WELL BEING

5 σημάδια πως έχεις εγωκεντρική προσωπικότητα - αν δεν το ξέρεις ήδη


JTeam

4 Σεπτεμβρίου 2024

5 σημάδια πως έχεις εγωκεντρική προσωπικότητα - αν δεν το ξέρεις ήδη
Unsplash
Ο εαυτός σου είναι η μοναδική έγνοια σου

Οι εγωκεντρικοί άνθρωποι ζουν ανάμεσά μας και στις πλείστες περιπτώσεις δεν είναι τόσο συμπαθείς από τους γύρω τους. Έχουν τη νοοτροπία να καθοδηγούν τη συζήτηση πάντα προς τον εαυτό τους και να ασχολούνται μόνο με όσα ζητήματα τους αφορούν. Ο χρόνος τους είναι πολυτιμος για να τον αφιερώσουν οπουδήποτε αλλού.

Μία εγωκεντρική προσωπικότητα έχει θέσει ως στόχο ζωής να βρίσκεται στο επίκεντρο και να τους απασχολεί όλους είτε με όσα λέει είτε με όσα κάνει. Όταν αυτό δεν συμβαίνει, επηρεάζεται και προσπαθεί να το αντιστρέψει. Αν αυτού του είδους οι άνθρωποι σε μπερδεύουν, παρακάτω θα βρεις 5 τρανταχτά σημάδια που μαρτυρούν πως κάποιος είναι εγωκεντρικός.

Τα σημάδια που μαρτυρούν πως είσαι εγωκεντρικός

#1 Θέλεις πάντα να βρίσκεσαι στο επίκεντρο της προσοχής

Ένας εγωκεντρικός άνθρωπος θέλει να βρίσκεται συνεχώς στο επίκεντρο της προσοχής, να έχει την αποδοχή και την έγκριση όλων. Ό,τι κι αν κάνει, το κάνει για να τραβήξει το ενδιαφέρον και να γίνει θέμα συζήτησης.

#2 Έχεις έλλειψη ενσυναίσθησης

Μία εγωκεντρική προσωπικότητα έχει έλλειψη ενσυναίσθησης. Αδυνατεί να ενδιαφερθεί και να φροντίσει για κάποιον άλλον, καθώς το μοναδικό μέλημά του είναι ο εαυτός του. Αν κάτι δεν τον επηρεάζει άμεσα, δυσκολεύεται να το καταλάβει, αφού η σκέψη του είναι στις δικές του ανάγκες.

#3 Πιστεύεις ότι πρέπει να έχεις πάντα ευνοϊκή μεταχείριση

Οι εγωκεντρικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι υπερτερούν σε σύγκριση με άλλους. Θεωρούν ότι έχουν περισσότερα δικαιώματα και συνεπώς πρέπει να έχουν ευνοϊκότερη μεταχείριση για ό,τι κι αν συμβαίνει.

#4 Είσαι ανύπαρκτος ακροατής

Δεν διαθέτει χρόνο να ασχοληθεί με τους άλλους, καθώς η σκέψη του «τρέχει» συνεχώς σε ό,τι τον αφορά. Ακόμα κι αν είναι «παρών» σε μια συζήτηση, στην πραγματικότητα δεν ακούει όσα του λες, συνεπώς είναι ανίκανος να δώσει συμβουλές και να σε παρηγορήσει.

#5 Πιστεύεις ότι πάντα έχεις δίκιο και κατηγορείς τους άλλους για το οποιοδήποτε λάθος

Όταν κάποιος είναι εγωκεντρικός, θεωρεί πως η άποψή του είναι η σωστότερη όλων και πως όλα πρέπει να γίνονται, σύμφωνα με τις οδηγίες του. Ακόμα κι αν σφάλει, δεν θα το παραδεχτεί, γιατί πιστεύει ότι είναι αλάνθαστος. Αντίθετα, θα ρίξει την ευθύνη σε κάποιον άλλον.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.