Όταν ξεκινάς μια καινούργια δουλειά, είναι λογικό να έχεις άγχος και στρες μέχρι να προσαρμοστείς στο νέο εργασιακό περιβάλλον και να εξοικειωθείς με τις αρμοδιότητες που θα αναλάβεις. Σε δεύτερο χρόνο, είναι εξίσου σημαντικό να γνωρίσεις και να επικοινωνήσεις με τους καινούργιους συναδέλφους σου, αφού θα περνάτε μαζί ένα μεγάλο μέρος της ημέρας.
Όταν, δε, εκείνοι γίνουν φίλοι σου, τότε τα δεδομένα αλλάζουν και ο επαγγελματικός χώρος σου μετατρέπεται σε ένα μέρος που από τη μία εργάζεσαι και από την άλλη συναντάς αγαπημένα πρόσωπα. Ωστόσο, στο πλαίσιο της εργασίας, είναι συχνό το φαινόμενο να χάνονται οι ισορροπίες μεταξύ φιλίας και συναδελφικότητας γι’ αυτό κρίνεται απαραίτητο να τίθενται όρια, ώστε να μην διαταράσσονται οι σχέσεις.
3 συμβουλές για τους φίλους που συνεργάζονται στη δουλειά
#1 Αναγνώρισε πότε πρέπει να ξεχωρίζεις τις ιδιότητες
Το να δουλεύεις με τον φίλο σου είναι σίγουρα υπέροχο. Ειδικά, αν τον έχεις γνωρίσει στο εργασιακό περιβάλλον και έχετε ταιριάξει σε κάθε επίπεδο. Όταν, όμως, στο πλαίσιο της δουλειάς έρχεστε σε διαφωνία ή ο προϊστάμενος ρίχνει ευθύνες σε εκείνον για το project που δεν πήγε καλά, πρέπει να μπορείς να ξεχωρίζεις τις ιδιότητες. Το γεγονός ότι δουλεύετε μαζί δεν σημαίνει ότι είστε ένα.
Σε κάθε δύσκολη στιγμή, καλό θα ήταν να σκέφτεσαι πρώτα πώς θα τον ωφελήσεις περισσότερο, αν του μιλήσεις σαν φίλος ή σαν συνάδελφος. Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις μια τέτοια συνθήκη είναι να είσαι ειλικρινής και συγκεκριμένος. Μοιράσου την άποψή σου και βοήθησέ τον να δει τα πράγματα από μια διαφορετική πλευρά. Η επικοινωνία είναι αυτή που θα κατευνάσει οποιαδήποτε ένταση.
#2 Κρατά μια ισορροπία
Η χαρά του να δουλεύεις στην ίδια εταιρεία με ένα φίλο είναι απερίγραπτη και το γνωρίζουμε καλά. Ωστόσο, θα ήταν σοφό εκ μέρους σας να μην διατυμπανίζετε τη φιλία σας ούτε να μιλάτε συνεχώς μπροστά σε άλλους για όσα κάνετε εκτός δουλειάς. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι πολύ σημαντικό να κρατάμε μια ισορροπία. Μπορεί να είμαστε φίλοι, όμως βρισκόμαστε στο περιβάλλον της δουλειάς και έτσι πρέπει οι τόνοι να κρατηθούν χαμηλά, ώστε να μην δοθούν δικαιώματα στους υπόλοιπους συναδέλφους.
#3 Θέσε όρια μεταξύ δουλειάς και φιλίας
Πολλές φορές, όταν δουλεύουμε με τους φίλους μας τείνουμε να χάνουμε το μέτρο και να γινόμαστε πιο φιλικοί από όσα θα έπρεπε. Κάποιοι θέλουν να διατηρούν την ιδιωτικότητά τους στη δουλειά, ενώ άλλοι είναι πιο εξωστρεφείς και μοιράζονται περισσότερες πληροφορίες για τη ζωή τους. Αυτό το θέμα είναι καθαρά προσωπικό και πρέπει να γίνεται σεβαστό απ’ όλους.
Όταν συζητάς για ζητήματα εκτός δουλειάς με συναδέλφους - φίλους, είναι λογικό να μην θέλεις αυτά να μπουν στον χώρο του γραφείου και να μαθευτούν. Συνεπώς, είναι σημαντικό να θέσεις όρια μεταξύ δουλειάς και φιλίας, προκειμένου όλα να λειτουργούν με περισσότερη αρμονία και χωρίς απρόοπτα.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.