WELL BEING

Εμμηνόπαυση: 8/10 γυναίκες ταλαιπωρούνται από εξάψεις - Η αιτία που συμβαίνουν


JTeam

11 Οκτωβρίου 2024

Εμμηνόπαυση: 8/10 γυναίκες ταλαιπωρούνται από εξάψεις - Η αιτία που συμβαίνουν
Freepik
Οι εξάψεις αποτελούν ένα από τα συχνότερα συμπτώματα στην εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση αποτελεί μια φάση ζωής, που όλες οι γυναίκες εισερχόμαστε στη μέση ηλικία. Κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου, οι ωοθήκες παύουν να είναι λειτουργικές και περιορίζεται η παραγωγή ορμονών, όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη.

Αυτή η μεγάλη αλλαγή στο σώμα μας συνδέεται με μια σειρά από συμπτώματα που είθισται να εμφανίζονται και να δυσκολεύουν την καθημερινότητά μας. Η εμμηνόπαυση δεν είναι ίδια για όλους. Η κάθε γυναίκα αντιμετωπίζει και διαχειρίζεται διαφορετικά αυτό το νέο κεφάλαιο, ακούγοντας τις ανάγκες του σώματός της.

Γιατί έχουμε εξάψεις στην εμμηνόπαυση

Οι αλλαγές στη διάθεση, οι αυξομειώσεις βάρους, τα κενά μνήμης, η δυσκολία συγκέντρωσης είναι κάποια από τα συμπτώματα που ταλαιπωρούν τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση. Ωστόσο, το πιο συχνό και κοινό σύμπτωμα είναι οι εξάψεις. Έχει διαπιστωθεί πως το 80% των γυναικών πρόκειται να έρθουν αντιμέτωπες με εξάψεις κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης (ή και πριν από αυτή), γεγονός που είναι ιδιαίτερα κουραστικό και ενοχλητικό.

Μπορεί να διαρκούν μερικά λεπτά και να επαναλαμβάνονται ανά διαστήματα μέσα στην ημέρα ή τη νύχτα, όμως είναι εξοντωτικές και επηρεάζουν πολύ τη διάθεση. Δεν είναι μικρός ο αριθμός των γυναικών, μάλιστα, που παράλληλα με τις εξάψεις αντιμετωπίζει διαταραχές ύπνου, γεγονός που επιδρά στην αντοχή και την ψυχολογία τους.

Jenny.Gr
Freepik

Οι εξάψεις είναι απολύτως φυσιολογικές και συνδέονται με τις εναλλαγές των γυναικείων ορμονών, που αυτή την περίοδο είναι πολύ έντονες. Σχεδόν όλες οι γυναίκες περνούν αυτή τη φάση και, μάλιστα, σε ορισμένες διαρκεί για χρόνια. Οι ειδικοί συνιστούν να αξιολογήσουμε την κατάστασή μας πριν αποφασίσουμε να λάβουμε φαρμακευτική αγωγή.

Αν τα συμπτώματα είναι ήπια, αλλά ενοχλητικά, υπάρχουν τρόποι να τα διαχειριστείς, όπως να μετριάσεις το αλκοόλ, να αποφεύγεις τα ζεστά ή πικάντικα φαγητά, να περιορίσεις την καφεΐνη και να ακολουθήσεις έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Αν, πάλι, είναι μη διαχειρίσιμα και επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής σου, τότε πρέπει να λάβεις τη συμβουλή ενός γιατρού, ο οποίος ενδεχομένως θα σου χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή.

Οι εξάψεις αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εμμηνόπαυσης, αφού είναι ελάχιστες οι γυναίκες που δεν έχουν αυτό το βίωμα. Αυτό που εσύ πρέπει να κάνεις, είναι να ακούς το σώμα σου και να μην παίρνεις πρωτοβουλίες χωρίς ιατρική γνώμη. Εσύ γνωρίζεις τις ανάγκες σου, όμως η επιστήμη γνωρίζει τι είναι καλύτερο για την υγεία σου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.