WELL BEING

6 φράσεις που χρησιμοποιούν οι κοινωνικά ευφυείς άνθρωποι για να δημιουργήσουν άμεση σύνδεση με τους άλλους


JTeam

17 Αυγούστου 2024

Άνθρωποι μιλούν
© Pexels/ Cottonbro
Η κοινωνική ευφυΐα μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ επιτυχίας και αποτυχίας στις σχέσεις με κάποιους ανθρώπους

Κάποιοι είναι εκ φύσεως κοινωνικοί και χαρισματικά επικοινωνιακοί, άλλοι πάλι δυσκολεύονται περισσότερο στις κοινωνικές συναναστροφές και στο να χτίσουν ισχυρούς δεσμούς με άλλους. Αν ανήκεις στη δεύτερη κατηγορία, παρακάτω θα βρεις μερικές φράσεις που χρησιμοποιούν οι κοινωνικά ευφυείς άνθρωποι και τους βοηθούν να συνδεθούν άμεσα και πιο βαθιά με οποιονδήποτε.

6 φράσεις που χρησιμοποιούν οι κοινωνικά ευφυείς άνθρωποι για να δημιουργήσουν άμεση σύνδεση με τους άλλους

«Μπορώ να ταυτιστώ απόλυτα»

Αν θέλεις να δημιουργήσεις άμεση σύνδεση με κάποιον, πρέπει να μάθεις την τέχνη του να είσαι οικείος. Οι περισσότεροι άνθρωποι έλκονται από τους όσους νιώθουν οικείους και υπάρχει έρευνα (https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/002210319290055O)που επιβεβαιώνει ότι πολλοί προτιμούν τα γνώριμα πρόσωπα από τα άγνωστα. Αυτό έχει να κάνει με την αίσθηση της άνεσης. Η συνάντηση με έναν άγνωστο είναι συνήθως άβολη, αλλά όταν υπάρχει αίσθηση οικειότητας, η δημιουργία μιας σχέσης γίνεται πολύ πιο εύκολη. Συζητώντας και λέγοντας «μπορώ να ταυτιστώ απόλυτα», δημιουργείς ένα κοινό σημείο με τον άλλο, κάνοντας την άμεση σύνδεση πιο εύκολη.

«Τι σκέφτεσαι πάνω σε αυτό;»

Οι άνθρωποι λατρεύουν να μιλάνε για τον εαυτό τους, αλλά περισσότερο από αυτό, τους αρέσει να αισθάνονται ότι οι απόψεις και οι ιδέες τους έχουν σημασία. Όταν ρωτάς κάποιον «τι σκέφτεσαι πάνω σε αυτό;»», ουσιαστικά του δίνεις την ευκαιρία να εκφραστεί, κάτι που μπορεί να τον βάλει σε καλύτερη διάθεση. Στην πραγματικότητα, έρευνα (https://psycnet.apa.org/doiLanding?doi=10.1037%2Fpspp0000272)δείχνει ότι οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις με άλλους ενισχύουν τη διάθεσή μας. Και η καλή διάθεση μπορεί να κάνει τη διαφορά στο να δημιουργήσεις μια άμεση σχέση ή όχι.

«Μπορείς να με βοηθήσεις να καταλάβω καλύτερα;»

Είναι εντάξει να παραδεχτείς ότι δεν ξέρεις τα πάντα και κανείς δεν το καταλαβαίνει αυτό καλύτερα από κάποιον που είναι κοινωνικά ευφυής. Οι άνθρωποι με κοινωνική ευφυΐα ξέρουν πώς να αξιοποιούν στο έπακρο μια δύσκολη κατάσταση -και να την αποδέχονται. Μάλιστα, μια μελέτη (https://econtent.hogrefe.com/doi/10.1027/1864-9335/a000473)έδειξε ότι τα άτομα που παραδέχτηκαν ότι έκαναν ένα λάθος στο Facebook είχαν περισσότερες πιθανότητες να θεωρηθούν ικανά και αξιέπαινα. Έτσι, αν δεν γνωρίζεις κάτι, καλύτερα να είσαι ειλικρινής.

Άνθρωποι μιλούν
© Pexels/ Divine Techy Girl

«Θαυμάζω πραγματικά το πώς...»

Γνώριζες ότι βοηθώντας άλλους μπορείς να αυξήσεις τη δική σου ευτυχία; Σύμφωνα με μια μελέτη(https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/00224545.2018.1469461), η ευτυχία αυξήθηκε όταν οι άνθρωποι έκαναν τυχαίες πράξεις καλοσύνης για επτά συνεχόμενες ημέρες. Και όταν οι άνθρωποι γύρω σου είναι πιο ευτυχισμένοι, είναι πολύ πιο εύκολο να δημιουργήσεις σχέσεις μαζί τους. Την επόμενη φορά που θα μιλάς με κάποιον, πες «Θαυμάζω πραγματικά …. σε εσένα». Το πιθανότερο είναι ότι θα εκτιμήσουν το κομπλιμέντο σου και θα νιώσουν αμέσως πιο φιλικά απέναντί σου.

«Ευχαριστώ για τη βοήθεια σε αυτό»

Οι κοινωνικά ευφυείς άνθρωποι εκτιμούν τους άλλους και αυτό όχι μόνο είναι ευγενικό, αλλά η έκφραση ευγνωμοσύνης βοηθά στη βελτίωση της ψυχικής υγείας και επιφέρει μια μακροχρόνια αλλαγή στην προοπτική. Ακόμη κι αν δεν θεωρείς τον εαυτό σου ιδιαίτερα κοινωνικά ευφυή, η πρακτική του να εκφράζεις την ευγνωμοσύνη σου, ιδιαίτερα σε άτομα που μόλις γνωρίσες, μπορεί να κάνει ευκολότερη την επίτευξη μιας καλής εντύπωσης.

«Έχεις απόλυτο δίκιο»

Η ικανότητα να παραδέχεσαι ότι κάποιος άλλος έχει δίκιο είναι σπουδαία για πολλούς λόγους. Οι άνθρωποι βλέπουν όσους παραδέχονται ειλικρινά τα λάθη τους ως ικανούς και αξιέπαινους. Και όταν σε βλέπουν με αυτόν τον τρόπο, είναι πιο πιθανό να σε εμπιστευτούν. Ακόμη, το να παραδεχτείς ότι κάνεις λάθος και ότι κάποιος άλλος έχει δίκιο τον κάνει να σε σέβεται και σε βοηθάει να χτίσεις μια καλύτερη σχέση μαζί του.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.