WELL BEING FITNESS

Yoga για παιδιά


22 Σεπτεμβρίου 2014

Τα παιδιά ζουν σε έναν κόσμο με πολυάσχολους γονείς, το σχολείο τα πιέζει συνεχώς, το διάβασμα γίνεται όλο και πιο πολύ και εμείς συνήθως δεν σκεπτόμαστε, πόσο αγχωτική είναι η ζωή για εκείνα. Πρέπει λοιπόν να κάνουμε κάτι για τα παιδιά μας.

Πιστεύετε ότι η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά, να αντιμετωπίσουν τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας;

Έχω διαπιστώσει ότι, η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτών των πιέσεων. Όταν τα παιδιά μαθαίνουν τις τεχνικές για τη χαλάρωση, και την εσωτερική ικανοποίηση, μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ζωής με περισσότερη ευκολία. Η γιόγκα σε νεαρή ηλικία ενθαρρύνει την αυτοεκτίμηση και την επίγνωση του σώματος, με έναν τρόπο άσκησης που είναι μη ανταγωνιστικός. Η προώθηση της συνεργασίας είναι ένα μεγάλο δώρο, για να δώσουμε στα παιδιά μας.

Τι άλλα οφέλη θα έχουν τα παιδιά από τη γιόγκα;

Τα παιδιά αποκομίζουν τεράστια οφέλη από τη γιόγκα. Σωματικά, ενισχύει την ευελιξία, τη δύναμη, τον συντονισμό και την επίγνωση του σώματος τους. Επιπλέον, βελτιώνεται η συγκέντρωση και η αίσθηση της ηρεμίας και της χαλάρωσης. Κάνοντας γιόγκα, τα παιδιά θα αναπτύξουν μια στενή σχέση με τον φυσικό κόσμο που τους περιβάλλει. Η γιόγκα φέρνει στην επιφάνεια το θαυμάσιο εσωτερικό φως, που όλα τα παιδιά έχουν.

Επίσης, όταν οι γιόγκι ανέπτυξαν τις asanas (στάσεις), πολλές χιλιάδες χρόνια πριν, ζούσαν κοντά στο φυσικό κόσμο και χρησιμοποιούσαν τα ζώα και τα φυτά για την έμπνευση, όπως το τσίμπημα ενός σκορπιού ή ο σκύλος που κοιτάει κάτω. Άρα, με τη γιόγκα τα παιδιά μιμούνται τις κινήσεις και τους ήχους της φύσης, με αποτέλεσμα να φαντάζονται τις ιδιότητές του κάθε ζώου. Για παράδειγμα όταν κάνουν, τη στάση του λιονταριού (Simhasana), δεν βιώνουν μόνο τη δύναμη και τη συμπεριφορά του λιονταριού, αλλά και τη δική τους αίσθηση της εξουσίας: πότε πρέπει να είναι επιθετικά και πότε να υποχωρούν. Όταν είναι φίδια ( Bhujangasana ), τους καλούμε να φανταστούν, ότι είναι απλά μια μακρά σπονδυλική στήλη χωρίς χέρια και πόδια. Τα παιδιά αρχίζουν να καταλαβαίνουν, ότι είμαστε όλοι το ίδιο, απλά με διαφορετικές μορφές.

299702_2427621846811_524355978_n

Πόσο δύσκολο είναι να διδάξει κάποιος γιόγκα σε παιδιά;

Η μεγαλύτερη πρόκληση με τα παιδιά είναι, να κρατήσεις την προσοχή τους για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να τους διδάξεις τα οφέλη της γιόγκα: ηρεμία, ισορροπία, ευελιξία, εστίαση, ειρήνη, σύνδεση, υγεία και ευεξία. Ευτυχώς, τα περισσότερα παιδιά αγαπούν να μιλούν, και τους αρέσει να κινούνται, κάτι που συμβαίνει όταν κάνουν γιόγκα. Τα παιδιά θα αδράξουν την ευκαιρία να αναλάβουν το ρόλο ενός ζώου, δέντρου ή ενός πολεμιστή. Πάνω απ 'όλα, το πρόγραμμα, δεσμεύει ολόκληρο το μυαλό, το σώμα και το πνεύμα, με τέτοιο τρόπο που όλα τα παιδιά μαθαίνουν. Ο απώτερος στόχος της γιόγκα είναι να δημιουργηθεί μια επιθυμία στους ανθρώπους να "ζουν για να δώσουν," η οποία καθιερώνει την ειρήνη και την ηρεμία.

Τέλος, θα ήθελα να σας ρωτήσω πόσο διαρκεί ένα μάθημα γιόγκα για παιδιά;

Τα μαθήματα είναι μέχρι 45 λεπτά, ώστε τα παιδάκια να μην κουράζονται και να μην αποσπάται η προσοχή τους. Ο Δαλάι Λάμα είχε πει ότι: «Αν κάθε παιδί έκανε διαλογισμό, δεν θα υπήρχε πια βία».

Ιωάννα Κολιακουδάκη1

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.