WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Εμμηνόπαυση: 10 συμπτώματα που μπορεί να σε εκπλήξουν


Τζουλιάννα Καρνέζη

7 Ιουλίου 2024

Εμμηνόπαυση: 10 συμπτώματα που μπορεί να σε εκπλήξουν
unsplash
Υπάρχουν πολλά δυσάρεστα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν. Δείτε τα λιγότερο γνωστά και πώς να τα αντιμετωπίσετε.

Όταν σκεφτόμαστε την εμμηνόπαυση, συχνά σκεφτόμαστε τις εξάψεις, οι οποίες επηρεάζουν έως και 3 στις 4 γυναίκες κατά την περιεμμηνόπαυση ή την εμμηνόπαυση. Πέρα όμως από τις εξάψεις, αυτά είναι μερικά από λιγότερο γνωστά συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσετε.

Απώλεια πληρότητας του μαστού

Μετά την εμμηνόπαυση, ορισμένες γυναίκες παρατηρούν ότι το στήθος τους δεν είναι τόσο γεμάτο όσο ήταν παλιά ή ότι τα σουτιέν τους φαίνονται λίγο πιο χαλαρά. Αυτό συμβαίνει επειδή τα επίπεδα των οιστρογόνων αλλάζουν.

Αϋπνία

Η αϋπνία μπορεί να είναι ένα σημαντικό σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης. Πολλές γυναίκες που φτάνουν στην εμμηνόπαυση έχουν προβλήματα με τον ύπνο, επειδή τα επίπεδα οιστρογόνων τους πέφτουν και ο έλεγχος της θερμοκρασίας στον εγκέφαλό τους δυσκολεύεται να λειτουργήσει. Μπορεί να ξυπνήσετε και να έχετε εξάψεις και μετά να μην μπορείτε να ξανακοιμηθείτε.

Για να μπορέσετε να κοιμηθείτε καλά μπορείτε να δοκιμάσετε να πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ, να αποφεύγετε τις οθόνες πριν τον ύπνο και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε πρωί. Βεβαιωθείτε επίσης ότι η κρεβατοκάμαρά σας είναι δροσερή και περιορίστε την πρόσληψη υγρών το βράδυ.

Ξηρό δέρμα και φαγούρα

Ένα άλλο σημάδι της εμμηνόπαυσης είναι το ξηρό δέρμα. Κατηγορήστε το γεγονός ότι οι ωοθήκες σας παράγουν λιγότερα οιστρογόνα. Χρειάζεστε οιστρογόνα για ελαστικότητα. Χωρίς αυτά, το δέρμα μπορεί να γίνει σφιχτό και να σας προκαλεί φαγούρα, ειδικά τη νύχτα όταν κοιμάστε.

Καταπολεμήστε το βάζοντας καθημερινά ενυδατική κρέμα. Όσο πιο παχύρρευστη και λιπαρή είναι η ενυδατική κρέμα, τόσο περισσότερο θα σας βοηθήσει να απαλύνετε το ξηρό δέρμα στην εμμηνόπαυση.

Μεταλλική γεύση στο στόμα

Αυτό είναι ένα πολύ σπάνιο σύμπτωμα, αλλά ορισμένες γυναίκες που περνούν την εμμηνόπαυση μπορεί να αισθανθούν πόνο ή αίσθημα καψίματος στη γλώσσα, τα χείλη, τα ούλα ή άλλα σημεία στο στόμα τους. Μπορεί επίσης να διαπιστώσετε ότι ορισμένα τρόφιμα έχουν διαφορετική γεύση κατά τη διάρκεια ή μετά την εμμηνόπαυση, με τις διακυμάνσεις στα επίπεδα οιστρογόνων να αφήνουν μια μεταλλική γεύση στο στόμα.

Και πάλι, ο ένοχος είναι η ορμονική ανισορροπία, η οποία μπορεί να επηρεάσει τους γευστικούς κάλυκες και να σας κάνει πιο ευαίσθητες στον πόνο.

Αραίωση μαλλιών

Μεταξύ των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών, ο κίνδυνος απώλειας μαλλιών αυξάνεται, αναφέρει μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Menopause. Εάν παρατηρήσετε ότι τα μαλλιά σας γίνονται πιο λεπτά, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν άλλα υποκείμενα προβλήματα, όπως ορμονική ανισορροπία ή έλλειψη σιδήρου.

Για άλλη μια φορά τα πάντα σχετίζονται με την πτώση των οιστρογόνων σας. Επίσης, επειδή το δέρμα σας είναι πιο ξηρό, το τριχωτό της κεφαλής σας μπορεί επίσης να είναι ξηρό. Δοκιμάστε να αναζητήσετε προϊόντα μαλλιών ειδικά σχεδιασμένα για αραιά μαλλιά.

Jenny.Gr
unsplash

Ζητήματα μνήμης και επίλυσης προβλημάτων

Η εμμηνόπαυση επηρεάζει επίσης τις γλωσσικές δεξιότητες και άλλες λειτουργίες που σχετίζονται με τη μνήμη. Καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων σας πέφτουν, μπορεί να δυσκολεύεστε να θυμηθείτε νέες πληροφορίες

Ένας άλλος λόγος για τα προβλήματα μνήμης είναι η αϋπνία που συχνά συνοδεύει την εμμηνόπαυση. Είναι πιο δύσκολο να συγκεντρωθείτε όταν είσαι κουρασμένες. Η λήψη ορμονοθεραπείας και η ρύθμιση των προτύπων ύπνου μπορεί να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας ευκρινή.

Ξηροστομία και οδοντικά προβλήματα

Όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων σας μειώνονται, ολόκληρο το σώμα σας, συμπεριλαμβανομένου του στόματός σας, ξεραίνεται. Και όταν το στόμα σας είναι στεγνό, τα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν, προκαλώντας τερηδόνα και κάνοντας τα ούλα σας να αιμορραγούν ή να υποχωρούν. Η λύση είναι να εφαρμόζετε καλή στοματική υγιεινή και να πίνετε πολλά υγρά.

Εάν αυτό είναι ένα πρόβλημα, μιλήστε με τον οδοντίατρό σας. Μπορεί να είναι σε θέση να παρέχει προτάσεις για το πώς να αντιμετωπίσετε την ξηροστομία. Θα μπορούσατε επίσης να μιλήσετε με τον γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν παίρνετε φάρμακα που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στο πρόβλημα.

Οσμή σώματος

Αν αντιμετωπίζετε εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις, δεν αποτελεί έκπληξη που ίσως χρειαστεί να αντιμετωπίσετε την όχι και τόσο ευχάριστη μυρωδιά του σώματός σας. Η αποφυγή τροφών και ποτών που προκαλούν δυσοσμία, όπως το αλκοόλ και τα πικάντικα τρόφιμα μπορεί να βοηθήσει. Άλλοι τρόποι για να παρακάμψετε την πιθανή δυσοσμία; Φορέστε ρούχα που αναπνέουν, λουστείτε πιο συχνά και χρησιμοποιήστε ένα ισχυρότερο αποσμητικό.

Ξηρά, εύθραυστα νύχια

Καθώς διανύετε την εμμηνόπαυση, μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα νύχια σας φαίνονται πιο ξηρά και εύθραυστα από το συνηθισμένο. Οποιεσδήποτε νέες αλλαγές στα νύχια σας μπορεί να προκληθούν από χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων, τα οποία μπορεί να δυσκολέψουν το δέρμα σας να διατηρήσει την υγρασία.

Όπως το δέρμα σας, έτσι και τα νύχια σας χρειάζονται υγρασία. Και πάλι, η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής και άφθονων υγρών μπορεί να βοηθήσει. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να μειώσετε το άγχος με άσκηση, γιόγκα και διαλογισμό ή χρησιμοποιώντας φυσικές θεραπείες για να αντικαταστήσετε τις χαμένες ορμόνες (αλλά συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας).

Ζαλάδα

Αν και δεν είναι πολύ γνωστό σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης, η ζαλάδα μπορεί να προκληθεί από πτώση των επιπέδων των ορμονών. Τα σημάδια, όπως ζαλάδα και ναυτία, μπορεί να έρχονται και να φεύγουν ανά πάσα στιγμή. Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία, αλλά μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως υγιεινή διατροφή και άσκηση.

Μετά την εμμηνόπαυση, είναι σημαντικό να επισκέπτεστε τον γιατρό σας για τακτικές φυσικές εξετάσεις, επειδή ο κίνδυνος για δυνητικά σοβαρές καταστάσεις υγείας μπορεί να αυξηθεί με την απώλεια ή μείωση των οιστρογόνων και άλλων φυσικών αλλαγών που σχετίζονται με την ηλικία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.