WELL BEING

7 φράσεις που πρέπει να προσθέσεις στο λεξιλόγιό σου, για να φανείς «διαβασμένος»


JTeam

3 Σεπτεμβρίου 2024

7 φράσεις που πρέπει να προσθέσεις στο λεξιλόγιό σου, για να φανείς «διαβασμένος»
Unsplash
Αν χρησιμοποιείς αυτές τις φράσεις στον λόγο σου, θα αλλάξεις την εικόνα που έχουν οι άλλοι για εσένα

Πολλές φορές ο τρόπος που μιλάμε και επικοινωνούμε με τους άλλους αποτελεί καθρέφτη της προσωπικότητάς μας. Οι φράσεις που χρησιμοποιούμε, το ύφος και ο τόνος της φωνής μας, η στάση του σώματός μας δημιουργούν στους άλλους εικόνες για εμάς.

Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που γίνονται παρεξηγήσεις και οι παραλήπτες λαμβάνουν διαφορετικά μηνύματα από αυτά που θέλουμε εμείς να δώσουμε. Αν επιθυμείς, λοιπόν, να το αλλάξεις αυτό και να βελτιώσεις τις δεξιότητές σου στην ομιλία, χρειάζεται να προσθέσεις μερικές νέες λέξεις στο λεξιλόγιό σου.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για κοινές φράσεις, που χρησιμοποιούμε συνήθως για περαιτέρω επεξήγηση, συμφωνία ή διαφωνία με κάποιον. Αποπνέουν ευγένεια και απεικονίζουν έναν έξυπνο άνθρωπο με σταθερό χαρακτήρα, που έχει γνώσεις και σέβεται τον εκάστοτε συνομιλητή του.

Όταν βρισκόμαστε σε μια παρέα και συζητάμε με άλλους ανθρώπους, ανταλλάσσοντας απόψεις είναι σημαντικό να κρατάμε τα προσχήματα και ζητάμε εξηγήσεις, αν δεν έχουμε κατανοήσει κάτι. Οι άνθρωποι που θέλουν να δείχνουν ότι τα γνωρίζουν όλα και έχουν απαντήσεις για τα πάντα, συνήθως γίνονται αντιπαθείς.

Jenny.Gr
Unsplash/Tetiana Kobzeva

Οι φράσεις που θα σε κάνουν να δείχνεις πιο σοφιστικέ

1.Εκτιμώ την άποψή σου

Σε όλους αρέσει να είναι σημαντικοί και πολύτιμοι, ειδικά όταν μοιράζονται τις σκέψεις τους. Το να αναγνωρίζεις ότι η θέση του άλλου είναι ωφέλιμη για σένα ή χρήσιμη για τη δουλειά, του προσφέρει μεγάλη ικανοποίηση. Συνήθως, αυτή η φράση είναι ωραίο να χρησιμοποιείται στο επαγγελματικό περιβάλλον, γιατί φαίνεται ότι υπάρχει αναγνώριση.

2.Χρειάζομαι διευκρινίσεις

Αντί να αναφέρεις πως δεν κατάλαβες κάτι, ζήτα διευκρινήσεις. Πρόκειται για μια φράση που θα παρατηρηθεί από τους συνομιλητές σου. Και εσύ θα καταλάβεις τι εννοούσαν και θα δημιουργήσεις μια θετική εντύπωση.

3.Σέβομαι τη γνώμη σου

Ο σεβασμός είναι απαραίτητη προϋπόθεση για έναν διάλογο. Δείχνεις ότι τον εμπιστεύεσαι ότι λαμβάνεις την άποψή του σοβαρά. Αν ακολουθείς ένα τέτοιο μοτίβο συμπεριφοράς, είναι σίγουρο πως και οι άλλοι θα σε σεβαστούν και θα σε βοηθήσουν, όταν το χρειαστείς.

4.Γνωρίζω ότι ισχύει η αντίθετη άποψη

Κανείς δεν είπε ότι έχουμε πάντα δίκιο. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις και την άλλη πλευρά και να πράττεις κάθε φορά αναλόγως. Αυτή η φράση είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, όταν διαφωνείς με κάποιον και αναζητάς έναν λόγο να δώσεις τέλος στη συζήτηση.

5.Συμφωνώ μαζί σου

Σύντομος και περιεκτικός. Εκφράζεις τη συμφωνία σου με τα λεγόμενα του συνομιλητή σου, δημιουργώντας του μια ασφάλεια. Η αποδοχή σου είναι σημαντική για εκείνον, διότι ενισχύει την αυτοπεποίθησή του.

6.Μπορώ να ζητήσω την άποψή σου;

Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι συνεργάτες ή η οικογένειά σου ότι σέβεσαι και εκτιμάς την άποψή τους. Για ό,τι κι αν χρειαστείς ζήτησε τη συμβουλή τους, όμως στο τέλος πράξε όπως θεωρείς εσύ σωστότερα.

7.Ευχαριστώ για την υποστήριξή σου

Η ευγένεια είναι ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου. Με το να πεις ευχαριστώ - που καθόλου δεδομένο δεν είναι - σέβεσαι και αναγνωρίζεις τον κόπο του άλλου. Παράλληλα, δείχνεις έμμεσα το επίπεδο και τους τρόπους σου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.