WELL BEING

Καρκίνος του μαστού: Τα συμπτώματα, οι εξετάσεις και η θεραπεία


JTeam

14 Οκτωβρίου 2024

Καρκίνος του μαστού: Τα συμπτώματα, οι εξετάσεις και η θεραπεία
Shutterstock
Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, μπορεί να φανεί σωτήρια, μιας και οι πιθανότητες ίασης της νόσου είναι εξαιρετικά υψηλές

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος τύπος καρκίνου στις γυναίκες. Μόνο στην Ελλάδα, 1 στις 9 γυναίκες θα έρθει αντιμέτωπη με τη νόσο, κάποια στιγμή στη ζωή της, ενώ ετησίως τα περιστατικά διαγνώσεων ανέρχονται στα 4.500, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάθε χρόνο περίπου 200.000 γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού και 90.000 πεθαίνουν.

Ο Οκτώβριος, που έχει καθιερωθεί ως μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού, είναι εδώ να μας υπενθυμίσει, ξανά, το πόσο σημαντική είναι η πρόληψη. Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να είναι σωτήρια, αφού στις περιπτώσεις που η νόσος δεν έχει προχωρήσει σε άλλα όργανα, οι πιθανότητες ίασης είναι εξαιρετικά υψηλές. Μπορεί να μην είναι στο χέρι μας να τον αντιμετωπίσουμε, είναι στο χέρι μας όμως να τον προλάβουμε.

Και κρίνοντας από τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, δυστυχώς η Ελλάδα ανήκει στις χώρες όπου η διάγνωση του καρκίνου του μαστού γίνεται σε προχωρημένο στάδιο.

Τούτου λεχθέντος, στο 50% των ασθενών όπου η διάγνωση δεν είναι έγκαιρη και ο καρκίνος του μαστού έχει προχωρήσει σε άλλα όργανα και ο μέσος χρόνος επιβίωσης είναι από 18 έως 30 μήνες. Οι πιο συχνές μεταστάσεις που είναι και δύσκολα διαχειρίσιμες αφορούν το ήπαρ, τον εγκέφαλο και τους πνεύμονες.

Πολλές γυναίκες δεν πηγαίνουν στο ετήσιο ραντεβού τους για μαστογραφία, λόγω πολλών παραγόντων. Είτε γιατί δεν ανησυχούν, είτε γιατί πιστεύουν πως ο καρκίνος του μαστού δεν θα χτυπήσει τη δική τους πόρτα, είτε γιατί η καθημερινότητα τις καταπίνει, είτε γιατί φοβούνται για το αποτέλεσμα. Είναι μείζονος σημασίας όμως η μαστογραφία να γίνεται κάθε χρόνο και να μην αναβάλλεται για άλλη φορά.

Πότε πρέπει μια γυναίκα να ξεκινήσει τον έλεγχο και ποιοι παράγοντες μεγαλώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού

Αρχικά, αν δεν υπάρχει ιστορικό σε συγγενή Α’ βαθμού, τότε η διεθνής ιατρική κοινότητα συστήνει η πρώτη μαστογραφία να ξεκινά στα 35 έτη, ως σημείο αναφοράς. Από τα 40 έτη και έπειτα, πρέπει να γίνεται σε ετήσια βάση. Αν πάλι, υπάρχει ιστορικό, τότε σίγουρα η μαστογραφία θα ξεκινήσει πιο γρήγορα - αν μία γυναίκα δηλαδή είναι κάτω των 35 ετών - ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες και την καθοδήγηση των γιατρών της.

Όσον αφορά τους παράγοντες που μεγαλώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, ο πρώτος και πιο σημαντικός είναι το άγχος. Πηγή πολλών κακών για την υγεία. Σίγουρα ρόλο παίζει το οικογενειακό ιστορικό, η μακροχρόνια έκθεση σε ορμόνες, η ηλικία της κάθε γυναίκας (αν και βλέπουμε και μικρότερες ηλικίες, κάτω των 50 ετών δηλαδή, να νοσούν), αλλά και ο τρόπος ζωής. Η διατροφή, η άσκηση, η καθιστική ζωή, το αλκοόλ, όλα συμβάλλουν.

Οι εξετάσεις που γίνονται για την πρόληψη και τη διάγνωση

Υπερηχογράφημα μαστού: Σε γυναίκες που είναι κάτω των 35 ετών, κάνουν το υπερηχογράφημα μαστών. Η εξέταση δεν έχει ακτινοβολία και είναι ασφαλής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Μαστογραφία: Στα 35, κι αν δεν υπάρχει ιστορικό, μία γυναίκα πρέπει να κάνει την πρώτη της μαστογραφία, ως σημείο αναφοράς. Από τα 40 και έπειτα, κάθε χρόνο. Αν στη μαστογραφία εντοπιστούν ύποπτα ευρήματα, τότε θα διενεργηθούν περαιτέρω εξετάσεις. Δηλαδή, το υπερηχογράφημα μαστού, το οποίο απεικονίζει την υφή και την πυκνότητα των μαστών. Με αυτή τη μέθοδο, προσδιορίζεται το σχήμα, το μέγεθος αλλά και όλα τα χαρακτηριστικά κάποιου ευρήματος.

Δείγμα κυττάρων: Στη συνέχεια γίνεται βιοψία, έτσι ώστε να δοθεί απάντηση για το αν ένας όγκος είναι καλοήθης ή καρκινικός.

Μαγνητική τομογραφία: Επιπλέον εξέταση είναι και η συγκεκριμένη, η οποία γίνεται σε μαγνητικό τομογράφο και με κατόπιν έγχυσης σκιαγραφικής ουσίας ενδοφλέβια. Ωστόσο, δεν συνιστάται ως διαγνωστική μέθοδος για τον γενικό πληθυσμό, αλλά διενεργείται μόνο κατόπιν ειδικών ενδείξεων.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού

Η αίσθηση ογκιδίου: Η ψηλάφηση στο στήθος είναι ο πρώτος έλεγχος που μπορεί να κάνει η γυναίκα. Αν από αυτή νιώσει πως πιάνει ένα ογκίδιο, τότε καλό είναι να προχωρήσει σε υπερηχογράφημα ή μαγνητική.

Πόνος στον μαστό: Ένα σύμπτωμα που μπορεί να δώσει ο καρκίνος του μαστού, είναι ο επίμονος πόνος στον μαστό. Φυσικά, όταν αυτός ο πόνος δεν σχετίζεται με την περίοδο.

Αλλαγές στην εικόνα της θηλής: Είτε αυτό σημαίνει πως αλλάζει το μέγεθος, το σχήμα, το δέρμα. Όλα αυτά πρέπει να ελέγχονται.

Εμφάνιση ερυθρότητας στο δέρμα του μαστού: Αν η ερυθρότητα είναι ανεξήγητη και το σχήμα και η υφή του δέρματος αλλάζει, τότε πρέπει οπωσδήποτε να ελεγχθεί.

Έκκριση υγρού από τη θηλή: Για περαιτέρω διερεύνηση είναι και το σύμπτωμα που ενδεχομένως να βγαίνει έκκριση υγρού από τη θηλή. Ειδικά, όταν αυτό το υγρό μοιάζει με αίμα.

Η θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού

Πρέπει να σημειωθεί πως η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και ο εκάστοτε γιατρός εκτιμά το πώς πρέπει να γίνει η θεραπεία. Συνήθως, η ασθενής υποβάλλεται σε χημειοθεραπεία ώστε να μικρύνει ο όγκος και μετά να γίνει η αφαίρεση του. Ωστόσο, πολλές φορές συμβαίνει και το ανάποδο. Επιπλέον, εκτός από τη χημειοθεραπεία, η ασθενής υποβάλλεται και σε έναν γύρο ακτινοβολιών, όπου «χτυπάνε» μόνο το σημείο όπου εμφανίστηκε ο όγκος.

Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ σημαντικό να γίνεται η ετήσια μαστογραφία και να ακολουθούνται τα βήματα των γιατρών.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.