WELL BEING

Εμμηνόπαυση: 4 θετικά στοιχεία που δεν πρέπει να αψηφείς


JTeam

7 Οκτωβρίου 2024

Εμμηνόπαυση: 4 θετικά στοιχεία που δεν πρέπει να αψηφείς
Freepik
Αυτή η περίοδος στη ζωή της γυναίκας σηματοδοτεί το τέλος ενός κεφαλαίου και την έναρξη ενός άλλου

Η εμμηνόπαυση αποτελεί μια μεταβατική φάση στη ζωή της κάθε γυναίκας. Η έμμηνος ρύση ολοκληρώνεται και το σώμα της περνάει σε μια ολοκαίνουργια και πρωτόγνωρη κατάσταση. Κανείς δεν είπε ότι αυτή η νέα συνθήκη είναι απλή, ωστόσο όλες μπορούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να εστιάσουν στα θετικά στοιχεία της, ακούγοντας κάθε φορά τις ανάγκες του σώματός τους.

Σε αυτή τη φάση ζωής δεν χωράει καμία προκατάληψη, κανένα στερεότυπο και κανένα ταμπού. Η εμμηνόπαυση είναι κάτι εντελώς φυσιολογικό και πρέπει να μιλάμε ανοιχτά γι’ αυτή, όπως ακριβώς συμβαίνει και με όλα όσα αφορούν στη γυναικεία φύση. Είναι σημαντικό να υπάρχει ενημέρωση και σεβασμός, ώστε να γνωρίζουμε τον τρόπο που πρέπει να διαχειριστούμε τις αλλαγές που θα βιώσουμε στο σώμα και την ψυχολογία μας.

Πολλοί είναι οι φορείς που έχουν προτείνει δημόσια εκπαίδευση, ευέλικτες συνθήκες εργασίες και προσιτές θεραπείες, ώστε οι γυναίκες να νιώθουν άνετα ψυχολογικά και συναισθηματικά, κατανοώντας το σώμα τους. Κι ενώ όλοι γνωρίζουμε κάποιες από τις αλλαγές που συμβαίνουν, κανείς δεν εστιάζει στα θετικά χαρακτηριστικά αυτής της μετάβασης, που δεν είναι καθόλου ασήμαντα.

Jenny.Gr
Freepik

Οι ωφέλιμες αλλαγές στη ζωή της γυναίκας στην εμμηνόπαυση

1. Μία γυναίκα εισέρχεται στη φάση της εμμηνόπαυσης μετά το πέρασμα 12 μηνών χωρίς να έχει περίοδο. Δεν θα μπορούσε, λοιπόν, να μην αναφερθεί ως όφελος το γεγονός ότι παύεις να έχεις περίοδο, λύνοντας το «μηνιαίο πρόβλημα» που σε ταλαιπωρούσε. Αν ανήκεις στην κατηγορία εκείνων, που είχαν μεγάλη αιμορραγία και υπέφεραν από πολλά συμπτώματα, τότε αυτή η αλλαγή θα σε ανακουφίσει.

2.Δεύτερο και εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι δεν είναι ανάγκη πλέον να προγραμματίζεις τις διακοπές σου ή τα επαγγελματικά ταξίδια, σύμφωνα με το πρόγραμμα της περιόδου σου. Ακόμα, δεν χρειάζεται να αγοράζεις σερβιέτες, εξοικονομώντας χρήματα, ενώ, παράλληλα, δεν έχεις πια άγχος για το πότε θα έρθει και που θα είσαι.

3. Σε περίπτωση που η περίοδος σου ήταν επίπονη και η αιμορραγία έντονη λόγω των ινομυωμάτων στη μήτρα - καλοήθεις όγκοι που επηρεάζουν μέχρι και το 80% των γυναικών - η διακοπή της θα σε ωφελήσει. Οι ορμονικές αλλαγές που πραγματοποιούνται έχουν σαν αποτέλεσμα τη μείωση του μεγέθους των ινομυωμάτων και τον περιορισμό των συμπτωμάτων.

4.Δεν είναι μικρό το ποσοστό των γυναικών που υποστηρίζει πως μετά την εμμηνόπαυση ένιωσε μια απελευθέρωση, αφού σταμάτησε να αγχώνεται για το ενδεχόμενο εγκυμοσύνης και έτσι είχε την ευκαιρία να απολαύσει περισσότερο τη σεξουαλική ζωή της. Σε αυτή τη φάση, η γυναίκα αποδέχεται τον εαυτό της και αυτό το αίσθημα ενισχύει την αυτοπεποίθηση και την ελευθερία της.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.