WELL BEING FITNESS

Γιόγκα για τη θεραπεία του άσθματος


18 Απριλίου 2015

WomanBendingBackwardsInYogaOutside-850x400καθετα.jpg

Το άσθμα είναι μία χρόνια φλεγμονώδης νόσος των πνευμόνων η οποία επηρεάζει περίπου το 10% του πληθυσμού. Τα συμπτώματα του άσθματος περιλαμβάνουν συνήθως δύσπνοια, συριγμό, βήχα και σφίξιμο στο στήθος. Και μπορεί να πυροδοτούνται από αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα, όπως η γύρη, μούχλα, τρίχωμα ζώων και τα ακάρεα της σκόνης, από τις ιογενείς λοιμώξεις, όπως το κοινό κρυολόγημα, από την άσκηση, το κρύο / ξηρό αέρα, και το άγχος. Κοινές θεραπείες για το άσθμα περιλαμβάνουν αποφυγή αυτών που το δημιουργούν και φαρμακευτικές αγωγές. Υπάρχουν όμως, και εναλλακτικές θεραπείες, και μια από αυτές είναι και η γιόγκα.  Μια πρόσφατη μελέτη προσπάθησε να εκτελέσει μια μετα-ανάλυση, για να προσδιορίσει, εάν η γιόγκα είναι ευεργετική για τη θεραπεία του άσθματος.

Τι είναι η γιόγκα;

Η γιόγκα προέρχεται από την Ινδία και είναι ένας τρόπος για να ενώσει το μυαλό, το σώμα και το πνεύμα μέσω της σωματικής δραστηριότητας, τις ασκήσεις αναπνοής και τον διαλογισμό. Ενώ πολλοί άνθρωποι - και ορισμένες μελέτες - ισχυρίζονται ότι, είναι χρήσιμη για τη θεραπεία του άσθματος, τα στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα της γιόκα είναι πραγματικά αρκετά περιορισμένα.

Είναι η γιόγκα χρήσιμη για το άσθμα;

Τα αποτελέσματα μιας μετα-ανάλυσης είναι αρκετά ενδιαφέροντα. Σε πολλές περιπτώσεις, η γιόγκα οδήγησε σε βελτίωση των συμπτωμάτων του άσθματος, καθώς και σε μια μείωση της ανάγκης για φάρμακα, σε σύγκριση με τη συνήθης φροντίδα του άσθματος. Οι μετρήσεις της πνευμονικής λειτουργίας αυξήθηκαν επίσης, σε πολλά από τα άτομα που υποβλήθηκαν σε θεραπεία γιόγκα. Ωστόσο, πρέπει ακόμα να γίνουν αρκετές μελέτες.

Η γιόγκα μπορεί να είναι χρήσιμη για το άσθμα, αλλά η άσκηση και η ανακούφιση από το στρες είναι το κλειδί!

Η γιόγκα φαίνεται να είναι χρήσιμη για τη θεραπεία του άσθματος, διότι σχετίζεται με ασκήσεις αναπνοής. Ωστόσο, όλες οι μορφές δραστηριότητας που περιλαμβάνουν ασκήσεις αναπνοής, φυσικές στάσεις και διαλογισμό, είναι επίσης χρήσιμες για τη θεραπεία του άσθματος. Άρα κάθε άσκηση μαζί και η γιόγκα, που έχει ως σκοπό τη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής ευεξίας, μπορεί να είναι ένα χρήσιμη για τη μείωση των συμπτωμάτων του άσθματος. Όμως, δεν θα πρέπει να παραλείπονται και τα ραντεβού με τον γιατρό, όποτε είναι απαραίτητο, δεδομένου ότι η βασική φροντίδα περιλαμβάνει τακτική παρακολούθηση από έναν αλλεργιολόγο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.