Ποιος είπε ότι όλες οι ανθρώπινες σχέσεις είναι τέλειες; Η τριβή της καθημερινότητας φέρνει εντάσεις στο σπίτι και στη δουλειά, συνεπώς δεν είναι παράξενο ή πρωτόγνωρο να έρθεις σε αντίλογο με ένα μέλος της οικογένειάς σου, έναν συνάδελφο ή τον σύντροφό σου. Όλα είναι μέσα στο πρόγραμμα, αφού είμαστε άνθρωποι με διαφορετική σκέψη, διαφορετικά βιώματα και διαφορετικές αντιδράσεις.
Και επειδή οι διενέξεις ή οι εντάσεις είναι κάτι το αναπόφευκτο, η ψυχολογία υποστηρίζει πως υπάρχουν τέσσερα σημαντικά λάθη που κάνουμε οι άνθρωποι, όταν τσακωνόμαστε. Πρόκειται για μικρές παγίδες, στις οποίες πέφτουμε χωρίς να το καταλαβαίνουμε πάνω στη συζήτηση/λογομαχία. Αυτές οι εσφαλμένες κινήσεις, λοιπόν, μπορούν να χειροτερέψουν οποιαδήποτε διαφωνία, κάνοντας τον καυγά πιο έντονο.
Τα λάθη που δεν πρέπει να κάνεις όταν τσακώνεσαι
- #1 Πιστεύεις ότι ο θυμός σου προέρχεται από τις πράξεις του άλλου
Όσο κι αν μας ενοχλεί μια πράξη ή μια συμπεριφορά, αυτός ο θυμός προέρχεται στην πραγματικότητα από τη σκέψη που κάνουμε εκείνη τη στιγμή και από τον τρόπο που επιλέγουμε να δούμε την εκάστοτε κατάσταση. Όταν καταφέρεις να το συνειδητοποιήσεις αυτό, θα πάψεις να προσπαθείς να αλλάξεις τον τρόπο συμπεριφοράς του άλλου και θα εστιάσεις στο πώς να προστατέψεις εσένα. Πάντως, ποτέ καμία ήρεμη συζήτηση δεν έβλαψε κανέναν.
- #2 Χάνεις τον σεβασμό και χρησιμοποιείς αγενείς εκφράσεις
Διαφωνίες και εντάσεις υπάρχουν σε κάθε σχέση. Το θέμα είναι πώς θα επιλέξεις εσύ να τις διαχειριστείς. Κατά τη διάρκεια ενός τσακωμού, πολλές φορές ξεφεύγουμε από τα όριά μας και χάνουμε τον αυτοέλεγχο. Τότε, είναι που χρησιμοποιούμε εκφράσεις και χαρακτηρισμούς προς τον άνθρωπο που βρίσκεται απέναντί μας, ρίχνοντας αφενός το επίπεδο της κουβέντας και προσβάλλοντας αφετέρου τον άλλον. Όσο εκνευρισμένοι κι αν είμαστε, είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να κρατήσουμε χαμηλούς τόνους. Ο σεβασμός δεν πρέπει να χάνεται ούτε αυτές τις στιγμές.
- #3 Αποφεύγεις να ακούσεις την άλλη πλευρά
Όντας εκνευρισμένος με κάτι που έχει συμβεί, νιώθεις το δίκιο να σε πνίγει με αποτέλεσμα να μιλάς ακατάπαυστα, μη αφήνοντας τον άλλον να απαντήσει και να μοιραστεί τη δική του πλευρά. Ακόμα κι αν έχεις όλο το δίκιο του κόσμου, είναι σημαντικό να επιτρέπεις στον άνθρωπο που στέκεται απέναντί σου να εκφέρει την άποψή του και να απαντήσει στις κατηγορίες σου. Μόνο έτσι μπορεί να λυθεί οριστικά και αμετάκλητα μια παρεξήγηση. Σε έναν τσακωμό ποτέ δεν είσαι μόνος, συνεπώς δεν έχει νόημα να μιλάς μόνο εσύ. Άκουσε την άλλη πλευρά και ενίσχυσε τα επιχειρήματά σου, αν και εφόσον είναι αυτό δυνατόν. Αν όχι, σίγουρα μπορεί να βρεθεί μια λύση.
- #4 Ζητάς αμέσως τον λόγο
Πολλές φορές, πάνω στον θυμό και τα νεύρα μας πράττουμε απερίσκεπτα με αποτέλεσμα μετά να μετανιώνουμε για όσα είπαμε. Ακόμα και σε μια στιγμή μεγάλης έντασης είναι προτιμότερο να παίρνεις τον χρόνο σου, να σκέφτεσαι αναλυτικά όσα έχουν συμβεί και μετά να φανερώνεις την ενόχλησή σου στον άλλον. Όταν λειτουργούμε αυθόρμητα και παρορμητικά, είναι πολύ εύκολο να πέσουμε σε παγίδες και να χάσουμε το δίκιο μας εξαιτίας της συμπεριφοράς μας. Δε χρειάζεται να ζητήσεις αμέσως τον λόγο. Πάρε λίγο χρόνο, βάλε σε μια σειρά τη σκέψη σου και όταν είσαι έτοιμος, μίλα με ειλικρίνεια, ευθύτητα και παρουσίασε τα επιχειρήματά σου στην άλλη πλευρά για ό,τι έχει συμβεί και σε έχει ενοχλήσει.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.