε κατηγορεί για τα προβλήματά της

Πολλές φορές, οι μητέρες τείνουν να ξεσπούν στα παιδιά τους για τα προβλήματα της ζωής τους κι άλλες φορές να τα κατηγορούν για όσα δεν έζησαν.

10.Συναισθηματική παραμέληση ή κακοποίηση

Δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση, είναι τοξικό και αποκαλύπτει πως η μητέρα σου δεν ενδιαφέρεται για τις συναισθηματικές ανάγκες σου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.