WELL BEING

Σε τσιμπάνε συνέχεια τα κουνούπια; 5 απρόσμενοι λόγοι που συμβαίνει


JTeam

28 Ιουνίου 2024

Σε τσιμπάνε συνέχεια τα κουνούπια; 5 απρόσμενοι λόγοι που συμβαίνει
Freepik
Αν αποτελείς κι εσύ «θύμα» των κουνουπιών, υπάρχει εξήγηση

Αν σκεφτούμε το καλοκαίρι πολλές ευχάριστες εικόνες θα έρθουν στο μυαλό μας. Υπάρχει, ωστόσο, μία που σίγουρα δεν συγκαταλέγεται σε αυτή την κατηγορία. Ο λόγος για τα κουνούπια. Αυτό το κατά τα άλλα συμπαθητικό έντομο, μπορεί να γίνει πολύ ενοχλητικό τους καλοκαιρινούς μήνες, με τον χαρακτηριστικό ήχο του να «καίει» τον εγκέφαλό μας.

Και προφανώς δεν είναι μόνο ο ήχος το πρόβλημα. Τα τσιμπήματα από τα κουνούπια και η ανυπόφορη φαγούρα που έπεται, μπορούν πραγματικά να χαλάσουν τη διάθεσή μας. Κι ενώ εμείς ταλαιπωρούμαστε από τον κνησμό, υπάρχουν πολλοί γύρω μας που συνεχίζουν κανονικά να διασκεδάζουν χωρίς να έχουν το παραμικρό σημάδι από κουνούπι. Μα γιατί συμβαίνει αυτό άραγε;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, έχουν εντοπιστεί οι αιτίες που τα κουνούπια είναι «επιλεκτικά» και έτσι, ενώ βρισκόμαστε όλοι στο ίδιο μέρος, κάποιους τους τσιμπάνε και κάποιους όχι.

Jenny.Gr
Unsplash

Γιατί σε τσιμπάνε τα κουνούπια

Όπως αναφέρεται στο πόρισμα από το Journal of Medical Entomology, οι άνθρωποι που έχουν ομάδα αίματος 0 είναι δύο φορές πιο προσεγγίσιμοι από τα κουνούπια σε σύγκριση με εκείνους που έχουν ομάδα αίματος Α. Οι εκκρίσεις που παράγονται από το αίμα, μπορούν να προσελκύσουν ή να απομακρύνουν σε μεγάλο βαθμό τα κουνούπια από το σώμα μας. Ωστόσο, οι ειδικοί συμφωνούν πως χρειάζεται περαιτέρω έρευνα το συγκεκριμένο θέμα.

Ένας ακόμα λόγος είναι η ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται από άτομα με υψηλούς μεταβολικούς ρυθμούς. Όσο περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα εκπέμπεις, τόσο πιο ελκυστικός είσαι στα κουνούπια. Όσον αφορά στο κριτήριο που βοηθάει τα κουνούπια να ξεχωρίζουν τους ανθρώπους από τα αυτοκίνητα είναι η θερμότητα. Το ανθρώπινο σώμα είναι θερμό και τα κουνούπια μπορούν να αντιληφθούν το γαλακτικό οξύ που υπάρχει σε αντίθεση με τα αντικείμενα.

Παράλληλα, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, τα κουνούπια έχουν πολύ καλή όραση. Δεδομένης της ελαφρότητάς τους, επιλέγουν να κινούνται κοντά στο έδαφος, ώστε να αντιμετωπίζουν τον αέρα. Όταν κάποιος φοράει ανοιχτόχρωμα ρούχα, εναρμονίζεται με το περιβάλλον και έτσι τα κουνούπια δεν τον καταλαβαίνουν. Από την άλλη, όταν φοράει σκούρες αποχρώσεις, τότε κάνει αντίθεση με τα χρώματα του περιβάλλοντος, δίνοντας έτσι σήμα στα κουνούπια να «επιτεθούν».

Τέλος, στα πειράματα που πραγματοποιήθηκαν, παρατηρήθηκε πως οι άνθρωποι που έπιναν μπύρα - έστω και ένα κουτάκι - ήταν πιο επιρρεπείς στα τσιμπήματα των κουνουπιών από εκείνους που δεν έπιναν.

Extra Info: Τα θηλυκά κουνούπια ζουν από 42 μέχρι 56 ημέρες, ενώ τα αρσενικά κουνούπια μόλις 10 ημέρες.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.