WELL BEING FITNESS

Alexander Technique: Συνεργαστείτε με το σώμα σας και νίκηστε τους πόνους


10 Ιανουαρίου 2013

Είναι η αγαπημένη των celebrities.

Η Victoria Beckham την επέλεξε για να μπορέσει να σταθεί και πάλι πάνω στις 12ποντες γόβες της. Η Hilary Swank, ο Robin Williams, ο Jeremy Irons, ο Sting και ο Keanu Reeves για να λύσουν προβλήματα της μέσης. Ο Pierce Brosnan για να βγάλει εις πέρας τα ακροβατικά στην ταινία James Bond. Η Μίτση Πίππα, Διπλωματούχο δασκάλα της τεχνικής Alexander και μέλος της S.T.A.T ( The society of teachers of the Alexander Technique) μας μαθαίνει τα πάντα γύρω από αυτή.

Τι είναι η Alexander Technique; Η Τεχνική Αλεξάντερ είναι πρακτική μέθοδος μέσω της οποίας μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε τον εαυτό μας με πιο φυσικό τρόπο στις διάφορες δραστηριότητές μας, που μπορεί να είναι από τις πιο απλές δουλειές του σπιτιού μέχρι τις πιο απαιτητικές όπως να παίζεις δύο ώρες βιολί σε μία συναυλία. Μέσω της Τεχνικής αποκτάμε συνείδηση και έλεγχο του εαυτού μας σαν ψυχοσωματική ενότητα.

Ποιος την εφηύρε; Την τεχνική δημιούργησε ο Αυστραλός ηθοποιός Frederick Matthias Alexander (1869 - 1955). Ο ίδιος υπέφερε από βραχνάδα και χάσιμο της φωνής του όταν απήγγειλε στη σκηνή του θεάτρου. Μετά από πολλά χρόνια παρατήρησης και πειραματισμών στον εαυτό του, με μοναδικό εργαλείο ένα τριπλό καθρέφτη στο δωμάτιό του (που του επέτρεπε να παρατηρεί την στάση του από διαφορετικές γωνίες) δημιούργησε την τεχνική η οποία τον βοήθησε τελικά να ξεπεράσει το πρόβλημά του. Αυτό που ανακάλυψε ο Αλεξάντερ η "FM" όπως τον λέμε, ήταν, ότι όλες οι δραστηριότητές μας για να είναι αποτελεσματικές εξαρτώνται από την αρμονική σχέση μεταξύ του Λαιμού - Κεφαλιού - Πλάτης (Κορμού).

Που και πως μπορεί να μας βοηθήσει; Η Αλεξάντερ Τεχνική μας βοηθάει να συνειδητοποιούμε συνήθειες που μας αποσυντονίζουν. Τέτοιες βλαβερές συνήθειες εκδηλώνονται με συμπίεση της σπονδυλικής στήλης (κακή στάση), σφιξίματα και εντάσεις στους μυς και στις κλειδώσεις, αναπνευστική δυσφορία, για να αναφέρω μόνο μερικές. Αυτό φαίνεται εύκολα κοιτώντας τους ανθρώπους γύρω μας, από το πως κάθονται μπροστά στον υπολογιστή, στο τιμόνι του αυτοκινήτου, πως σκύβουν κ.λ.π. Δεν είναι περίεργο που πόνοι και αίσθηση γενικότερης δυσφορίας είναι τόσο συχνά φαινόμενα. Αντίθετα βλέπουμε την αρμονία στη σχέση Λαιμού - Κεφαλιού -Πλάτης (Κορμού) παρατηρώντας μικρά παιδιά που δεν έχουν ακόμη αποκτήσει βλαβερές συνήθειες.

Με την Τεχνική Αλεξάντερ μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε αυτές τις συνήθειες και συνειδητά να τις προλαμβάνουμε . 'Ετσι μπορούμε να χαλαρώνουμε περιττές μυικές εντάσεις, να βελτιώνουμε την ευθυγράμμιση του σώματός μας, την σταθερότητα, ισορροπία και ευκολία στην κίνησή μας και γενικότερη ευεξία του οργανισμού μας.

Μπορείτε να μας περιγράψετε την τεχνική; Την Τεχνική Αλεξάντερ, που είναι η τεχνική επανεκπαίδευσης και όχι θεραπεία η ασκήσεις, μαθαίνουμε με ατομικά μαθήματα, διάρκειας 30 - 45 λεπτών, από διπλωματούχο καθηγητή τριετούς εκπαιδευτικού προγράμματος. Η μάθηση γίνεται χρησιμοποιώντας απλές καθημερινές κινήσεις και δραστηριότητες όπως, να καθίσουμε σε καρέκλα, να σηκωθούμε, να περπατήσουμε, να σκύψουμε, να ξαπλώσουμε. Κατά την διάρκεια του μαθήματος η καθηγήτρια καθοδηγεί τον μαθητή χρησιμοποιώντας απαλά τα χέρια της καθώς επίσης και λεκτικές εξηγήσεις. Αργότερα μπορεί να δουλέψει με τον μαθητή σε πιο απαιτητικές δραστηριότητες ανάλογα με το επάγγελμα η ενδιαφέρον του μαθητή, π.χ. παίξιμο μουσικού οργάνου, δουλεύοντας στον υπολογιστή, χρησιμοποιώντας ηλεκτρική σκούπα κλπ. 'Οπως προοδεύει ο μαθητής εφαρμόζει τις αρχές της Τεχνικής σε οτιδήποτε κάνει.

Παρόλο που από το πρώτο κιόλας μάθημα ο μαθητής αισθάνεται την διαφορά, μετά από περίπου 30 μαθήματα μπορεί να αρχίσει να εφαρμόζει τις αρχές της Τεχνικής.

Μπορούν όλοι να την εφαρμόσουν

Η Τεχνική Αλεξάντερ απευθύνεται σε όλους. Ο καθένας μπορεί να ωφεληθεί.

Οι ηθοποιοί, μουσικοί, και χορευτές μαθαίνουν να προλαμβάνουν τραυματισμούς, βελτιώνουν την απόδοσή τους και αντιμετωπίζουν το άγχος της σκηνής. Οι Παρουσιαστές μαθαίνουν να μιλάνε με ηρεμία και περισσότερη σιγουριά. Οι αθλητές μαθαίνουν να βελτιώνουν την ευλυγισία τους, χρησιμοποιώντας λιγότερη προσπάθεια για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και διατήρηση της φόρμα τους.

Στη σύγχρονη εποχή μας η Τεχνική Αλεξάντερ είναι ιδιαίτερα ευεργετική για ανθρώπους που εργάζονται σε γραφεία και περνάνε πολλές ώρες μπροστά σε υπολογιστή η καθισμένοι σε αυτοκίνητα η αεροπλάνα.

Παρόλο ότι η Τεχνική δεν είναι θεραπεία, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη η και εξαφάνιση προβλημάτων που έχουν σχέση με ένταση και κακή στάση (πόνος στην μέση, ώμους, αυχένα, σύνδρομο επαναλαμβανόμενης έντασης, πονοκεφάλους, άσθμα, ρευματισμούς, αρθρίτιδα, αίσθηση κούρασης και ψυχολογικές διαταραχές, για να αναφέρω μερικές).

Επίσης μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους μετά από τραυματισμούς η ασθένεια αλλάζοντας την αντίδρασή τους στην ένταση που είναι συνδεδεμένη με τέτοιες καταστάσεις. Μπορεί να προσφέρει υποστήριξη κατά την διάρκεια εγκυμοσύνης καθώς επίσης και μετά τον τοκετό.

Πόσο κοστίζει το μάθημα; Αξίζει κανείς να επενδύσει χρήματα σε μαθήματα, τα οποία δεν είναι ιδιαίτερα ακριβά. Μία μέση τιμή είναι 40 ευρώ το μάθημα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Τεχνική Αλεξάντερ απευθυνθείτε στην STAT ( στη λίστα των καθηγητών υπάρχει και η Ελλάδα).

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.