Πώς να κάνεις declutter στο μυαλό σου σε 5 λεπτά - Τα tips που πράγματι λειτουργούν
JTeam
19 Μαΐου 2025

Αν νιώθεις πως το μυαλό σου μοιάζει με ένα ακατάστατο γραφείο γεμάτο σημειώσεις, υποχρεώσεις και ημιτελείς εργασίες, τότε βρίσκεσαι στο σωστό άρθρο. Αυτό το χάος, που συνεχώς προσπαθείς να βάλεις σε τάξη και συνεχώς μένει το ίδιο, έχει τη δύναμη να χαλάσει τη διάθεσή σου και να επηρεάσει την ψυχολογία σου. Ένας μπερδεμένος εγκέφαλος προκαλεί άγχος και πίεση - ακόμα κι αν εμείς δεν το καταλαβαίνουμε.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων έχει νιώσει έστω μια φορά στη ζωή του, ότι το κεφάλι του θα «εκραγεί» από τις υπερβολικές σκέψεις, οι οποίες συνδέονται κατά κύριο λόγο με αρνητικά σενάρια. Δεν μπορεί να ηρεμήσει, να χαλαρώσει και προφανώς ούτε να κοιμηθεί. Όπως υποστηρίζουν οι αρμόδιοι, ο διαλογισμός και η ψυχοθεραπεία μπορούν προσφέρουν ανακούφιση, βοηθώντας μας να κάνουμε ένα declutter. Ωστόσο, δεν είναι ούτε απλό, ούτε εύκολο.
Αν δεν θέλεις να καταφύγεις σε αυτή τη λύση, υπάρχει κι άλλος τρόπος να βάλεις τις σκέψεις σου σε μια σειρά και να βρεις (και πάλι) τον εαυτό σου - αρκεί να ακολουθήσεις πιστά τις οδηγίες. Αρκούν μόλις 5 λεπτά για να επανέλθει η αίσθηση ηρεμίας στη ζωή σου και να νιώσεις μια εσωτερική γαλήνη. Δεν πρόκειται για τη μέθοδο των αναπνοών ούτε των θετικών επιβεβαιώσεων, αλλά για μια πρακτική, της οποίας βασικό εργαλείο της είναι η καταγραφή σε ημερολόγιο. 4 βήματα μετά και το μυαλό σου θα σε ευγνωμονεί.

4 βήματα για να κάνεις το καλύτερο declutter στο μυαλό σου
#1 Καταγραφή των «ανοιχτών λογαριασμών»
Σύμφωνα με το φαινόμενο Zeigarnik, ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει τη συνήθεια να υπενθυμίζει στον εαυτό του όλες τις ημιτελείς εργασίες, όλες τις εκκρεμότητες που πρέπει να ολοκληρωθούν. Μέχρι αυτό να συμβεί, θα τις γυροφέρνει στο νου, εμποδίζοντάς μας από το να χαλαρώσουμε. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, όλα θα είναι πιο εύκολα μόλις κάνεις την αρχή. Πάρε χαρτί και μολύβι και σημείωσε κάθε υποχρέωση που υπάρχει στο μυαλό σου αυτή τη στιγμή - είτε είναι μικρή είτε είναι μεγάλη. Από την απάντηση σε ένα e-mail μέχρι την αγορά φρούτων, όλα είναι σημαντικά και όλα πρέπει να γίνουν.
#2 Δώσε απάντηση στα διλήμματα
Γνωρίζεις ότι το στρες προέρχεται πολλές φορές από την αναποφασιστικότητα; Είτε πρόκειται για ένα επαγγελματικό είτε για ένα προσωπικό θέμα, αυτή η μη ικανότητα επιλογής, μπορεί να μας εξαντλήσει. Οι νευροεπιστήμονες υποστηρίζουν πως η αβεβαιότητα ενεργοποιεί το ίδιο μέρος του εγκεφάλου με τον σωματικό πόνο, συνεπώς μπορούν να επηρεάσουν άμεσα τη διάθεσή μας. Πάρε (ξανά) χαρτί και μολύβι και κατάγραψε όλα τα διλήμματα και όλες τις αποφάσεις που πρέπει να πάρεις. Στη συνέχεια, επίλεξε για κάθε ένα πρόβλημα μία απάντηση - δεν χρειάζεται να είναι οριστική - ώστε να ξεκαθαρίσεις τη σκέψη σου.
#3 Μην αφήνεις τις ιδέες να περνάνε
Οι ιδέες έρχονται σε ανύποπτο χρόνο και, πολλές φορές, με την ίδια ευκολία που έρχονται, έτσι ακριβώς φεύγουν. Ειδικά, όταν εμφανίζονται απροσδόκητα σε ώρες ή περιόδους που είμαστε πολύ απασχολημένοι, δεν προλαβαίνουμε καν να τις επεξεργαστούμε. Συνεπώς, έχε πάντα μαζί σου ένα μικρό σημειωματάριο και γράφε καθετί που σκέφτεσαι τη στιγμή που το σκέφτεσαι. Έτσι, ούτε θα ξεχνάς τίποτα, ούτε θα κρατάς το μυαλό σου απασχολημένο με αμέτρητες σκέψεις.
#4 Γράψε όσα έχουν τελειώσει
Ο εγκέφαλος πολλές φορές «κολλάει» σε καταστάσεις που ανήκουν στο παρελθόν. Ένας χωρισμός, μια διαφωνία, μια απογοήτευση «εισχωρούν» καθημερινά στις σκέψεις μας και μας αποσυντονίζουν. Όταν, λοιπόν, γράφεις αναλυτικά όσα σε απασχολούν, όσα σε κρατάνε πίσω, βοηθάς το μυαλό σου να κλείσει μια συναισθηματική καρτέλα, να βάλει τελεία σε μια συνθήκη που την έχει ταλαιπωρήσει έντονα. Αποτύπωσε τις λέξεις σου, όπως τις σκέφτεσαι. Άσε τον εαυτό σου να εκφραστεί ελεύθερα, καθώς μόνο έτσι θα τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες και θα προχωρήσει παρακάτω.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.