WELL BEING

5 απλά tips που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και αποτρέπουν την εμφάνιση Αλτσχάιμερ


JTeam

13 Ιουνίου 2024

5 απλά tips που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και αποτρέπουν την εμφάνιση Αλτσχάιμερ
Freepik
Αυτές οι μικρές αλλά ουσιώδεις αλλαγές στην καθημερινότητά σου, θα ωφελήσουν την υγεία του εγκεφάλου

Η αλήθεια είναι πως όταν σκεφτόμαστε τη ζωή μας μετά τα 70, διάφορες ανησυχίες έρχονται στο μυαλό μας σχετικά με τη σωματική και ψυχική υγεία μας. Κι ενώ οι ειδικοί επισημαίνουν πως ο τρόπος ζωής στα 30 μας συνδέεται με την εικόνα μας - εσωτερική και εξωτερική - στα 70 μας, καλό θα ήταν να υιοθετήσουμε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Alzheimer's Research & Therapy», αποκάλυψε 5 καθημερινές συνήθειες που ωφελούν τον οργανισμό μας και τη λειτουργία του εγκεφάλου, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες ή ακόμα και αποτρέποντας την εμφάνιση του Αλτσχάιμερ.

Αυτά τα ευρήματα προσφέρουν χαρά και ανακούφιση σε όλους όσοι έχουν κληρονομικότητα ή ακόμα έχουν εμφανίσει Αλτσχάιμερ σε πρώιμο στάδιο, διότι μπορούν να το διαχειριστούν και να το ελέγξουν. Άνθρωποι που ταλαιπωρούνται από αυτή την ασθένεια - για την οποία ακόμα δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία - θα δουν την καθημερινότητά τους να βελτιώνεται σημαντικά.

Στην εν λόγω έρευνα, συμμετείχαν 49 άνθρωποι με ήπια γνωστική εξασθένηση ή πρώιμη άνοια.

Jenny.Gr
Freepik

Οι υγιεινές καθημερινές συνήθειες που είναι «εχθροί» του Αλτσχάιμερ

  • Διατροφή: Μια vegan διατροφή πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες και τροφές, όπως φρούτα, λαχανικά, προϊόντα σόγιας, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Τα κύρια γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας πρέπει να είναι τρία και τα σνακ δύο. Αυτή η ισορροπημένη διατροφή βοηθάει πολύ τον οργανισμό μας. Η επιλογή μιας αντιφλεγμονώδους διατροφής και ο περιορισμός των επεξεργασμένων τροφίμων, μειώνει τον κίνδυνο φλεγμονής και διαβήτη, τα οποία αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας και Αλτσχάιμερ. Ακόμα, η ανεπάρκεια σε βασικές βιταμίνες, όπως η Β12, σχετίζεται με σημάδια άνοιας.
  • Άσκηση: Όσοι συμμετείχαν στη μελέτη και παρουσίασαν βελτίωση, τήρησαν 30 λεπτά αερόβιας άσκησης καθημερινά, κυρίως περπάτημα. Ακόμα, τρεις φορές την εβδομάδα έκαναν ασκήσεις ενδυνάμωσης ήπιας έντασης. Γενικότερα, η γυμναστική μπήκε για τα καλά στη ζωή τους. Η άσκηση βελτιώνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, ενισχύοντας τη λειτουργία του.
  • Μείωση του στρες: Για μία ώρα κάθε μέρα, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν μαθήματα καθοδήγησης σχετικά με την αναπνοή, τον διαλογισμό, τη γιόγκα και έκαναν διατάσεις, προκειμένου να καταφέρουν να απομακρύνουν τις αρνητικές σκέψεις και να διαχειριστούν το άγχος, χαλαρώνοντας το σώμα τους. Η μείωση του άγχους μέσω αυτής της τεχνικής μπορεί να ηρεμήσει το σώμα, διατηρώντας τον εγκέφαλό μας συγκεντρωμένο και να βελτιώσει τη μνήμη.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.