WELL BEING

5 χρήσιμα tips για να βελτιώσεις τα οικονομικά σου τη νέα σεζόν


Άννα Καντζηλιέρη

19 Αυγούστου 2024

5 χρήσιμα tips για να βελτιώσεις τα οικονομικά σου τη νέα σεζόν
Freepik
Υπάρχει τρόπος να δεις τα χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό σου να αυξάνονται

Αν αυτή η Δευτέρα σε βρίσκει στο γραφείο μετά από διακοπές, συμπάσχουμε. Αν εξακολουθείς να είσαι στο νησί και να απολαμβάνεις τις βουτιές σου, συνέχισε αυτό που κάνεις. Όσοι ανήκουμε στην πρώτη κατηγορία, έχουμε ήδη αρχίσει να σκεφτόμαστε τους στόχους μας για τη νέα σεζόν - που είθισται να ξεκινάει πάντα μετά το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών - ώστε να εξελιχθούμε σε κάθε επίπεδο.

Δεν τίθεται αμφιβολία, πως ο καθένας από εμάς έχει διαφορετικούς στόχους τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο ανάλογα με τη φάση ζωής που βρίσκεται. Ωστόσο, όσο μεγάλη ή μικρή κι αν είναι η λίστα σου, έρευνες που έχουν γίνει μέσα στα χρόνια αναφέρουν πως σίγουρα εμπεριέχονται σε αυτή τα οικονομικά. Τα χρήματα απασχολούν όλους τους ενήλικες ανθρώπους, που κάθε μήνα έχουν υποχρεώσεις και έξοδα.

Αν, λοιπόν, θέλεις αυτή τη σεζόν να βελτιώσεις τον τρόπο που διαχειρίζεσαι τα χρήματά σου, είτε για να αυξήσεις το ποσό που υπάρχει στον τραπεζικό λογαριασμό σου είτε επειδή νιώθεις ότι είσαι σπάταλος, υπάρχει τρόπος να το πετύχεις. Δεν χρειάζεται να καταπιεστείς ούτε να μετράς τα χρήματα σε κάθε έξοδό σου. Αρκεί να αλλάξεις την οπτική γωνία που βλέπεις τα πράγματα και να σκεφτείς πιο ώριμα και καθαρά.

Jenny.Gr
Unsplash

4+1 τρόπου να διαχειριστείς καλύτερα τα οικονομικά σου τη νέα σεζόν

1.Θέσε οικονομικούς στόχους

Οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο είχαν τη συνήθεια να θέτουν οικονομικούς στόχους από τότε που ήταν νέοι και είχαν ελάχιστα χρήματα. Ο καθορισμός στόχων είναι θεμελιώδης για την επιτυχία, καθώς μας βοηθάει να συμπεριφερόμαστε με τέτοιο τρόπο, ώστε να βρισκόμαστε κάθε φορά όλο και πιο κοντά στην εκπλήρωσή τους. Γι’ αρχή θα μπορούσες να θέτεις μικρούς εβδομαδιαίους στόχους και σιγά - σιγά να γίνεσαι πιο απαιτητικός με τον εαυτό σου, χωρίς φυσικά να χάνεις το μέτρο.

2.Να είσαι πειθαρχημένος

Η πειθαρχία όσον αφορά στα χρήματα σχετίζεται με το πόσο καλά μπορείς να προσαρμόσεις τις δαπάνες σου, ώστε να καταφέρεις να έχεις ένα υπόλοιπο για αποταμίευση στο τέλος της ημέρας/της εβδομάδας/του μήνα. Όταν, λοιπόν, έχεις έναν στόχο, η πειθαρχία είναι αυτή που θα σε βοηθήσει να παραμείνεις στο σωστό μονοπάτι και να πράξεις με τέτοιον τρόπο, προκειμένου να τον πετύχεις. Συνεπώς, αγνόησε την προσωρινή ευχαρίστηση και εστίασε στην μακροπρόθεσμη ικανοποίηση που θα νιώσεις, πραγματοποιώντας το όνειρό σου.

3.Απόφυγε τα χρέη

Τα χρέη αποτελούν αναμφίβολα εμπόδιο στην αποταμίευση και στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασής μας. Σε περίπτωση που έχεις κάποιο χρέος, είναι ξεκάθαρο πως πρέπει πρώτα να δημιουργήσεις ένα πλάνο για να το εξοφλήσεις. Αυτός είναι ένας απαιτητικός αλλά όχι ανέφικτος στόχος, που αν πετύχεις θα διώξεις ένα μεγάλο βάρος από επάνω σου. Έπειτα, μπορείς να ξεκινήσεις την προσπάθεια αποταμίευσης.

Jenny.Gr
Unsplash

4.Να είσαι μετρημένος με τα έξοδά σου

Ο προϋπολογισμός του μήνα είναι αυτός που θα σε βοηθήσει να είσαι φειδωλός με τα έξοδά σου, αποφεύγοντας τις σπατάλες. Κανείς δεν είπε να κάνεις σκληρή οικονομία, ωστόσο μπορείς να περιορίσεις τα ψώνια ή το φαγητό που αγοράζεις καθημερινά, ώστε να εξοικονομίσεις χρήματα για την αποταμίευσή σου. Έχοντας στο νου σου ότι το μέτρο είναι ο σύμμαχός σου σε αυτή τη διαδρομή, μπορείς να κινηθείς αναλόγως.

5.Να είσαι ενημερωμένος για τις τιμές της αγοράς

Η έρευνα αγοράς πρέπει να γίνει συνήθειά σου, αν θέλεις να φτάσεις γρηγορότερα στον στόχο σου. Ένας καλά ενημερωμένος άνθρωπος για τις τιμές της αγοράς σπάνια πέφτει σε παγίδες, αφού γνωρίζει πώς να κάνει το καλύτερο deal για ό,τι αγοράζει. Και αυτό ισχύει ακόμα και για την αγορά του πιο μικρού πράγματος από το super market.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.