WELL BEING

5 κοινές αλλά ύπουλες φράσεις χειραγώγησης που χρησιμοποιούν συνέχεια οι gaslighters


JTeam

14 Απριλίου 2025

5 κοινές αλλά ύπουλες φράσεις χειραγώγησης που χρησιμοποιούν συνέχεια οι gaslighters
Unsplash
Την επόμενη φορά που θα ακούσεις κάποια από αυτές, δώσε την πρέπουσα σημασία.

Το gaslighting υπάρχει ανάμεσά μας - ακόμα κι αν εμείς δεν το καταλαβαίνουμε. Πολλές συμπεριφορές έχουν στόχο τη χειραγώγηση των άλλων, ωστόσο ο τρόπος που παρουσιάζονται προκαλεί μπέρδεμα, με αποτέλεσμα να πέφτουμε συχνά στην παγίδα τους. Οι χειριστικοί άνθρωποι - δηλαδή οι gaslighters - έχουν τη δύναμη να μας προκαλούν αμφιβολίες ακόμα και για τη δική μας κρίση, βάζοντάς μας στη διαδικασία να μην εμπιστευόμαστε ούτε καν τον ίδιο τον εαυτό μας.

Οι άνθρωποι που συναναστρέφονται με χειριστικά άτομα συνήθως είναι δύσκολο να αναγνωρίσουν τι τους συμβαίνει. Δεν μπορούν να καταλάβουν το μέγεθος του προβλήματος ούτε την τοξικότητα της τρέχουσας κατάστασης. Καθώς ο χρόνος κυλά, παύουν να έχουν ορθολογική σκέψη και θεωρούν πως η δική τους ερμηνεία για τα γεγονότα είναι εσφαλμένη. Αδυνατούν να υποστηρίξουν με επιχειρήματα τις απόψεις τους και αρχίζουν να πιστεύουν την αλήθεια του θύτη.

Jenny.Gr
Unsplash

Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι θύτες είθισται να χρησιμοποιούν 5 φράσεις, οι οποίες άλλα λένε κι άλλα εννοούν. Για τα χειριστικά άτομα, αυτές οι προτάσεις αποτελούν τον μεγάλο σύμμαχό τους στη δράση τους.

5 φράσεις που λένε συνέχεια οι άνθρωποι που κάνουν gaslighting

#1 «Αυτό δεν συνέβη ποτέ»

Οι gaslighters κάνουν προσβλητικά σχόλια, προσπαθούν να σε υποβαθμίσουν και λίγη ώρα αργότερα αρνούνται κάθε λέξη τους. Σκοπός τους είναι να σου δημιουργήσουν αμφιβολίες και να σου προκαλέσουν ερωτηματικά ακόμα και για τον ίδιο τον εαυτό σου. Όπως αναφέρουν οι ψυχολόγοι, τα θύματα αρχίζουν σιγά - σιγά να αμφιβάλουν για τις θέσεις τους και να βασίζονται στην πραγματικότητα που ο άλλος έχει πλάσει γι’ αυτούς.

#2 «Είσαι πολύ ευαίσθητος»

Οι χειριστικοί άνθρωποι δεν φημίζονται για την ευγένεια και τους τρόπους τους. Τα αιχμηρά σχόλιά τους έχουν στόχο να σε μειώσουν και να σου προκαλέσουν ανασφάλεια. Τις περισσότερες φορές, προσπαθούν να σε προσβάλλουν, αγνοώντας τα συναισθήματά σου. Κι αν αποπειραθείς να ζητήσεις εξηγήσεις για τη συμπεριφορά τους, τότε η απάντηση θα είναι πως η φταίει η ευαισθησία σου και όχι τα λόγια τους.

#3 «Είσαι τρελός και νομίζω ότι και οι άλλοι αυτό σκέφτονται»

Με την πάροδο του χρόνου, η τακτική να αναιρούν συνεχώς τα λεγόμενά τους επηρέαζει άμεσα την ψυχολογία και τη λογική των θυμάτων. Μόλις χαθεί τελείως η εμπιστοσύνη προς τον εαυτό, θέτουν σε εφαρμογή το σχέδιο της χειραγώγησης, προσπαθώντας να τους κατευθύνουν με τον τρόπο που τους συμφέρει. Σε αυτό ακριβώς το σημείο αμφισβητούν κάθε προσπάθειά τους να φανούν λογικοί, χαρακτηρίζοντάς τους «τρελούς».

#4 «Λυπάμαι που πιστεύεις ότι σε πλήγωσα»

Αυτή η φράση μπορεί να φαίνεται απολογητική, ωστόσο στην πραγματικότητα ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Ο θύτης προσπαθεί να μεταφέρει την ευθύνη, υποστηρίζοντας πως το θύμα πληγώθηκε, επειδή έβγαλε λάθος συμπεράσματα και όχι επειδή πράγματι φταίει. Αυτός ο άνθρωπος είναι επικίνδυνος, ωστόσο δεν θα αποκαλύψει ποτέ την ταυτότητά του.

#5 «Έπρεπε να γνώριζες πώς θα αντιδρούσα»

Ακόμα μία φράση που μαρτυράει πως ο θύτης προσπαθεί να μεταφέρει την ευθύνη στο θύμα, δημιουργώντας του τύψεις και ενοχές. Αντί να λογοδοτήσει για τη συμπεριφορά του και να ζητήσει συγγνώμη, προτιμάει να ρίχνει την ευθύνη στον άλλον, προκαλώντας του ένα ψυχολογικό χάος.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.