WELL BEING

4 τρόποι να διαχειριστείς την γκρίνια του παιδιού σου, σύμφωνα με ψυχολόγο


JTeam

2 Οκτωβρίου 2024

4 τρόποι να διαχειριστείς την γκρίνια του παιδιού σου, σύμφωνα με ψυχολόγο
Freepik
Μπορείς να αντιμετωπίσεις τη γκρίνια του χωρίς να κάνεις πίσω

Η γκρίνια είναι αναπόφευκτη, όταν κατοικείς σε ένα σπίτι με μικρά παιδιά, τα οποία δεν μπορούν να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους και κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους, προκειμένου να γίνει το δικό τους. Ως γονείς, πρέπει να κρατάμε τις ισορροπίες και να τους υπενθυμίζουμε την ύπαρξη ορίων, τα οποία πρέπει να γίνονται σεβαστά και να τηρούνται. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι πρέπει να μένουμε αμέτοχοι.

Τα παιδιά, σε αυτή την τρυφερή ηλικία της ζωής τους, έχουν ξεσπάσματα και δυσκολεύονται να διαχειριστούν τον θυμό τους. Η γκρίνια είναι απόρροια αυτής της κατάστασης. Το παιδί αντιδρά και επιδιώκει να πετύχει τον σκοπό του γκρινιάζοντας. Εκεί, πρέπει οι γονείς να βάζουν ένα φρένο. Για να πραγματωθεί αυτό, είναι επιτακτική ανάγκη να δομήσουν με τέτοιο τρόπο αυτή τη σχέση, ώστε να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των παιδιών προς τα πρόσωπά τους και να ανακαλύψουν κοινούς κώδικες επικοινωνίας.

Σύμφωνα με παιδοψυχολόγο, υπάρχουν τέσσερις μέθοδοι που μπορεί να ακολουθήσει ένας γονιός για να διαχειριστεί με υγιές και ωφέλιμο τρόπο την γκρίνια του παιδιού του. Κάθε μία από αυτές έχει τον δικό της σκοπό και τα δικά της προτερήματα, συνεπώς είναι σημαντικό να γνωρίζεις που θα αντιδράσει και που όχι.

Jenny.Gr
Freepik

Χρήσιμες συμβουλές για να απαντήσεις στην γκρίνια του παιδιού σου

#1. Χιούμορ

Ένας καλός τρόπος για να αντιμετωπίσεις την ενοχλητική και χωρίς αιτία γκρίνια του παιδιού είναι το χιούμορ. «Βρε, βρε καλώς την», «Πώς ήρθε εδώ αυτή η γκρίνια;», «Νόμιζα ότι είχαμε κλειδώσει την γκρίνια έξω» είναι κάποιες από τις πιθανές απαντήσεις. Χαμογέλασε, βοήθησε το παιδί να νιώσει οικειότητα και δείξε του έμπρακτα ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να γκρινιάζει.

#2. Γίνε το παράδειγμα

Αυτή η μέθοδος μπορεί να σε εντυπωσιάσει, ωστόσο οι παιδοψυχολόγοι ισχυρίζονται ότι φέρνει αποτελέσματα σε τέτοιες καταστάσεις. Πες αυτό που θα ήθελες να πει το παιδί σου χωρίς γκρίνια, δείχνοντάς του τον σωστό τρόπο. Για παράδειγμα, «μαμά, μπορείς να μου πάρεις αυτό το βιβλίο; Ευχαριστώ» και μετά συνέχισε με τη δική σου φωνή «εντάξει γλυκιά μου, κανένα πρόβλημα». Και συνέχισε ό,τι κάνεις χωρίς να πεις κάτι άλλο.

#3. Εξήγησέ του ότι έχει το δικαίωμα να διαφωνήσει

Κανένα παιδί δεν συμφωνεί πάντα 100% με τους γονείς του και αυτό είναι λογικό. Οι γονείς θέτουν όρια, τα οποία τα παιδιά επιθυμούν συνεχώς να ξεπερνάνε. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα σου ζητήσει κάτι που είναι εκτός των ορίων, εξήγησέ του γιατί δεν μπορεί να το κάνει, χρησιμοποιώντας επιχειρήματα. Παράλληλα, τόνισε ότι επιτρέπεται να έχει διαφορετική άποψη, ωστόσο αυτή δεν υπάρχει περίπτωση να επηρεάσει τη δική σου.

#4. Να έχεις ενσυναίσθηση

Ακόμα κι αν επιμένεις σε μια διαφορετική άποψη, είναι σημαντικό να δείχνεις στο παιδί σου ότι το κατανοείς. Η επιβολή ορίων δεν σε καθιστά αυτομάτως απέναντί του. Εξήγησέ του ότι καταλαβαίνεις πόσο δύσκολο είναι να είσαι παιδί και να πρέπει να υπακούς σε κανόνες, όμως όλα αποσκοπούν στο καλό του. Να είσαι συμπονετικός, στοργικός, μένοντας, παράλληλα, σταθερός στην άποψή σου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.