WELL BEING

10 λόγοι που οι άνθρωποι κρύβουν το συναισθηματικό τραύμα τους


JTeam

29 Αυγούστου 2024

10 λόγοι που οι άνθρωποι κρύβουν το συναισθηματικό τραύμα τους
Unsplash
Δεν είναι ούτε ένας ούτε δύο. Είναι δέκα και είναι σοβαροί

Οι άνθρωποι τείνουμε να σχηματίζουμε εντυπώσεις για τους άλλους, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, τη στάση του σώματός τους, την εξωτερική εμφάνισή τους, το lifestyle και τις επιλογές τους. Όλοι έχουμε άποψη για πρόσωπα που δεν γνωρίζουμε προσωπικά και σπάνια αναθεωρούμε.

Έχεις αναλογιστεί, ποτέ, πόσα πράγματα θα ήταν διαφορετικά, αν όλοι μιλούσαμε ανοιχτά με όλους, εκφράζοντας τις σκέψεις, τις ανησυχίες και τις επιθυμίες μας; Πώς τότε θα λειτουργούσε ο κόσμος; Σχεδόν όλες τις φορές, η εικόνα μας λειτουργεί σαν ένα τείχος, κρύβοντας από πίσω τα συναισθήματά μας. Ο συναισθηματικός κόσμος, ωστόσο, είναι αυτός που κυριαρχεί.

Οι πληγές θα παραμείνουν πληγές αν δεν τις επουλώσουμε εμείς οι ίδιοι, όχι ο χρόνος. Αν δεν αποφασίσουμε να δώσουμε φως στην εσωτερική πλευρά μας, αν δεν μιλήσουμε για όσα μας απασχολούν, αν δεν δείξουμε το τραύμα μας, τότε δεν θα το κάνει κανείς. Και συνεπώς, αυτό θα βρίσκεται πάντα εκεί.

Σύμφωνα με την ψυχολογία, οι άνθρωποι με συναισθηματικό τραύμα αποφεύγουν να μιλούν γι’ αυτό στους άλλους, αποκρύβοντας έτσι ένα κομμάτι τους. Πρόκειται για ένα συχνό φαινόμενο και οι λόγοι που οδηγούνται σε αυτή την απόφαση ποικίλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Γιατί ένας άνθρωπος δεν μιλάει ανοιχτά για το τραύμα του

  • #1 Βάζουν τις ανάγκες των άλλων πάντα πάνω από τις δικές τους, καταπιέζοντας όσα νιώθουν.
  • #2 Φοβούνται τις ανεπιθύμητες μεν, υπαρκτές δε, αντιδράσεις, όπως «είσαι τρελός;», «είσαι υπερευαίσθητος», «θέλεις να τραβήξεις την προσοχή».
  • #3 Θεωρούν ότι κανένας δεν θα τους καταλάβει και φοβόνται μην «εκτεθούν», εκφράζοντας τα συναισθήματά τους.
  • #4 Είναι άνθρωποι χαμηλών τόνων και προτιμούν να κρατούν τις σκέψεις τους και τα συναισθήματά τους μόνο για εκείνους.
  • #5 Ενδιαφέρονται συνέχεια για την άποψη που έχουν οι άλλοι για εκείνους.
  • #6 Θεωρούν δεδομένο ότι όποιος αγαπάει πρέπει να ανέχεται καταστάσεις που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχολογία του.
  • #7 Δεν γνωρίζουν από που να ξεκινήσουν.
  • #8 Πιστεύουν ότι πρέπει να το «κουβαλήσουν» μόνοι τους χωρίς ποτέ να «λυγίσουν».
  • #9 Ποιο το νόημα να συζητήσεις για κάτι που έχει περάσει;
  • #10 Η σιωπή είναι πλούτος, γιατί δεν επιτρέπεις σε κανέναν να μπει στην ψυχή σου και να ανακαλύψει τα μυστικά σου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.