WELL BEING

Πότε το άγχος έχει χρησιμότητα στη ζωή σου;


JTeam

9 Απριλίου 2025

Γυναίκα άγχος
© Unsplash
H Εύη Κυριακίδου, MSc, ψυχολόγος - γνωσιακή συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεύτρια, συνεργάτιδα του Κέντρου Ψυχοθεραπείας «Φρόσω Φωτεινάκη & Συνεργάτες» (efrosynifotinaki.gr) εξηγεί πότε το άγχος είναι δημιουργικό και πότε όχι

Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα συναισθήματα που αναφέρουν αρκετά συχνά οι άνθρωποι και που φαίνεται να τους δυσκολεύει είναι αυτό του άγχους. Η ύπαρξή του βιώνεται ως πολύ δυσφορική ωθώντας τους ανθρώπους να αναζητούν διάφορους τρόπους για να το διώξουν, να το εξαφανίσουν από τη ζωή τους. Όμως το άγχος είναι μια απολύτως φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε καταστάσεις που προκαλούν πίεση και έχει σημαντική χρησιμότητα στη ζωή των ανθρώπων.

Ποια η χρησιμότητα του άγχους;

Το άγχος είναι το συναίσθημα που μας κινητοποιεί να αναλάβουμε ενεργό δράση και να επιλύσουμε προβλήματα και δυσκολίες. Θεωρείται δηλαδή ότι το άγχος λειτουργεί ως ένας μηχανισμός ασφάλειας και προστασίας για τους ανθρώπους, καθώς σε στρεσογόνες καταστάσεις μας προετοιμάζει να δράσουμε αποτελεσματικά. Όταν για παράδειγμα στη δουλειά έχουμε μια παρουσίαση ή ένα σημαντικό meeting, η βίωση του άγχους είναι αυτή που θα μας βοηθήσει να ενεργοποιηθούμε, να προετοιμαστούμε καλύτερα και να ανταποκριθούμε πιο αποτελεσματικά.

Αφού λοιπόν είναι φυσιολογικό και χρήσιμο συναίσθημα, γιατί ενοχοποιείται και κατηγορείται τόσο πολύ σε σημείο που οι άνθρωποι το θεωρούν εχθρό τους;

Αυτό οφείλεται στην ένταση που βιώνουμε το συναίσθημα του άγχους και στη διάρκεια της ύπαρξής του στη ζωή μας. Όταν δηλαδή το άγχος είναι υπερβολικό σε ένταση, δυσανάλογο με το ερέθισμα που το προκαλεί και επιμένει στο χρόνο, τότε χάνει τη χρησιμότητά του και επιφέρει πολλές συνέπειες στη ζωή των ανθρώπων.

Jenny.Gr
Pexels

Τι χρειάζεται να κάνετε για να φροντίσετε το άγχος σας;

Κάντε «χώρο στο συναίσθημά σας»

Είναι σημαντικό να αποδεχτούμε το συναίσθημά μας, να μην κατηγορούμε, επικρίνουμε ή καταστροφοποιούμε την ύπαρξη του στη ζωή μας. Το να φυσιολογοποιήσουμε, κατανοήσουμε και συμπονέσουμε τον εαυτό μας για αυτό που νιώθει είναι το πρώτο και πιο ουσιαστικό βήμα στην φροντίδα του άγχους.

Απαντήστε στις σκέψεις άγχους

Εαν παρατηρήσετε θα διαπιστώσετε ότι πίσω από ένα συναίσθημα μας υπάρχει πάντα μια σειρά αρνητικών σκέψεων που το έχουν πυροδοτήσει. Αυτές οι σκέψεις είναι αυτόματες, αστραπιαίες και βιώνονται ως η απόλυτη αλήθεια μας. Όμως οι σκέψεις μας έχουν μέσα πολλά γνωστικά λάθη, όπως η καταστροφοποίηση, η γενίκευση, το μαύρο-άσπρο. Άρα είναι χρήσιμο να μάθουμε να αναγνωρίζουμε, να αξιολογούμε και να αμφισβητούμε τις σκέψεις μας που είναι κρυμμένες πίσω από τα συναισθήματα μας.

Χρησιμοποιήστε τεχνικές χαλάρωσης

Το άγχος πολλές φορές μας κυριεύει και μας θολώνει με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να σκεφτούμε καθαρά. Άρα είναι σημαντικό να μπορούμε να χαλαρώσουμε πρώτα στο σώμα και το συναίσθημά μας ώστε έπειτα να μπορούμε να κάνουμε πιο ρεαλιστικές και συμπονετικές σκέψεις. Η εστίαση στην αναπνοή μας είναι μια από τις πιο βασικές τεχνικές χαλάρωσης. Προσπαθήστε να αναπνεύσετε με αργό ρυθμό εισπνέοντας από τη μύτη και εκπνέοντας από το στόμα. Δοκιμάστε για κάποιο διάστημα καθημερινά να παίρνετε για λίγα λεπτά αναπνοές σε στιγμές που νιώθετε ήρεμοι. Αφου εξοικοιωθείτε με την τεχνική δοκιμάστε να την εφαρμόσετε και σε στιγμές που θα νιώθετε ανησυχία.

Μοιραστείτε το συναίσθημά σας

Οι άνθρωποι συνήθως αποφεύγουν να εκφράσουν και να επικοινωνήσουν τα συναισθήματά τους και να επιτρέψουν στον εαυτό τους να δείξει την ευάλωτη πλευρά του. Με αυτό τον τρόπο όμως αυτό που συμβαίνει είναι από τη μία να δημιουργείται ένας εσωτερικευμένος βρασμός του συναισθήματος και από την άλλη να αποτρέπεται η ουσιαστική σύνδεση με τους άλλους ανθρώπους. Επομένως όσο μοιραζόμαστε το συναίσθημα μας τόσο πιο ανακουφισμένοι και εξισορροπημένοι νιώθουμε και τόσο περισσότερο ερχόμαστε σε επαφή με τους άλλους καθώς αισθανόμαστε ότι δεν είμαστε μόνοι μας, ότι έχουμε συμμάχους που νοιάζονται και μας κατανοούν και αυτό λοιπόν μας κάνει και πιο συναισθηματικά ανθεκτικούς.

Αυτοφροντίστείτε

Η λέξη αυτοφροντίδα αναφέρεται σε όλους εκείνους τους τρόπους με τους οποίους μεταφέρουμε στον εαυτό μας το μήνυμα της φροντίδας, του νοιαξίματος και του ενδιαφέροντος. Άρα η αυτοφροντίδα μπορεί να συμπεριλαμβάνει από δραστηριότητες-χόμπι που κάνετε, διατροφή, άσκηση, συναντήσεις με φίλου, οτιδήποτε μεταφέρει στον εαυτό μας την αίσθηση της φροντίδας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.