WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

5 μικρές συνήθειες που ηρεμούν ακόμα και τους πιο αγχωμένους ανθρώπους


JTeam

22 Ιουλίου 2024

5 μικρές συνήθειες που ηρεμούν ακόμα και τους πιο αγχωμένους ανθρώπους
Unsplash/ Tony Frost
Το να παραμένουμε ήρεμοι ακόμα και στις πιο δύσκολες και αγχωτικές καταστάσεις, είναι σίγουρα κάτι δύσκολο

Άγχος. Μία λέξη, χιλιάδες συναισθήματα, αμέτρητες σκέψεις. Το άγχος είναι κάτι που σχεδόν ποτέ δεν μπορούμε να κερδίσουμε. Είναι κάτι που πάντα θα υπάρχει στη ζωή μας, αλλά με τον σωστό τρόπο και τις σωστές συνήθειες μπορούμε να μην του επιτρέπουμε να επηρεάζει την ποιότητα της καθημερινότητάς μας.

Το να παραμένουμε ήρεμοι ακόμα και στις πιο δύσκολες και αγχωτικές καταστάσεις, είναι σίγουρα κάτι δύσκολο. Όχι, όμως ακατόρθωτο. Η ψυχική ευεξία μπορεί να διατηρηθεί μέσω της υγιούς σωματικής υγείας και της διαχείρισης της σκέψης, η οποία αναπτύσσεται, μακροπρόθεσμα, ως πρακτική. Τι γίνεται, όμως, εκείνες τις μέρες που είμαστε απόλυτα νευρικοί και χρειαζόμαστε μια βραχυπρόθεσμη στρατηγική που λειτουργεί γρήγορα και αποτελεσματικά;

Οι παρακάτω «μαγικές» συνήθειες που ηρεμούν ακόμα και τους πιο αγχωμένους ανθρώπους, μπορούν να βοηθήσουν.

  • Οι σωστές αναπνοές

Στο βιβλίο «The Oxygen Advantage», αναλύεται το πρόβλημα με τη συμβουλή που ακούμε συχνά να «παίρνουμε βαθιές αναπνοές όταν είμαστε αγχωμένοι». Το πρόβλημα εδώ είναι ότι εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο το σώμα μας προσλαμβάνει και επεξεργάζεται το διοξείδιο του άνθρακα, απορροφούμε ακούσια περισσότερο CO2 όταν παίρνουμε βαθιές αναπνοές. Για να ηρεμήσουμε, το σώμα και ο εγκέφαλός μας χρειάζονται περισσότερο οξυγόνο. Οι μεγάλες, αργές και ρηχές ρινικές αναπνοές, βοηθούν το σώμα να χαλαρώσει.

  • Το διάβασμα

Το διάβασμα είναι σαν μια ενεργή μορφή διαλογισμού. Χρησιμοποιούμε τις σκέψεις μας πολύ διαφορετικά όταν διαβάζουμε. Εάν διαβάσεις ένα βιβλίο μυθοπλασίας και «βυθιστείς» σε μια ιστορία για λίγα λεπτά, θα δεις πως τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Παίξε με την ικανότητά σου να δημιουργείς μια σκηνή στο μυαλό σου.

  • Η ακρόαση

Όταν αγχωνόμαστε ή πανικοβαλλόμαστε, έχουμε όλη την προσοχή μας στραμμένη στον εαυτό μας. Κρίνουμε την απόδοσή μας ή αγχωνόμαστε για το ίδιο το άγχος. Δημιουργούμε πίεση. Προτεραιότητά μας είναι να στρέψουμε την προσοχή μας αλλού. Το να εστιάζουμε στην ακρόαση των ανθρώπων και του περιβάλλοντός μας, όταν μπορούμε, ίσως βελτιώσει το άγχος. Εάν είσαι αγχωμένος για οτιδήποτε και βρίσκεσαι έξω, στρέψε την προσοχή σου στα πουλιά, στους ήχους.

  • Ο περίπατος

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από έναν περίπατο για να βγούμε από το μυαλό μας και να επιστρέψουμε στις αισθήσεις της κίνησης. Η ηρεμία αυξάνεται πάντα με την επίγνωση και μειώνεται με την αυτοσυνειδησία. Δηλαδή, όταν σκεφτόμαστε υπερβολικά, αγχωνόμαστε περισσότερο. Έτσι, όταν περπατάμε, η προσοχή μας είναι στο περιβάλλον μας, ειδικά όταν είμαστε πιο συνειδητοποιημένοι για να το κάνουμε αυτό.

  • Οι ερωτήσεις

Οι ερωτήσεις είναι πολύ αποτελεσματικές στο να κατευθύνουμε την τροχιά των σκέψεών μας και είναι μία από τις «μαγικές» συνήθειες που ηρεμούν ακόμα και τους πιο αγχωμένους ανθρώπους. Όταν είμαστε αγχωμένοι, σπαρταράμε σε μια κινούμενη άμμο χαοτικών και ανούσιων σκέψεων. Όταν κάνουμε μια ερώτηση στον εαυτό μας, διαίτερα μια ερώτηση που μας προτρέπει να αναζητήσουμε την ομορφιά στον κόσμο, γινόμαστε ένας νέος άνθρωπος.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.