WELL BEING FITNESS

Τραυματιστήκατε την ώρα της γυμναστικής


25 Οκτωβρίου 2013

Να βάλετε πάγο ή να το ζεστάνετε;

Νιώθετε έντονο πόνο στη μέση, τραυματίσατε τα άκρα σας, πάθατε ένα ελαφρύ διάστρεμμα, όλα τα παραπάνω είναι πιθανά να συμβούν στο γυμναστήριο. Μπορεί να το παρακάνετε στη Zumba, να ξεπεράσετε τις αντοχές σας στα όργανα, όλα είναι πιθανά. Είτε έτσι είτε αλλιώς, αυτό βλάπτει σοβαρά τον οργανισμό σας και θέλετε να νιώσετε ανακούφιση. Δεν ξέρετε όμως αν είναι καλύτερα να πάρετε ένα πακέτο πάγου ή ένα μαξιλάρι θέρμανσης.

Αμφότερες οι μέθοδοι αυξάνουν τη ροή του αίματος στην τραυματισμένη περιοχή και είναι ευεργετικές στη μείωση του πόνου, καθώς και στην επιτάχυνση της διαδικασίας επούλωσης. Η θερμότητα αυξάνει την κυκλοφορία, η οποία ενισχύει την παροχή οξυγόνου στην περιοχή και επιταχύνει την απομάκρυνση των αποβλήτων. Ο πάγος περιορίζει τη ροή του αίματος, το οποίο μειώνει τη φλεγμονή και μουδιάζει τον πόνο.

Πάγος:

Χρησιμοποιήστε παγοκύστη, μία τσάντα γεμάτη με παγάκια, ή μία συσκευασία κατεψυγμένων λαχανικών. Η διάρκειά τους είναι περίπου στα 20 λεπτά γιατί μετά λιώνει ο πάγος.

Χρησιμοποιήστε τον μόνο όταν:

  • Έχετε χτυπήσει τις τελευταίες 48 ώρες (διάστρεμμα στον αστράγαλο σας).
  • Η περιοχή είναι πρησμένη. Ο πάγος θα μειώσει τη φλεγμονή γύρω από τον τραυματισμό, το οποίο θα βοηθήσει στον έλεγχο του πόνου.
  • Μετά από μία χειρουργική επέμβαση, για να μειωθεί το πρήξιμο, η αιμορραγία και οι μώλωπες.
  • Έχετε χρόνιες βλάβες που υπέστησαν από γυμναστική. Προσθέστε πάγο μετά την άσκηση για τη μείωση της φλεγμονής.

Θερμοφόρα

Χρησιμοποιήστε θερμοφόρα, ζεστές πετσέτες ή κάντε ένα ζεστό μπάνιο. Μην ξεπεράσετε τα 20 λεπτά.

Χρησιμοποιήστε την μόνο όταν:

  • Έχετε χρόνιο πόνο, όπως δυσκαμψία, πόνο στις αρθρώσεις ή στους μύες, η θερμότητα φέρνει νέο αίμα στην περιοχή για να βοηθήσει να χαλαρώσουν οι ιστοί.
  • Έχετε χρόνιες παθήσεις οι οποίες βελτιώνονται με ελαστικότητα των μυών.
  • Έχετε χρόνιες βλάβες, οι οποίες επιδεινώνονται από ορισμένες δραστηριότητες, η θερμότητα θα χαλαρώσει τους μυς.

 Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.