WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

5 φράσεις που φανερώνουν ότι ο άνθρωπος που έχεις δίπλα σου σε ζηλεύει


JTeam

27 Αυγούστου 2024

5 φράσεις που φανερώνουν ότι ο άνθρωπος που έχεις δίπλα σου σε ζηλεύει
Unsplash/Ahmet Sali
Η ζήλια είναι κάτι που εδράζεται στη χαμηλή αυτοεκτίμηση και στην ανασφάλεια

Όσο κι αν θέλουμε να πιστέψουμε το αντίθετο, η ζήλια είναι ένα συνηθισμένο, έγκυρο και φυσικό συναίσθημα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να την αποβάλουμε από τη ζωή μας. Γιατί, δυστυχώς, η υπερβολική ζήλια – σε κάθε σχέση, είτε φιλική είτε ερωτική, μόνο φθορά προκαλεί.

Τι γίνεται, λοιπόν, όταν ένας άνθρωπος που έχεις δίπλα σου σε ζηλεύει και το δείχνει μέσα από συγκεκριμένες φράσεις; Ακόμα κι όταν εσύ δεν το καταλαβαίνεις; «Οι άνθρωποι που ζηλεύουν, γενικά, θα πουν πράγματα που σχετίζονται με την επισήμανση των ελαττωμάτων του άλλου ή την ελαχιστοποίηση των επιτευγμάτων του, και αυτά μπορεί να εμφανιστούν με διάφορους τρόπους», σημειώνει η λέει η Νικολέτ Λεάνζα, θεραπεύτρια στο LifeStance Health. H ίδια, τονίζει πως η ζήλια είναι κάτι που εδράζεται στη χαμηλή αυτοεκτίμηση και στην ανασφάλεια, που μπορούν να εκδηλωθούν ως πληγή, θυμός και δυσαρέσκεια.

Αυτές, είναι 5 φράσεις που φανερώνουν ότι ο άνθρωπος που έχεις δίπλα σου σε ζηλεύει

  • «Τα έχεις πραγματικά όλα, έτσι δεν είναι;»

Αυτή η φράση κρύβει μέσα της μια πικρία. Η ζήλια εδώ, κρύβεται στο γεγονός πως ο συνομιλητής σου θέλει να σε κάνει να του πεις αυτό που δεν θέλει να ακούσει.

  • «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα το έκανες αυτό χωρίς εμένα»

Ζήλεια και κτητικότητα μαζί, σε μία φράση. Σε αυτήν την περίπτωση, ο ομιλητής μπορεί να αισθάνεται αποκλεισμένος ή προδομένος από τις ανεξάρτητες ενέργειες σου και θέλει να σε κάνει να νιώσεις άσχημα.

  • «Είσαι τυχερός που έχεις χρήματα για να αγοράσεις το..»

Ένα άτομο που αισθάνεται ζήλια μπορεί να πει αυτό αντί για: «Αυτό είναι φοβερό! Είμαι τόσο ενθουσιασμένος για σένα!». Τα οικονομικά μπορεί να είναι ένα ευαίσθητο θέμα, οπότε αυτό το δηκτικό σχόλιο μεταφέρει ζήλια για κάποιον που ενδεχομένως έχει περισσότερα χρήματα από αυτόν ή υποβαθμίζει τη σκληρή δουλειά του.

  • «Πρέπει να είναι ωραίο να τα έχεις όλα στρωμένα»

Αυτή είναι μια άλλη φράση που αποπνέει δυσαρέσκεια ή φθόνο, ιδιαίτερα όσον αφορά σε μια αίσθηση αδικίας ή αντιλαμβανόμενης ανισότητας. Αυτού του είδους η παρατήρηση μπορεί να πηγάζει από συναισθήματα ανεπάρκειας ή απογοήτευσης οδηγώντας σε μια διακριτική έκφραση ζήλιας μέσω της σύγκρισης και της κριτικής.

  • «Είναι ωραίο να είσαι πάντα στο επίκεντρο της προσοχής»

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην παίρνουν τον έπαινο που θέλουν ή αξίζουν, οπότε ίσως να πετάξουν μια φράση, όπως η παραπάνω. Αυτό το μικρό σαρκαστικό σχόλιο δείχνει μια ζήλια προς κάποιον που λαμβάνει πολλή προσοχή.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.