5 λάθη που κάνεις ασυναίσθητα σε μια συζήτηση και ενοχλούν απίστευτα τον συνομιλητή σου
JTeam
1 Μαΐου 2025

Όταν βρίσκεσαι σε μια παρέα, είναι απολύτως φυσιολογικό να συζητήσετε για διάφορα θέματα και ο καθένας από εσάς να εκφράσει τη θέση του. Το ίδιο συμβαίνει και σε έναν διάλογο μεταξύ δύο ατόμων ή σε ένα επαγγελματικό meeting. Το «κλειδί» για υγιείς, παραγωγικές και ήρεμες συζητήσεις είναι φυσικά να υπάρχει σεβασμός ανάμεσα στους ανθρώπους που ανταλλάσσουν τις απόψεις τους. Όταν, ο σεβασμός, χαθεί, τότε χάνεται και κάθε ευκαιρία για πολιτισμένη συζήτηση.
Η αλήθεια είναι πως ορισμένοι άνθρωποι αδυνατούν να τηρήσουν βασικούς κανόνες μιας συζήτησης. Τις περισσότερες φορές, εκφράζουν την άποψή τους, αγνοώντας τους ανθρώπους γύρω τους, εστιάζουν στον εαυτό τους και σε όσα έχουν συμβεί σε αυτούς, θεωρώντας τα θέματα των άλλων υποδεέστερα. Αρνούνται να κάνουν υποχωρήσεις και να δώσουν χώρο στους συνομιλητές τους, γεγονός που ενοχλεί και κουράζει τους υπόλοιπους.
Αυτά τα λάθη - αν και τις περισσότερες φορές γίνονται ασυναίσθητα - προκαλούν εκνευρισμό στον εκάστοτε συνομιλητή και δίνουν μια λανθασμένη εντύπωση για το άτομό μας. Αν, λοιπόν, θέλεις να βελτιώσεις τον τρόπο που υπάρχεις σε μια συζήτηση, πρέπει να σταματήσεις οριστικά τις παρακάτω 5 συνήθειες.
5 ενοχλητικές συνήθειες που πρέπει να σταματήσεις, όταν κάνεις μια συζήτηση
#1 Να κάνεις ερωτήσεις απλώς για να τις απαντήσεις ο ίδιος
Το γνωστό και ως «boomerang» αποτελεί μία από τις ενοχλητικές συνήθειες σε κάθε συζήτηση. Όταν θέτεις μία ερώτηση, δεν τη θέτεις για να εκφράσεις την άποψή σου και να ακουστούν όσα σκέφτεσαι, αλλά επειδή ενδιαφέρεσαι για τη γνώμη του συνομιλητή σου. Όταν, δε, αυτό το μοτίβο επαναλαμβάνεται συνεχώς, γίνεται ιδιαίτερα κουραστικό και δίνει την εντύπωση στον συνομιλητή μας ότι δεν τον σεβόμαστε.
#2 Να διακόπτεις συνεχώς τον άλλον
Εντάξει, μπορεί να είναι δύσκολο να παραμείνεις σιωπηλός, όταν έχεις κάτι να πεις, ωστόσο η συνήθεια να διακόπτεις τους άλλους είναι εντελώς απαγορευτική. Πρέπει να μάθεις να ακούς τον συνομιλητή σου και να σέβεσαι το δικαίωμά του να εκφράσει την άποψή του, χωρίς παρεμβολές. Όταν ολοκληρώσει τον λόγο του, τότε έχεις όλο τον χώρο και τον χρόνο να παρουσιάσεις τα επιχειρήματά σου.
#3 Να μιλάς υπερβολικά για τον εαυτό σου
Ακόμα μια βαρετή και κουραστική συνήθεια. Σίγουρα έχεις ακούσει ιστορίες από αποτυχημένα ραντεβού, στα οποία ο ένας μιλούσε συνεχώς για τον εαυτό και τα κατορθώματά του, αδιαφορώντας για τον άνθρωπο που στεκόταν απέναντί του. Είτε σε ερωτικές είτε σε φιλικές είτε σε επαγγελματικές είτε σε κοινωνικές συζητήσεις, πρέπει να αποφεύγεις να μιλάς για τον εαυτό σου, κρατώντας χαμηλούς τόνους. Ακόμα κι αν νιώθεις top, δεν χρειάζεται να το ξέρουν οι άλλοι. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως στις υγιείς και παραγωγικές συζητήσεις, πρέπει να ακούγονται όλες οι απόψεις.
#4 Να δίνεις συνεχώς συμβουλές
Το να δώσεις μια συμβουλή σε κάποιον άνθρωπο που μοιράζεται ένα προσωπικό πρόβλημα είναι μια καλοπροαίρετη κίνηση, που τις περισσότερες φορές θα εκτιμηθεί. Αν, όμως, έχεις την τάση να μοιράζεις συνεχώς συμβουλές, παρουσιάζοντας τα προσωπικά σου βιώματα, ακόμα και σε στιγμές που είναι φανερό πως ο συνομιλητής σου δεν έχει τη διάθεση να σε ακούσει, τότε μπορείς να γίνεις ιδιαίτερα ενοχλητικός. Αυτές οι συμβουλές, υπάρχει περίπτωση κάποιες φορές να οδηγήσουν σε συγκρούσεις.
#5 Να απορρίπτεις τις απόψεις του άλλου
Σε κάθε συζήτηση πρέπει να σέβεσαι τον συνομιλητή σου, όπως ακριβώς κάνει και εκείνος. Ακόμα κι αν διαφωνείς με τα λεγόμενά του, είναι αγένεια να τον απορρίπτεις και να του απευθύνεις τον λόγο, έχοντας υπεροπτικό - αν όχι υποτιμητικό - ύφος. Αντιμετώπισε με ωριμότητα αυτή την κατάσταση, συμπεριφέρσου ως ενήλικας κι αν θεωρείς πως δεν μπορείς να συζητήσεις ξανά με τον εν λόγω άνθρωπο, την επόμενη φορά απόφυγέ το. Σε καμία περίπτωση, όμως, μην γίνεις αγενής και τοξικός.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.