WELL BEING

Η συμβουλή που χρειάζεσαι: Πώς να κερδίσεις περισσότερο σεβασμό στη δουλειά


JTeam

20 Οκτωβρίου 2024

Γυναίκα προβληματισμένη
© Unsplash/ Chermiti Mohamed
Ο σεβασμός πρέπει να υπάρχει σε κάθε σχέση ανεξαρτήτου ηλικίας, φύλου και θέσης

Ο σεβασμός προς τον εαυτό μας και ο σεβασμός προς τον άλλον είναι δύο θεμελιώδεις αρχές που δεν πρέπει να λείπουν από τη ζωή μας. Όπως ακριβώς σεβόμαστε τον εαυτό μας και τις ανάγκες του, έτσι ακριβώς πρέπει να σεβόμαστε και τις ανάγκες των ανθρώπων γύρω μας. Αλλωστε, όπως έλεγε και ο Καντ, η ελευθερία η δική μας τελειώνει εκεί που ξεκινάει η ελευθερία του άλλου.

Από αυτό τον κανόνα δεν αποτελούν εξαίρεση οι εργασιακές σχέσεις. Συχνά, στο επαγγελματικό περιβάλλον συναντάμε ανταγωνισμό και τοξικότητα, στοιχεία που τείνουν να χαλούν το αρμονικό και υγιές κλίμα. Αναμφισβήτητα, η έλλειψη σεβασμού μπορεί να υπονομεύσει όλα τα θετικά και να μας δημιουργήσει δεύτερες σκέψεις.

Πώς να κερδίσεις τον σεβασμό από τους συνδέλφους σου

Σύμφωνα με την ψυχολογία, μπορούμε να κερδίσουμε τον σεβασμό των συναδέλφων/διευθυντών μας, ακολουθώντας μια συγκεκριμένη μέθοδο. Τα βήματα είναι απλά, όμως χρειάζονται αρκετή σκέψη. Ξεκίνησε κάνοντας αυτές τις τρεις κρίσιμες ερωτήσεις στον εαυτό σου:

Α)Τι μπορώ να δώσω για να κερδίσω τον σεβασμό;

Να είσαι γενναιόδωρος με τον χρόνο και τις γνώσεις σου, να βοηθάς τους συναδέλφου σου να λύσουν τα προβλήματά τους και να ξεπεράσουν τα εμπόδια που έχουν προκύψει. Να αναγνωρίζεις την αξία τους και να παραδέχεσαι ότι έκαναν σωστή δουλειά, χωρίς να την υποβαθμίζεις. Να μοιράζεσαι την άποψή σου μαζί τους, να ακούς τις δικές τους τοποθετήσεις και να δείχνεις σεβασμό στον τρόπο που δουλεύουν.

Β)Σε τι μπορώ να αντισταθώ για να κερδίσω τον σεβασμό;

Απόφυγε να κουτσομπολεύεις συναδέλφους σου και να σχολιάζεις αρνητικά τον έναν στον άλλον. Τα κακόβουλα σχόλια είναι σχεδόν σίγουρο πως θα κυκλοφορήσουν σε όλους και δεν είναι καθόλου ωραίο για την εικόνα σου η φημη του κακού. Προσπάθησε να μείνεις εκτός συγκρούσεων και καυγάδων και κράτα τις απαραίτητες ισορροπίες.

Γ)Τι μπορώ να κάνω για να κερδίσω τον σεβασμό;

Για να κερδίσεις τον σεβασμό από τους συναδέλφους σου πρέπει να δείχνεις σεβασμό και δεξιοτεχνία. Σε κάθε επαγγελματική σχέση πρέπει να υπάρχει διαφάνεια, εμπιστοσύνη, κατανόηση, ενσυναίσθηση και αυθεντικότητα. Είναι απαραίτητα εφόδια για να λειτουργήσει η ομάδα και να υπάρχει αποδοτικότητα στη δουλειά.

Αν, λοιπόν, τηρήσεις με συνέπεια αυτή τη μέθοδο, είναι σχεδόν σίγουρο πως θα κερδίσεις τον σεβασμό των συναδέλφων σου και θα βελτιώσεις τις συνθήκες που επικρατούν στο επαγγελματικό περιβάλλον σου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.