WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το άγχος αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης Πάρκινσον στους άνω των 50, σύμφωνα με έρευνα


JTeam

16 Ιουλίου 2024

 Το άγχος αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης Πάρκινσον στους άνω των 50, σύμφωνα με έρευνα
Freepik
Το άγχος επιβαρύνει την υγεία σου εκτός από την καθημερινότητά σου

Το άγχος δεν κάνει διακρίσεις. Όποια κι αν είναι η ηλικία, το φύλο ή το κοινωνικό status σου, σίγουρα έχεις βρεθεί αντιμέτωπος με αυτό. Τα τελευταία χρόνια, το ποσοστό των ανθρώπων που ταλαιπωρούνται καθημερινά από άγχος και στρες, αυξάνεται συνεχώς, με άλλους να μπορούν να το διαχειριστούν μόνοι τους κι άλλους να ζητάνε βοήθεια ειδικού.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of General Practice, οι άνθρωποι άνω των 50 ετών που αγχώνονται στην καθημερινότητά τους, έχουν περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με Πάρκινσον μεγαλώνοντας. Το μη διαχειρίσιμο άγχος επηρεάζει την υγεία μας τόσο ψυχικά όσο και σωματικά, προκαλώντας ακόμα και σοβαρές ασθένειες, όπως είναι το Πάρκινσον.

Jenny.Gr
Unsplash

Το άγχος συνδέεται με τη νόσο του Πάρκινσον

Η νόσος του Πάρκινσον είναι η δεύτερη πιο συχνή νευροεκφυλιστική διαταραχή παγκοσμίως και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, αναμένεται να επηρεάσει πάνω από 14 εκατομμύρια ανθρώπους μέχρι το 2040 λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής. Συνεπώς, η αναγνώριση των πρώτων συμπτωμάτων και η έγκαιρη διάγνωση έχουν ύψιστη σημασία για την αντιμετώπισή του.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, το άγχος συνδέεται άμεσα με το Πάρκινσον - για την ακρίβεια προηγείται αυτού - ωστόσο δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμα επιπλέον στοιχεία γι’ αυτή τη σύνδεση. Να σημειωθεί, ότι στην εν λόγω έρευνα συμμετείχαν άτομα από 50 ως 99 ετών και χωρίστηκαν σε δύο ομάδες με βάση αν αντιμετώπιζαν ή όχι διαταραχές άγχους.

38.510 άνδρες και 70.925 γυναίκες που αντιμετώπιζαν άγχος και 324.670 άνδρες και 553.586 γυναίκες χωρίς άγχος ήταν οι άνθρωποι που έλαβαν μέρος. Κατά την περίοδο παρακολούθησης, 331 άτομα στην ομάδα άγχους διαγνώστηκαν με Πάρκινσον. Πολύ μεγαλύτερος ήταν, βέβαια, ο αριθμός των ατόμων που εμφάνισαν συμπτώματα Πάρκινσον, όπως η κατάθλιψη, η κόπωση, η δυσκοιλιότητα, γεγονός που αποδεικνύει ότι το 331 θα άλλαζε με πολύ γρήγορο ρυθμό.

Κι ενώ γιατροί και ψυχολόγοι τονίζουν πόσο σημαντικό και ωφέλιμο για την υγεία μας είναι να μπορούμε να διαχειριζόμαστε το άγχος μας και να θέτουμε τα όριά μας, όλο και λιγότερο είναι το ποσοστό των ανθρώπων που το πετυχαίνει. Τα δεδομένα της καθημερινότητας είναι τέτοια που προσπαθείς να βρεις μια ισορροπία και να τα προλάβεις όλα. Ωστόσο, σκέψου αυτό: Τίποτα δεν είναι τόσο σημαντικό όσο η ψυχική υγεία, η εσωτερική ηρεμία και η προσωπική γαλήνη.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.