WELL BEING

Οι εξαιρετικά δημιουργικοί άνθρωποι μοιράζονται αυτές τις 6 συνήθειες


JTeam

6 Οκτωβρίου 2024

Γυναίκα που σκέφτεται
© Unsplash/ Brooke Cagle
Αναγνωρίζεις κάποια από αυτά στην καθημερινότητά σου;

Όλοι μπορούν να σκεφτούν με πρωτότυπο και ιδιαίτερο τρόπο. Χωρίς να το συνειδητοποιούμε, πολλές από τις συνήθειες των πιο δημιουργικών ανθρώπων είναι πράγματα που πιθανότατα κάναμε όταν ήμασταν παιδιά. Μερικές από αυτές τις τάσεις γίνονται πιο έντονες καθώς μπαίνουμε στον εργασιακό χώρο. Δυστυχώς, όμως, είναι πιο συχνό το φαινόμενο να εγκαταλείπονται επειδή μπορεί να θεωρούνται ασήμαντες. Μεγάλο λάθος. Όταν καλλιεργήσεις και φροντίσεις αυτά τα χαρακτηριστικά και τα ενσωματώσεις στην καθημερινότητά σου, μπορείς να αυξήσεις σταδιακά το επίπεδο δημιουργικότητάς σου.

Οι εξαιρετικά δημιουργικοί άνθρωποι μοιράζονται αυτές τις 6 συνήθειες

Αναζητούν δυνατότητες, αντί για απόλυτες αλήθειες

Οι δημιουργικοί άνθρωποι νιώθουν άβολα με το status quo. Για αυτούς, μια ικανοποιητική ζωή είναι γεμάτη επιλογές, ευκαιρίες και εναλλακτικές λύσεις. Σπάνια δέχονται αυτό που τους επιβάλλεται· αντίθετα, αναζητούν πολλαπλές απαντήσεις και οπτικές. Ρωτούν τον εαυτό τους: «Τι θα γινόταν αν…;» Είναι πρόθυμοι να βγουν από τη ζώνη άνεσής τους και να αλληλεπιδράσουν με νέες ιδέες. Το πιο σημαντικό, δεν φοβούνται την αποτυχία, καθώς την αντιμετωπίζουν ως μια ευκαιρία μάθησης.

Δεν απολογούνται για το ότι ονειροπολούν

Από τη σκοπιά της δημιουργικότητας, η ονειροπόληση είναι θετική. Δεν είναι κάτι που πρέπει να αποφεύγεις όταν ασχολείσαι με διανοητικές δραστηριότητες. Το να έχεις «το μυαλό σου πάνω από το κεφάλι σου» αντιμετωπίζεται συνήθως ως μειονέκτημα ενώ στην πραγματικότητα αποτελεί μια ευκαιρία να αφήσεις τις δημιουργικές σου δυνάμεις να αναπτυχθούν και να ευδοκιμήσουν.

Η αύξηση του χρόνου που αφιερώνεις στην ονειροπόληση μπορεί να είναι ωφέλιμη για τη δημιουργικότητα, καθώς επιτρέπει στο μυαλό σου να περιπλανηθεί σε φανταστικά τοπία που δεν αποτελούν μέρος της καθημερινής σου ρουτίνας.

Περνούν χρόνο στη φύση

Η φύση μπορεί να σε κάνει πιο περίεργο και ευέλικτο στοχαστή. Η φύση είναι ένας χώρος όπου το μυαλό μας μπορεί να ξεκουραστεί, να χαλαρώσει και να μειώσει τις αντιδράσεις άγχους. Έτσι, μας μένει ενέργεια για να είμαστε δημιουργικοί, να φανταζόμαστε, να επιλύουμε προβλήματα και να εμπλεκόμαστε με έναν πιο παραγωγικό τρόπο. Η φύση προσφέρει αμέτρητα δημιουργικά παραδείγματα που οι άνθρωποι μπορούν να παρατηρήσουν και να εμπνευστούν.

Ενθουσιάζονται όταν μαθαίνουν νέα πράγματα

Οι πολύ δημιουργικοί άνθρωποι αγκαλιάζουν τη δια βίου μάθηση σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, συχνά σε περιοχές που δεν σχετίζονται με την ειδικότητά τους. Ένας δάσκαλος που παρακολουθεί μαθήματα μαγειρικής. Ένας υδραυλικός που πηγαίνει σε μια αρχαιολογική περιήγηση στην Ελλάδα. Ένας οδοντίατρος που διαβάζει βιβλία για την ιστορία της Κίνας. Οι πιο δημιουργικοί άνθρωποι κατανοούν ότι η επίσημη εκπαίδευση είναι μόνο η αφετηρία.

Αντί να αναζητούν μια και μόνο σωστή απάντηση, εξετάζουν πολλές δυνατότητες. Ως αποτέλεσμα, συχνά είναι σε θέση να δουν τη μεγάλη εικόνα με σαφήνεια και προοπτική. Για αυτούς, μια νέα κατάσταση είναι ευκαιρία μάθησης και όχι απλά ένα μέσο για την επίτευξη ενός σκοπού.

Ο διαλογισμός και η ενσυνειδητότητα είναι μέρος της ζωής τους

Οι πιο δημιουργικοί άνθρωποι κάνουν τον διαλογισμό και την ενσυνειδητότητα τακτικό μέρος της καθημερινής τους ρουτίνας. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Erasmus στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, μόλις 10 λεπτά διαλογισμού την ημέρα μπορούν να αυξήσουν τις δημιουργικές σου δυνάμεις. Το κλειδί είναι να κάνεις τον διαλογισμό τακτικό μέρος των καθημερινών δραστηριοτήτων σου. Τα οφέλη του διαλογισμού προκύπτουν από τη συνέπεια.

Η τακτική αφιέρωση χρόνου για να βρεις ένα ήσυχο και ήρεμο μέρος, όπου οι σκέψεις σου μπορούν να ρέουν, προσφέρει αμέτρητες ευκαιρίες για καινοτομία. Αν έχεις ποτέ πάρει μια ιδέα ενώ έκανες ντους, τότε καταλαβαίνεις τη δύναμη που έχουν οι σύντομες στιγμές ηρεμίας ως ερέθισμα για τη δημιουργική σκέψη.

Καλλιεργούν την τέχνη τους κάθε μέρα

Για τους εξαιρετικά δημιουργικούς ανθρώπους, η τέχνη τους δεν είναι μια περιστασιακή δραστηριότητα, αλλά μια δια βίου δέσμευση. Όταν κάνεις τη δημιουργικότητα τακτική συνήθεια, εκπαιδεύεις το μυαλό σου να μετατρέπει μικρές προκλήσεις σε λύσεις, είτε βρίσκεις μια νέα διαδρομή για να αποφύγεις την κίνηση, είτε πειραματίζεσαι με μια νέα συνταγή, είτε προσθέτεις φυτά στον κήπο σου για να τον κάνεις πιο πράσινο. Όλα αυτά είναι παραδείγματα καινοτόμου σκέψης.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.