WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς να διαχειριστείς τις εξάψεις στην εμμηνόπαυση: Tips για άμεση ανακούφιση


JTeam

6 Οκτωβρίου 2024

έτσι θα διαχειριστείς τις εξάψεις στην εμμηνόπαυση
Pexels
Θα κάνουν πιο εύκολη την καθημερινότητά σου

Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα στην εμμηνόπαυση, οι εξάψεις, επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής μιας γυναίκας.

Ξαφνικά κύματα ζέστης, εφίδρωση, αίσθηση έντονης δυσφορίας, μπορεί να συμβούν απροσδόκητα, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και της νύχτας.

Ωστόσο, υπάρχουν πρακτικοί τρόποι που μπορούν να σε βοηθήσουν να τις διαχειριστείς στην εμμηνόπαυση και να νιώσεις πιο άνετα στην καθημερινότητά σου.

Δες tips για τις εξάψεις στην εμμηνόπαυση για άμεση ανακούφιση

έτσι θα διαχειριστείς τις εξάψεις στην εμμηνόπαυση
Pexels

Κάνε layering στο ντύσιμό σου

Η δυνατότητα να αφαιρέσεις ή να προσθέσεις ρούχα εύκολα, είναι ζωτικής σημασίας. Προτίμησε ελαφριά, βαμβακερά υφάσματα που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει.

Η χρήση layering σου δίνει τη δυνατότητα να προσαρμόζεις τη θερμοκρασία του σώματός σου γρήγορα, όταν νιώσεις ότι έρχεται μια έξαψη που προκαλεί η εμμηνόπαυση.

Μείνε δροσερή κατά τη διάρκεια της νύχτας

Οι νυχτερινές εξάψεις μπορούν να διακόψουν τον ύπνο σου, προκαλώντας κόπωση την επόμενη μέρα.

Για να τις περιορίσεις, χρησιμοποίησε ελαφριά, βαμβακερά σεντόνια και κράτησε την κρεβατοκάμαρά σου δροσερή με έναν ανεμιστήρα ή ένα ανοιχτό παράθυρο.

Ένα ποτήρι νερό δίπλα στο κρεβάτι μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να δροσιστείς γρήγορα αν ξυπνήσεις ιδρωμένη.

Jenny.Gr
Pexels

Περιόρισε τα τρόφιμα που προκαλούν εξάψεις

Ορισμένα τρόφιμα και ποτά μπορεί να επιδεινώσουν τις εξάψεις, όπως ο καφές, το αλκοόλ, τα πικάντικα φαγητά και τα ζεστά ροφήματα.

Δοκίμασε να τα περιορίσεις και παρατήρησε αν οι εξάψεις σου μειώνονται. Αντικατάστησε π.χ. τον καφέ με δροσερά, φυσικά ροφήματα, όπως πράσινο τσάι ή νερό με λεμόνι.

Πες ναι στις αναπνευστικές τεχνικές, τη γιόγκα και τον διαλογισμό

Η βαθιά, αργή αναπνοή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της έντασης των εξάψεων. Όταν νιώσεις ότι έρχεται μια έξαψη, πάρε αργά και βαθιά εισπνοές από τη μύτη και εκπνοές από το στόμα.

Αυτό θα ηρεμήσει το σώμα σου και θα μειώσει την ένταση των συμπτωμάτων. Η τακτική εξάσκηση σε τεχνικές χαλάρωσης, όπως η γιόγκα ή ο διαλογισμός, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μακροπρόθεσμη διαχείριση.

Φρόντισε να είσαι πάντα ενυδατωμένη

Το να παραμένεις ενυδατωμένη είναι κρίσιμο. Το νερό όχι μόνο βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος αλλά και ενισχύει τη γενική σου ευεξία.

Έχε πάντα μαζί σου ένα μπουκάλι νερό για να δροσίζεσαι, ειδικά όταν νιώθεις ότι έρχεται μια έξαψη.

Επιπλέον, μπορείς να δοκιμάσεις να δροσίζεις τα σημεία του σώματός σου με ένα κρύο πανάκι ή ένα ανεμιστηράκι χειρός, ή ακόμα και με μια βεντάλια.

Jenny.Gr
Pexels

Πρόσθεσε φυτικά συμπληρώματα στη διατροφή σου

Ορισμένες γυναίκες βρίσκουν ανακούφιση από τις εξάψεις που φέρνει η εμμηνόπαυση μέσω φυτικών συμπληρωμάτων, όπως η μαύρη κοχόση (black cohosh), το κόκκινο τριφύλλι ή ο λιναρόσπορος.

Ωστόσο, πριν προσθέσεις οποιοδήποτε συμπλήρωμα στη διατροφή σου, συμβουλέψου τον γιατρό σου για να βεβαιωθείς ότι είναι κατάλληλο για εσένα.

Βάλε την άσκηση στη ζωή σου

Η τακτική άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη συνολική ευεξία σου στην εμμηνόπαυση.

Δραστηριότητες όπως το περπάτημα, το κολύμπι ή η γιόγκα βοηθούν το σώμα να παραμείνει σε ισορροπία, μειώνοντας παράλληλα το στρες, που μπορεί να επιδεινώσει τις εξάψεις.

Συμβουλέψου τον γιατρό σου για ορμονική θεραπεία

Αν οι εξάψεις σου είναι ιδιαίτερα έντονες και επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινότητά σου, ίσως να χρειαστεί να εξετάσεις το ενδεχόμενο της ορμονικής θεραπείας.

Συμβουλέψου τον γιατρό σου για τις επιλογές που έχεις και συζήτησε αν αυτή η θεραπεία είναι κατάλληλη για σένα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.