WELL BEING

Ο no1 λόγος που εκμεταλλεύονται την καλοσύνη σου και πώς να τους σταματήσεις


JTeam

24 Σεπτεμβρίου 2024

Ο no1 λόγος που εκμεταλλεύονται την καλοσύνη σου και πώς να τους σταματήσεις
Unsplash
Η ευγένεια και η καλοσύνη δεν προκαλούν σε όλους τα ίδια συναισθήματα. Άλλοι νιώθουν ευγνώμονες κι άλλοι κοιτούν πώς θα τις εκμεταλλευτούν

Η γενναιοδωρία, η ευγένεια, ο σεβασμός, η καλοσύνη είναι αρετές που - δυστυχώς - δεν έχουν όλοι σε αυτόν τον κόσμο και έτσι, όταν τις συναντάμε, πρέπει να τις εκτιμούμε. Αυτοί οι άνθρωποι ενδιαφέρονται πραγματικά για τον πλησίον τους και θα κάνουν μια καλή πράξη, βοηθώντας τον, χωρίς να περιμένουν αντάλλαγμα.

Από την άλλη, βέβαια, υπάρχει και η κατηγορία εκείνων, που δεν θα διστάσει να εκμεταλλευτεί κάποιον που του έδειξε καλοσύνη, ώστε να επωφεληθεί. Οι γραμμές είναι πολύ λεπτές και συνήθως αυτή η κάστα ανθρώπων κινείται με τέτοιο τρόπο, που σε χειραγωγεί χωρίς να το καταλαβαίνεις. Από τη δουλειά μέχρι τον φιλικό και κοινωνικό κύκλο, αυτό είναι ένα φαινόμενο που το συναντάμε συχνά.

Το μυστικό για να σέβονται και να μην εκμεταλλεύονται την καλοσύνη σου

Σύμφωνα με την ψυχολογία, η αιτία πίσω από αυτή την κατάσταση είναι ο μη ορισμός ορίων. Περίπου το 36% των ανθρώπων, θα βρεθούν ή βρίσκονται συνεχώς αντιμέτωποι με τέτοια συμβάντα, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται πολύ η ψυχολογία τους. Βέβαια, υπάρχουν και οι περιπτώσεις εκείνες, που τα όρια έχουν μπει, όμως δεν γίνονται σεβαστά και αντιληπτά από κανέναν. Αυτό πώς το διαχειρίζεσαι;

Μία θεραπεύτρια και ειδικός σε τέτοια θέματα, η Κέιτ Ο’Μπρίεν, τονίζει πως για να προστατέψεις τα όριά σου πρέπει να είσαι ξεκάθαρος και συγκεκριμένος με τις ανάγκες σου. Μίλησε με ευθύτητα, χωρίς να χάσεις την ευγένειά σου, κι αν και πάλι εξακολουθήσει να έχει την ίδια στάση, τότε λάβε ακόμα πιο δραστικά μέτρα. Συνέχισε αυτό που κάνεις χωρίς να του δίνεις σημασία, χαμογέλασε και στρέψε αλλού το βλέμμα σου ή απλώς φύγε, βάζοντας μια τελεία σε αυτή την παραφροσύνη.

Είναι σημαντικό να κατανοήσεις πλήρως πως τα όρια που θέτεις ανάμεσα σε εσένα και στους άλλους δεν σχετίζονται τόσο με εκείνους, αλλά με εσένα. Υπάρχουν εκεί, όχι για να ελέγχουν τη συμπεριφορά τους, αλλά για να σε προστατεύουν και να σε βοηθούν να νιώθεις ασφαλής.

Υπερασπίσου τον εαυτό και τη θέση σου, κρατώντας αυστηρές αποστάσεις. Έχεις ίσα δικαιώματα με τον άνθρωπο απέναντί σου και δεν πρέπει να του επιτρέπεις να ξεπερνά τα όριά σου και να εκμεταλλεύεται την ευγένεια που έχεις δείξει.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.