
Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο. Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την καλή υγεία, την ανεβασμένη διάθεση και την παραγωγικότητα. Όταν κοιμόμαστε καλά, έχουμε τη δύναμη να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε δυσκολία προκύψει μέσα στην ημέρα μας, ενώ είμαστε περισσότερο συγκεντρωμένοι και ήρεμοι.
Σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει πως όσο μεγαλώνουμε τόσο μειώνεται η διάρκεια του ύπνου μας. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι αποκτούν τη συνήθεια να ξυπνάνε πριν ανατείλει ο ήλιος και να κοιμούνται αρκετά νωρίς, δηλαδή μια ώρα που για τους μικρότερους φαντάζει εξωπραγματική. Σύμφωνα με την επιστήμη, ωστόσο, υπάρχει πολύ συγκεκριμένος λόγος που αυτό συμβαίνει και όχι δεν είναι ότι δεν νυστάζουν. Στην πραγματικότητα, θα ήθελαν πολύ να κοιμηθούν λίγο ακόμα.
Αυτός είναι ο λόγος που οι μεγαλύτεροι άνθρωποι ξυπνάνε νωρίτερα
Καθώς μεγαλώνουμε το σώμα μας αλλάζει εσωτερικά και εξωτερικά. Η ώρα, λοιπόν, που θα πέσουμε για ύπνο δεν σχετίζεται μόνο με βιολογικούς παράγοντες, αλλά και με τα νέα δεδομένα που φέρνει στη ζωή μας το γεγονός ότι μεγαλώνουμε. Όπως συμβαίνει και με τα υπόλοιπα όργανα του σώματός μας, ο εγκέφαλός μας παύει να ανταποκρίνεται τόσο γρήγορα και να λαμβάνει όσα ερεθίσματα λάμβανε, όταν ήμασταν 20.

Η ανατολή και η δύση του ηλίου, το φυσικό φως, οι ώρες των γευμάτων, μας βοηθούν να καταλάβουμε σε ποια φάση της ημέρας βρισκόμαστε κάθε φορά. Τα νεύρα που δίνουν στον εγκέφαλο τις σχετικές πληροφορίες, αλλοιώνονται όσο περνούν τα χρόνια. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι ηλικιωμένοι κουράζονται πριν από τα παιδιά και πέφτουν για ύπνο νωρίτερα, με αποτέλεσμα να ξυπνούν ξεκουραστοι πριν από τον υπόλοιπο κόσμο.
Ένας άλλος, εξίσου σημαντικός λόγος, που οι μεγαλύτεροι άνθρωποι ξυπνάνε νωρίτερα, σχετίζεται με τα προβλήματα όρασης που εμφανίζονται με την πάροδο του χρόνου. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, οι περισσότεροι ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζονται τα ερεθίσματα που λαμβάνει ο εγκέφαλος σχετικά με το φως. Όσοι αντιμετωπίζουν σοβαρά θέματα όρασης, το τεχνικό φως που υπάρχει μετά τη δύση του ήλιου δεν γίνεται αντιληπτό από τον εγκέφαλο, και έτσι θεωρεί πως έχει βραδιάσει και συνεπώς είναι ώρα για ύπνο.
Δεδομένου ότι δεν αντιλαμβάνονται το φως που υπάρχει εξαιτίας των προβλημάτων, το σώμα αρχίζει να απελευθερώνει μελατονίνη (την ορμόνη του ύπνου) νωρίτερα απ’ ότι θα έπρεπε και αυτός είναι ο λόγος που αισθάνονται έντονη κόπωση και κούραση ήδη από το απόγευμα. Όταν, λοιπόν, πηγαίνεις για ύπνο αρκετά νωρίς το βράδυ, είναι λογικό να ξυπνάς και πολύ νωρίς το πρωί. Η ποσότητα του φωτός που φτάνει στα μάτια, επηρεάζει σε μέγιστο βαθμό το πόσο νυστάζεις.
Αν ανήκεις, λοιπόν, σε αυτή την κατηγορία, οι ειδικοί προτείνουν να «εκθέσεις» τον εαυτό σου στις οθόνες. Προσπάθησε να δεις μια ταινία στην τηλεόραση, να παρακολουθήσεις βίντεο στο κινητό και γενικότερα να μείνεις σε ένα δωμάτιο με ανοιχτά φώτα, ώστε να βοηθήσεις τον εγκέφαλό σου να καταλάβει πως δεν έχει δύσει ακόμα ο ήλιος, εμποδίζοντας την παραγωγή μελατονίνης. Επί πρόσθετα, απόφυγε το αλκοόλ πριν από τον ύπνο, διότι μπορεί να επηρεάσει την ποιότητά του. Αντίθετα, η άσκηση μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.