WELL BEING

Μην τα παίρνεις όλα τόσο προσωπικά - 5 tips θα σε βοηθήσουν


JTeam

6 Αυγούστου 2024

Μην τα παίρνεις όλα τόσο προσωπικά - 5 tips θα σε βοηθήσουν
Freepik
Όσο ευαίσθητη κι αν είσαι, πρέπει να βάλεις ένα φρένο σε αυτή τη συνήθεια

Οι άνθρωποι συνηθίζουμε να παίρνουμε προσωπικά ό,τι συμβαίνει γύρω μας. Μία διαφωνία, ένας καυγάς, μια μικρή ένταση είναι ικανά για να μας βάλουν σε σκέψεις και στις πλείστες περιπτώσεις να επηρεάσουν την ψυχολογία μας. Ο λόγος που μπαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία είναι γιατί δίνουμε μεγάλη αξία στη γνώμη των άλλων, αφήνοντάς τη, μάλιστα, να επηρεάσει και την ίδια την άποψη που έχουμε εμείς για τον εαυτό μας.

Η έλλειψη αυτοεκτίμησης και ο υποβιβασμός της προσωπικότητάς μας είναι δύο στοιχεία που σίγουρα δεν θέλουμε να έχουμε. Πώς, όμως, θα σταματήσουμε να τα παίρνουμε όλα τόσο προσωπικά και να θεωρούμε πως ό,τι λέγεται απευθύνεται σε εμάς; Η απάντηση δεν είναι απλή, ωστόσο υπάρχει και μπορεί να μας βοηθήσει αποτελεσματικά.

5 συμβουλές για να σταματήσεις να παίρνεις τα πράγματα προσωπικά

#1 Ξεκαθάρισε τι μπορείς να ελέγξεις και τι όχι

Πολλοί από εμάς πιστεύουμε ότι είμαστε υπερήρωες. Ότι μπορούμε να ελέγξουμε τα πάντα, να αποτρέψουμε καταστάσεις και να κάνουμε τους άλλους να μας συμπαθούν. Όχι. Ακόμα, θεωρούμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε όσους αγαπάμε και να «φτιάξουμε» τη συμπεριφορά τους. Επίσης, όχι. Η αλήθεια είναι εμείς είμαστε υπεύθυνοι μόνο για τον εαυτό μας, δεν έχουμε καμία δύναμη πάνω στους άλλους και ούτε πρέπει να εστιάζουμε στη συμπεριφορά τους. Πριν, λοιπόν, μας επηρεάσουν όσα λένε, είναι σημαντικό να αξιολογήσουμε το αντίκτυπο που έχουν τα λόγια τους πάνω μας.

#2 Πίστεψε στον εαυτό σου

Το να παίρνεις τα πράγματα προσωπικά είναι σοβαρό πλήγμα για την αυτοπεποίθησή σου. Στην πραγματικότητα, κανένας δεν μπορεί να σε κάνει να νιώσεις κατώτερη, εκτός κι αν το επιτρέψεις η ίδια. Συνεπώς, άλλαξε νοοτροπία, δώσε στον εαυτό σου τη θέση που του αξίζει και προστάτεψέ τον από τα αρνητικά σχόλια.

#3 Σκέψου αναλυτικά αυτό που σε ενοχλεί και προσπάθησε να βρεις την αιτία του

Όταν συμβαίνει κάτι που μας στενοχωρεί, βυθιζόμαστε στη θλίψη χωρίς να επεξεργαστούμε τους λόγους και τις αιτίες που μας δημιουργούν αυτό το συναίσθημα. Την επόμενη φορά που θα συμβεί κάτι που θα σε στενοχωρήσει, προσπάθησε να το αναλύσεις στο μυαλό σου, ώστε να καταλάβεις αν όντως έχει αξία. Θα δεις που στις περισσότερες περιπτώσεις, θα νιώσεις ανακούφιση.

#4 Να θυμάσαι ότι ο κόσμος δεν περιστρέφεται γύρω σου

Ανεξάρτητα απ’ ότι πιστεύεις, οφείλουμε να σε ενημερώσουμε ότι οι γύρω σου νοιάζονται περισσότερο για τον εαυτό τους παρά για εσένα. Μπορεί η άποψή τους να σε φοβίζει, μπορεί να προσπαθείς να τους ευχαριστήσεις για να αποφύγεις την κριτική, όμως στην πραγματικότητα δεν δίνουν όση σημασία πιστεύεις. Ο εαυτός σου βρίσκεται στο κέντρο σου. Αυτό, όμως, ισχύει και για τους άλλους. Συνεπώς, σταμάτα να έχεις αυτό το βάρος μέσα σου και δες τα πράγματα με άλλη ματιά.

#5 Απόφυγε την συναναστροφή με ανθρώπους που σε κάνουν να αμφισβητείς τον εαυτό σου

Η αλήθεια είναι πως σε κάποιες περιόδους της ζωής μας νιώθουμε πιο ευάλωτοι. Αυτή είναι ακριβώς η στιγμή που πρέπει να ζητήσουμε τη στήριξη των αγαπημένων μας ανθρώπων. Αν σε αυτή τη λίστα υπάρχουν πρόσωπα που σε αμφισβητούν και σε κατακρίνουν συνεχώς, τότε ήρθε η ώρα να τους σβήσεις. Άνθρωποι που δεν θέλουν το καλό σου, δεν έχουν θέση στη ζωή σου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.